Naslovna stranica Ned, 30.4.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
DominkS iz Žepča, pobjednik Uskrs festa 2016.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Kardinal s djelatnicima Međubiskupijskih sudova
[ 15.3.2017. ]

Kardinal Bozanić je poželio djelatnicima da i u novoj sudskoj godini služe vedra duha i prožeti žarkom ljubavlju prema Crkvi. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se jučer s djelatnicima Međubiskupijskih sudova prigodom otvaranja nove sudske godine. Izražavajući poštovanje i zahvalnost za vrijedan posao koji vrše podsjetio je na riječi pape Franje, prigodom susreta sa službenicima suda Rimske rote, koji je stavio naglasak na pitanje odnosa vjere i sakramenta ženidbe. Napomenuo je da niti naši mladi i zaručnici nisu pošteđeni mentaliteta i djelovanja koja čovjeka danas nastoje udaljiti od Božjih istina. Upozorio je da u današnje vrijeme postoji opasnost da se u brak uđe pomalo nespremno, ponekad bez dublje i ozbiljne svijesti o značenju kršćanskoga braka i bračnih obveza, o čemu su promišljali i članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na drugom sinodskom zasjedanju.

Djelatnike Međubiskupijskih sudova kardinal je pozvao, kada se u pojedinom slučaju nađu pred pitanjima odnosa vjere i sakramenta ženidbe te utjecaja vjere na valjanost ženidbe, da se služe naukom pape Benedikta XVI. i pape Franje što su ga po tom pitanju izrekli pred službenicima suda Rimske rote. Također ih je ohrabrio da u sudskom pastoralu potaknu sve za koje vide da su se udaljili od vjere da se vrate na put obraćenja i otvore se Božjoj istini i milosti. Na kraju prigodne riječi, Kardinal je poželio djelatnicima da i u novoj sudskoj godini služe vedra duha i prožeti žarkom ljubavlju prema Crkvi.

U svrhu cjeloživotne formacije djelatnika Sudova, mr. Alen Lulić, branitelj veze na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu, održao je predavanje na temu: 'Služba branitelja veze nakon reforme kanonskog postupka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe'. Kako je početkom 2016. godine pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu s radom započeo Ured za davanje savjeta, izvješće o njegovoj prvoj godini rada iznijela je gospođa Darinka Murić, kancelar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu i voditelj Ureda.

Izvještaj o radu Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu podnio je pridodani sudski vikar, mr. Ivan Rak. Izvijestio je da je Sud u prošloj sudskoj godini u najvećem broju rješavao parnice o ništavosti ženidbe. Izrečeno je 40 presuda u parnicama proglašenja ništavosti ženidbe, a od toga je u 23 parnice utvrđena ništavost ženidbe.

U kratkom izlaganju predsjednik Međubiskupijskoga prizivnog suda fra dr. Ratko Radišić izvijestio je da je na početku 2016. godine u tijeku bilo 19 parnica, a tijekom godine ih je zaprimljeno još 24. Tijekom 2016. godine Prizivni sud riješio je 30 parnica od kojih je u 12 parnica odlukom potvrđena presuda kojom je utvrđena ništavost ženidbe na sudu prvoga stupnja, a u redovitom sudskom postupku izrečeno je 18 presuda od kojih je u 6 parnica utvrđena ništavost ženidbe. U sudsku godinu 2017. Prizivni sud ušao je s 13 neriješenih parnica.

Mr. Stjepan Večković, promicatelj pravde, u skladu sa službom u zaštiti javnoga dobra, dobra Crkve, također je podnio izvješće. Sudsku godinu 2016. nazvao je 'godinom formacije pastira za lakši pristup vjernika sudu' te je podsjetio na pohvalne korake biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u pružanju obavijesne, savjetničke i posredničke pomoći vjernicima koji su rastavljeni, razvedeni i ostavljeni. Promicatelj pravde pozitivnim je ocijenio rad Ureda za davanje savjeta u 2016. godini te je upozorio službenike Suda, koji sudjeluju u pružanju pravne pomoći prije pokretanja parnice, da ne mogu sudjelovati u parnici niti kao suci niti kao branitelji veze. I ove je godine Promicatelj pravde pozvao službenike Suda da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da rokovi glede izricanja i objavljivanja presuda budu poštovani u većini parnica.

Susretu u dvorani 'Sabornica' Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu nazočili su varaždinski biskup Josip Mrzljak, pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, delegat bjelovarsko-križevačkog biskupa preč. Damir Vrabec, delegat sisačkog biskupa mons. Marko Cvitkušić, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola preč. Marko Kovač, ekonom Zagrebačke nadbiskupije preč. Konrad Žižek te djelatnici i vanjski suradnici Međubiskupijskih sudova i drugi gosti.

Na otvaranju nove sudske godine predstavljeni su i novi djelatnici Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu: mr. sc. Ivan Rak, pridodani sudski vikar; mr. sc. Alen Lulić, branitelj veze; vlč. Karlo Šimek, mag. psych., sudski stručnjak psiholog te dr. sc. Antonio Quirós Fons, sudski tumač za španjolski jezik.

 
[ 27.4.2017. ] Nuncij D'Errico završava službu u Hrvatskoj
[ 26.4.2017. ] Isusovačka služba za izbjeglice upozorava
[ 25.4.2017. ] Obljetnica dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu
[ 24.4.2017. ] Konferencija za novinare povodom SHKM
[ 22.4.2017. ] Sastanak Mješovite komisije HBK i SPC
[ 21.4.2017. ] Otvoreno pismo kulturnim ustanovama
[ 20.4.2017. ] Mons. Komarica prozvao hrvatske političare u BiH
[ 19.4.2017. ] Preminuo mons. Antun Bogetić
[ 19.4.2017. ] 25 godina gradića Faro u Križevcima
[ 19.4.2017. ] Fra Ivo Martinović novi provincijal TOR
[ 19.4.2017. ] 10 dana do SHKM u Vukovaru
[ 18.4.2017. ] Trebinje: Povijesni posjet monasima i monahinjama
[ 16.4.2017. ] Sretan Uskrs u ime pape Franje
[ 13.4.2017. ] Uskrsne čestitke pravoslavnima
[ 12.4.2017. ] Uskrsna poruka kardinala Bozanića
[ 7.4.2017. ] Dan molitve za žrtve spolnog zlostavljanja
[ 6.4.2017. ] Mons. Hoser se susreo s novinarima
[ 4.4.2017. ] Duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali
[ 1.4.2017. ] Treće zasjedanje Druge sinode Zg. nadbiskupije
[ 30.3.2017. ] Reiner o pismima hrvatskih biskupa uoči izbora
 
 
Sveti Pio V.
I kao papa nastavio je živjeti skromno i jednostavno. Provodio je odluke Tridentskog sabora.
Detaljan pregled članka
 
Oduzetost
Autor: vlč. Matej Glavica
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete