Naslovna stranica Uto, 17.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Svetkovina Svih svetih
[ 2.11.2017. ]

Donosimo naglaske sa svetih misa svetkovine Svih svetih slavljenih u Đakovu, Rijeci, Banja Luci, sisačkom Viktorovcu, Požegi, Dubrovniku i Šibeniku.

'Danas su oči nas koji smo na zemlji usmjerene prema proslavljenoj, nebeskoj Crkvi. Svetost je Božja ponuda i njegov poziv svakome od nas, nikako privilegij samo pojedinih ljudi', rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na svetkovinu Svih svetih u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra, gdje se već tradicionalno molilo za sve branitelje i žrtve Domovinskog rata.

U svojoj je homiliji nadbiskup tumačio naviješten odlomak Evanđelja o Isusovom govoru na Gori: 'Blaženstva otkrivaju koje vrijednosti te kreposti živi i razvija kršćanin koji želi nasljedovati Isusa te su radosni izraz blizine Božjega Kraljevstva, koje u sebi ima karakter budućnosti, ali je već prisutno kao osobiti Božji dar.'

'Blaženstva su i program kršćanske savršenosti. Bog u kojega vjerujemo poistovjetio se sa svima gladnima i žednima, napuštenima i siromašnima', naglasio je nadbiskup i podsjetio da nas Bog poziva da u svakoj osobi koja proživljava takve trenutke vidimo sliku Božju i prepoznamo dijete Božje, svoju sestru i brata. 'Prihvaćajući duh Blaženstava, postajemo promicatelji i graditelji nebeskoga kraljevstva na zemlji', zaključio je nadbiskup Hranić.

'Svetkovina Svih svetih proslava je cijele Crkve jer slavimo uzore i naše zagovornike, ali se i prisjećamo svih naših dragih pokojnika', poručio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, predvodeći misno slavlje u riječkoj crkvi sv. Romualda i Svih svetih.

'Trebamo težiti tome da postanemo dionicima proslavljene Crkve', rekao je nadbiskup i nastavio: 'Na tom smo putu pozvani slijediti Isusa Krista i tako stići u kraljevstvo Božje, po uzoru na mnoge svece koji su tako činili. Nas – putujuću Crkvu – proslavljena Crkva iz neba povezuje s trpećom u čistilištu, kojoj su potrebne naše molitve.' Zato je okupljene potaknuo na svakodnevnu molitvu za duše u čistilištu.

Na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan u banjolučke je župe došlo više tisuća prognanih banjolučkih katolika, iz Hrvatske, ali i drugih europskih i izvaneuropskih zemalja. Svi su oni došli zbog pohoda grobljima na kojima su pokopani njihovi roditelji, rodbina i prijatelji. Na glavnom gradskom katoličkom groblju sv. Marka misu je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Biskup je zahvalio posebno onima koji su došli iz daleka i tako pokazali da ne zaboravljaju svoj rodni kraj, izvor svoje životne rijeke koji je njihovim progonstvom nasilno 'zatrpan' i odvojen od njenog korita. Učinili su to oni nehumani sugrađani koji su sebi prisvojili pravo da budu gospodari života drugih ljudi.

Na kraju misnog slavlja biskup je podsjetio vjernike da se ove godine obilježava 25 godina mučeničke smrti nekoliko župnika i više stotina vjernika – laika Banjolučke biskupije koji su – iako mirotvorci – bez rata i borbe ubijeni u svojim domovima i u svojim župama. Spomenuo se tako i nekadašnjeg župnika u Novoj Topoli vlč. Ratka Grgića, ubijenog u lipnju 1992. godine, čije posmrtne ostatke entitetske vlasti još uvijek skrivaju, ubijenog župnika u Ravskoj Ivana Grgića te župnika u Mrkonjić Gradu Pere Jurendića, koji je podlegao posljedicama mučenja.

'Danas jednim blagdanom sve svete, odnosno dio zajedništva svetih koje je Crkva od starine shvaćala kao zajednicu od tri dijela: Crkvu putujuću, Crkvu trpeću i Crkvu slavnu – one koji su u nebeskoj slavi', rekao je sisački biskup Vlado Košić u homiliji svetkovine Svih svetih u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije na sisačkom Viktorovcu.

U nastavku je govorio o viđenju svetosti kroz hrabrost, posebno istaknuvši bl. Alojzija Stepinca kao jedan od takvih uzora. 'On se nije bojao prkositi vladarima ovoga svijeta, a uvijek se zalagao za siromašne i progonjene – i Židove i Srbe i djecu s Kozare – i pomagao im, pa i pod cijenu vlastita života. I naš Sisak ima pravo biti ponosan na gotovo sedam tisuća zbrinute te uglavnom srpske djece, što se ne bi moglo dogoditi bez bl. Alojzija Stepinca. Treba jasno odbaciti i osuditi drske laži koje u zadnje vrijeme ponavljaju neprijatelji Crkve i hrvatskog naroda – da je u Sisku bio neki logor za ubijanje djece. Javno prosvjedujem protiv tih laži'!, uskliknuo je biskup Košić.

'Krist je pobijedio i zato i mi smijemo hrabro ići Njegovim stopama, pa makar i trpjeli – ali s Njime ćemo sigurno pobijediti. U molitvi za sve naše drage poginule i preminule pronađimo i mi snagu živjeti hrabro i odvažno se boriti za istinu, pravednost, milosrđe i mir', zaključio je biskup Košić.

Na svetkovinu Svih svetih požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je središnje euharistijsko slavlje na glavnom požeškom groblju sv. Ilije.

'Ova je svetkovina dan kada nas Crkva podsjeća da nismo stvoreni za tamu i smrt, nego za svjetlo i proslavu. Želimo danas usmjeriti svoj pogled prema onima koje je Crkva proglasila svetima, ali i svima drugima koji pripadaju njihovu zajedništvu', istaknuo je biskup Škvorčević.

U homiliji je podsjetio kako nas Drugi vatikanski sabor uči da smo svi pozvani na svetost. No, dodao je i kako nas to stanje obvezuje da upravo snagom Isusova Duha surađujemo s onime što nas izdiže iz sebičnosti, pokvarenosti i zloće, kako u osobnom, tako i u javnom životu. U tom je smislu pozvao nazočne da se odupru određenim snagama u našem društvu koje svojom sebičnošću i negativnošću razaraju ljudsko dostojanstvo i biće hrvatskog naroda.

Potaknuo ih je da hrabro nastave ići putem svetosti započetim u krštenju, te da se odupru nametanju protunaravnih zakona i međunarodnih ugovora, koji nisu u skladu s njihovom krsnom svetošću, i da se u Hrvatskoj otvoreno zalažu za ono što ih izdiže u njihovu dostojanstvu, kako u braku i obitelji, tako i u politici i gospodarstvu.

Dubrovački biskup Mate Uzinić je svečanu misu svetkovine Svih svetih predvodio na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku: 'Naša je budućnost svetost, biti slični Bogu. To je naš temeljni životni poziv u kojega se ugrađuju svi drugi pozivi! I moj poziv kao biskupa i svećenika, i tvoj kao žene i muža, majke i oca, djevojke i mladića, odgojitelja, znanstvenika, liječnika, novinara, političara…', rekao je biskup Uzinić.

Poručio je i kako je za postizanje toga potrebno shvatiti dvije stvari. Prvo, da nam je jedini izbor biti svetima i da druge opcije nema. Drugo, naša je svetost dar koji mi ne možemo postići vlastitim sposobnostima, već samo ako svoje pouzdanje stavimo u Božje ruke.

'Temelj na kojem stoji naša vjera jest Kristovo uskrsnuće, a Svi sveti jedan su od najradosnijih blagdana naše vjere', poručio je pak u homilji u katedrali Svetog Jakova šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su umirovljeni biskup Ante Ivas te generalni vikar mons. Marinko Mlakić.

'U svjetlu Isusovih obećanja blažene vječnosti sve u našem životu poprima drugačiji smisao. Kraljevstvo nebesko izvor je naše nade i snaga naše iskrene ljubavi za Boga i brata čovjeka', dodao je biskup Rogić, ali i naglasio kako život gubi smisao ako čovjek živi u uvjerenju da je smrt kraj svemu.

U popodnevnim je satima biskup Rogić na gradskom groblju Kvanj predvodio euharistiju za sve pokojne koji počivaju na grobljima Šibenske biskupije. (HKR/IKA)

 
[ 14.7.2018. ] Završilo 73. zasjedanje BKBiH
[ 11.7.2018. ] Kardinal Bozanić uputio sućut kardinalu Sodanu
[ 10.7.2018. ] Dubrovnik: Otvoren 'biskupski dom'
[ 9.7.2018. ] Glina: Spomen na tisuće ubijenih vojnika
[ 4.7.2018. ] Biskupi BKBiH pozvali na molitvu za Obiteljski dan
[ 2.7.2018. ] Karlovac domaćin 30. susreta misionara
[ 28.6.2018. ] Zagreb: Proslava Papina dana u sjedištu HBK-a
[ 26.6.2018. ] Deset je godina od uspostave Srijemske biskupije
[ 24.6.2018. ] Sisak: Otvorena šesta kuća Udruge Betlehem
[ 23.6.2018. ] Sisačka biskupija demantirala gradonačelnicu
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
[ 7.6.2018. ] Kardinal Cupich: Neka Bog blagoslovi Hrvatsku
[ 5.6.2018. ] U Rijeci najavljen program proslave Sv.Vida
 
 
Karmelićanke iz Compiegna
Smrt ovih 16 karmelićanki opisala je i Gertrud von Le Fort u svom romanu 'Posljednja na stratištu'.
Detaljan pregled članka
 
Potraga
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete