Naslovna stranica Sub, 24.3.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Vrhbosanska nadb. posvećena Bezgr. Srcu Marijinu
[ 28.10.2017. ]

Posljednje subote u mjesecu listopadu, posvećenom Majci Božjoj, u Gospinu svetištu na Kondžilu u župi Komušina pokraj Teslića, Vrhbosanska nadbiskupija posvećena je Bezgrešnom Srcu Marijinu.

U svečanoj procesiji uz marijanske pjesme i molitvu krunice čudotvorna Gospina slika i kip Gospe Lurdske donesen je iz župne crkve Uznesenja BDM u Komušini na četiri kilometra udaljeno brdo Kondžilo.

Ondje je euharistijsko slavlje predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju 23 svećenika i asistenciju đakona. Sudjelovali su hodočasnici iz raznih župa Usorskoga i Žepačkoga dekanata te drugih župa Vrhbosanske nadbiskupije, a malobrojnim domaćim župljanima povratnicima pridružio se i nemali broj onih koji su u vremenu progonstva pronašli novo mjesta življenja u Republici Hrvatskoj ili u drugim zemljama.

Komušanski župnik i usorski dekan preč. Boris Salapić uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice na zavjetno brdo Kondžilo kardinalu Puljiću, svećenicima, redovnicama, predstavnicima svih udruga i društava te svim hodočasnicima.

U homiliji je kardinal Puljić istaknuo a su došli na brdo Kondžilo 'obaviti zavjet, sveti čin, predanje i posvećenje i to ne samo sebe nego cijele Vrhbosanske nadbiskupije koju žele predati Srcu nebeske Majke kako bi je ona predala svome Sinu Isusu Kristu'. Podsjetio je da se Gospa ukazala prije sto godina odnosno 1917. godine maloj dječici u Fatimi u Portugalu i pozvala svijet na molitvu za mir, a posebno na molitvu krunice.

'Crkva je prihvatila tu poruku, a mi smo u našoj mjesnoj Crkvi također prihvatili tu poruku. Zato smo pronijeli kip Gospe Fatimske kroz sve župe naše nadbiskupije. Brojne župe prihvatile su i dirljivo dočekale Gospin kip te molile pred njim, a župe su se posvetile Gospi kao i osobe koje su to htjele', rekao je kardinal, podsjećajući da se Gospa u Fatimi ukazala pred kraj I. svjetskog rata.

'Iako je ovaj domovinski rat poodavno završio – barem se više ne puca – taj rat zapravo nije završio, nego je politički i medijski nastavljeno širenje ozračja mržnje i stvaranje nemira među ljudima - i to ne samo na lokalnoj, nego i na svjetskoj razini', rekao je kardinal Puljić, dodajući da se nastavlja zveckati oružjem i širiti ozračje netrpeljivosti i isključivosti i sustavno progoniti ljude radi postizanja raznih ciljeva.

'Baš radi toga želimo čuti Marijin glas i moliti za mir u ovoj našoj domovini Bosni i Hercegovini i u cijelom svijetu', istaknuo kardinal Puljić, dodajući da žele moliti za one koji su odgovorni na razini BiH i na svjetskoj razini, kako bi bili odgovorni kod donošenja odluka, u zauzimanju za izgradnju mira i zaštitu čovjeka i njegovih prava i njegovoga dostojanstva.

Pojasnio je da posvetiti se Srcu Marijinu znači 'biti prepoznatljiv da smo Marijina djeca i Isusova braća. A biti Isusov znači prihvatiti njegovu poruku i njegov navještaj te živjeti prema evanđelju i Božjim zapovijedima', poručio je kardinal Puljić te istaknuo važnost krunice koja je evanđelje u malom. Pozvao je vjernike da mole za iskorjenjenje psovke u hrvatskom narodu te da u svojim srcima ponesu Marijinu ljubav kako bi, u skladu s geslom Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, 'Sve obnovili u Kristu'.

Na kraju mise svi zajedno su, klečeći pred kipom Gospe Fatimske, posvetili Vrhbosansku nadbiskupiju Prečistom Srcu Marijinu. Nakon blagoslova, svi su se u procesiji vratili do župne crkve u Komušini te hodočašće završili zajedničkom molitvom. (HKR/IKA)

 
[ 23.3.2018. ] Započela priprema hodočašća 'Nikolinom Bosnom'
[ 23.3.2018. ] Katekumeni s kardinalom Bozanićem
[ 22.3.2018. ] Sjednica biskupa dvaju crkvenih pokrajina
[ 21.3.2018. ] Završilo 72. zasjedanje BKBiH
[ 17.3.2018. ] Branitelji u zagrebačkoj prvostolnici
[ 15.3.2018. ] Istanbulska, napadi na mons. Komaricu, iseljavanje
[ 14.3.2018. ] Završeno zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK
[ 13.3.2018. ] Izjava kardinala Puljića
[ 9.3.2018. ] Sjednica Komisije za hrvatski martirologij
[ 9.3.2018. ] Hvarska biskupija dobila novog biskupa!
[ 8.3.2018. ] Dubrovnik: Ponovni blagoslov oskvrnute crkve
[ 6.3.2018. ] Sjednica Komisije Iustitia et pax BK BiH
[ 5.3.2018. ] U Sarajevu zasjeda Austrijska BK
[ 4.3.2018. ] Kraj Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH
[ 3.3.2018. ] Veliko hodočašće bl. Stepincu u Zagreb i Krašić
[ 2.3.2018. ] Austrijska BK zasjedat će u Sarajevu
[ 27.2.2018. ] Manifestacija 'Dani oca Ante Gabrića u Metkoviću'
[ 26.2.2018. ] Crkva spremna pomoći potrebnima u hladnoći
[ 24.2.2018. ] Biskup Košić o vjernicima i rodnoj ideologiji
[ 23.2.2018. ] Radni sastanak o ustrojstvu HKM
 
 
Katarina Švedska
Kćerka svete Brigite Švedske.
Detaljan pregled članka
 
Blažena Djevica Marija
Autor: fra Ivan Bradarić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete