Naslovna stranica Pet, 19.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Dani socijalne zauzetosti u Splitu
[ 2.11.2017. ]

Na Danima će biti predstavljena i inicijativa za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju.

Dani socijalne zauzetosti održat će se od 5. do 19 studenoga u Splitu, a na njima će se promicati svijest o potrebi pomaganja siromašnima i bit će predstavljena inicijativa za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, to jest slobodnu nedjelju, koja će se zauzimati za smanjenje rada nedjeljom, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare čelnici Franjevačkog instituta za kulturu mira i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

'Tijekom dva tjedna Dana socijalne zauzetosti želimo napraviti vidljivim ono što nije dovoljno vidljivo, jer postoji dosta grupa i inicijativa koje se bave socijalnom problematikom, a nisu vidljive', istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira dr. fra Ante Vučković.

Dani socijalne zauzetosti održavaju se prvi put, a nakana je da se oni održavaju svake godine, rekao je dr. Vučković, dodajući kako se festivalom socijalne zauzetosti, koji ima kršćansku provenijenciju, želi uspostaviti bolja povezanost sa sličnim inicijativama u hrvatskom društvu koje nisu kršćanske nadahnutosti i ne dolaze iz kršćanskog kruga, ali dolaze iz ljudske potrebe da se pomogne ljudima. 'Po našem sudu, nema dovoljno bistre osjetljivosti u Katoličkoj Crkvi za socijalnu problematiku pa smo to htjeli izvući van, da se ta osjetljivost poveća', istaknuo je dr. Vučković.

Potpredsjednik Instituta fra Božo Vuleta rekao je kako se tom manifestacijom želi utjecati na tijekove u društvu u smislu donošenja zakona te da je vrlo važna inicijativa o osnivanju Hrvatskog saveza za nedjelju o kojem će se raspravljati na okruglom stolu 15. studenoga u sklopu Dana socijalne zauzetosti: 'Na tom okruglom stolu želimo okupiti sve one koji žele podržati inicijativu za osnivanje hrvatskog saveza za nedjelju u tom smislu da se barem u velikoj mjeri smanji rad nedjeljom, da se ne mora raditi ono što nije potrebno', rekao je Vuleta.

Po njegovim riječima, sve veće sindikalne središnjice u Hrvatskoj izrazile su spremnost postati članice Hrvatskog saveza za nedjelju te će na okruglom stolu sudjelovati i predstavnici sindikata.'Odlučili smo da na ovaj okrugli stol ne pozivamo političare jer bi u tom slučaju skup dobio drukčije konotacije i ne želimo ga opteretiti, ali ćemo na različite načine informirati političare i druge koji donose odluke, a uputit ćemo im i apele', objasnio je Vuleta.

Najavio je i da će na okruglom stolu o inicijativi za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju biti prikazan i dokumentarni film 'Sedmi dan' redatelja Borisa Orešića, a u radu okrugloga stola sudjelovat će i predstavnici Austrijskog saveza za nedjelju i Austrijske katoličke socijalne akademije te predstavnici sindikata iz Austrije.

Vuleta je također najavio da će se u sklopu Dana socijalne zauzetosti 17. studenoga održati okrugli stol 'Demografija, rad i obitelj'. Pritom je istaknuo kako je demografija gorući problem hrvatskog društva te da nema strategije za demografsku revitalizaciju Hrvatske. Rekao je i kako će tijekom dvotjedne manifestacije vjeroučitelji predstavljati dvije brošure koje je objavio Franjevački institut za kulturu mira pod naslovom 'Kockanje - prepoznavanje i liječenje' i 'Zamke i opasnosti u čudesnom svijetu medija', a teme kojima se one bave, dodao je, 'prava su pošast u našem društvu'.

Ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Vlatka Topalović najavila je da će se u sklopu Dana socijalne zauzetosti 11. studenoga biti održan humanitarni koncert duhovne glazbe pod nazivom 'Najmanjima od najmanjih', a prikupljeni novac bit će namijenjen za deset siromašnih obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju.
'Na ovim ćemo Danima također govoriti o obiteljima koje su pogođene nasiljem, bolešću, siromaštvom, osamljenošću, neshvaćenošću, ugroženošću', rekla je Topalović.

Dane socijalne zauzetosti, kako je najavljeno, otvorit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji će 5. studenoga u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja slaviti misu, a zatvaranje će također biti u toj crkvi 19. studenoga na misi koju će predvoditi dr. Vučković. Vuleta je istaknuo kako je 19. studenoga, kada će se zatvoriti ta manifestacija, znakovit datum jer će toga dana prvi put biti obilježen Svjetski dan siromašnih koji je proglasio papa Franjo.

'Svjetskim danom siromašnih želi se izraziti dimenzija osobnosti da ne govorimo isključivo o siromaštvu kao problemu, nego o siromasima, i da na te ljude gledamo kao na ravnopravne, a ne manje vrijedne. Silno je važno izgraditi tu svijest i Crkva radi na tome, a mi ćemo na Danima socijalne zauzetosti promovirati tu svijest', istaknuo je Vuleta. (HKR/IKA)

 
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
[ 1.10.2018. ] Blagdan sv. Jeronima
[ 30.9.2018. ] Gora: Hodočašće Sisačke biskupije
[ 27.9.2018. ] U Vepricu održan Studijski dan za svećenike SMN
[ 26.9.2018. ] Pokopan don Martin Sentić
[ 26.9.2018. ] Skup hrvatskih pastoralaca u Sarajevu
[ 26.9.2018. ] Najavljen projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 24.9.2018. ] Sarajevo: 100. obljetnica Kćeri Božje ljubavi
[ 20.9.2018. ] Pokrenut novi portal IKA-e
 
 
Sveti Pavao od Križa, Ivan Brebefski
Uz isusovačke misionare-mučenike koji su djelovali među Indijancima na području Sjeverne Amerike, Crkva se danas spominje i utemeljitelja Družbe pasionista.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete