Naslovna stranica Uto, 17.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Drvarski katolici dvostruko obespravljeni!
[ 3.11.2017. ]

Katolički vjernici u Drvaru nemaju vlastitu crkvu, nego već 22 godine bogoslužje obavljaju u preuređenim prostorima nekadašnjeg društvenog doma, a niječe im se i pravo na ukop na vlastitom groblju.

U župi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu na Dušni je dan održan molitveni spomen na sve pokojne iz te župe, kao i na poginule hrvatske branitelje.

Misu u kapeli Sv. Ivana Krstitelja na grahovskom katoličkom groblju Perušovac predvodio je župnik don Davor Klečina. Župnik je potom izmolio zajedničku molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivaju na tom groblju, kao i za tolike druge za čije se grobove ne zna, a koji su pali kao žrtve mržnje u ratovima 20. st. Na čelu te kolone mučenika je grahovski župnik don Juraj Gospodnetić, ubijen na samom početku Drugoga svjetskog rata.

Nakon mise vjernici i župnik pomolili su se i za poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata ispred spomen-obilježja u Koritima, a potom i pred spomen-križem u središtu Bosanskog Grahova. Spomen na vjerne mrtve ili Dušni dan katolički su vjernici u Drvaru obilježili kako i priliči – molitveno, pohađanjem grobova i paljenjem svijeća za preminule.

Molitve odrješenja za pokojne izmoljene su na katoličkom groblju na Trninić brijegu, kao i kod devastiranih nadgrobnih spomenika na Šobića glavici, a potom je u privremenom bogoslužnom prostoru slavljena sveta misa za sve pokojne.

Javnosti je poznato da katolički vjernici u Drvaru nemaju svoju vlastitu crkvu, nego da već 22 godine bogoslužje obavljaju u preuređenim prostorijama nekadašnjeg društvenog doma 'Partizan'. Isto toliko godina traju i nastojanja drvarskih katolika, ali i političke opstrukcije općinskih vlasti, da se dobije komad zemlje za gradnju katoličke župne crkve. U Drvaru je, naime, do 1949. postojala katolička crkva koja je te godine srušena i uklonjena naredbom tadašnjih komunističkih vlasti.

No, manje je poznato da se katolicima u Drvaru već desetljećima niječe i pravo na ukop na vlastitom groblju. Naime, drvarski su se katolici krajem 19. i početkom 20. stoljeća ukapali, zajedno s pravoslavcima, na gradskom Šobića groblju. O tome i danas svjedoči nekolicina očuvanih katoličkih nadgrobnih spomenika na tome groblju.

Potom su se katolici počeli odvojeno pokapati na novoj lokaciji, blizu pogona Celuloze, no 60-ih je godina prošlog stoljeća, zbog proširenja tvornice, katoličko groblje preorano, a dio nadgrobnih spomenika prenesen je na Šobića glavicu, blizu Šobića groblja. Tamo je i danas vidljiva nekolicina devastiranih nadgrobnih spomenika koji povaljani leže na zemlji.

Naseljavanjem katolika u Drvar i obnovom župe 1995., ukazuje se potreba za grobljem na kojem bi se pokapali katolički vjernici. Tadašnje Povjerenstvo Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne za Drvar dodijelilo je privatni komad zemlje na Trninić brijegu za otvaranje katoličkog groblja i započinje se s ukopima preminulih. No, povratkom domaćega srpskog stanovništva u Drvar utvrđeno je da je taj komad zemlje u privatnom, a ne općinskom vlasništvu i otada groblje, praktički, više nije u funkciji.

Budući da općinske vlasti nikada nisu dale komad zemlje za katoličko groblje, drvarski katolici svoje pokojne već 15-ak godina više ne pokapaju u Drvaru, nego ih odvoze u druga mjesta, najčešće u mjesta rođenja.

Nedavno su drvarski župnik don Davor Klečina, a potom i banjolučki biskup Franjo Komarica, uputili dopis načelniku općine Drvar i predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, u kojem ih mole da se očituju o dodjeli zemljišta za izgradnju katoličke crkve u Drvaru. Naime, početkom srpnja Općinsko vijeće Drvar donijelo je odluku kojom obvezuju načelnika općine da u roku 60 dana župi Drvar ponudi tri prikladne lokacije za izgradnju katoličke crkve.

Budući da je od donošenja te odluke prošlo već četiri mjeseca, a ni Općina ni Županija se nisu oglasile po tom pitanju, katolici u Drvaru tvrde da se nastavljaju političke opstrukcije, te sumnjaju da su po tko zna koji put žrtvom političke trgovine općinskih vlasti u Drvaru i županijskih vlasti HDZ BiH u Livnu.

I dok drvarske srpske političke stranke pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru pred domaćim srpskim stanovništvom prikazuju kao čin izdaje nacionalnih interesa, hrvatski se obnašatelji vlasti – na svim razinama u BiH, od općinskih, preko županijskih do federalnih i državnih – po pitanju izgradnje katoličke crkve u Drvaru ponašaju totalno 'nemoćno' ili nezainteresirano.

Hrvati katolici Drvara s pravom se pitaju: kako je moguće da se takva hrvatska vlast u BiH, kako za sebe tvrdi, bori za konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda – npr. u Republici Srpskoj – a nisu u stanju izboriti se za konstitutivnost i jednakopravnost toga naroda u Federaciji BiH, u jednoj većinski hrvatskoj županiji kao što je Hercegbosanska?

Kako je moguće i da se tom istom narodu u gradu Drvaru već 22 godine uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na slobodu vjere – odnosno, pravo ići u svoju vlastitu crkvu i pravo biti pokopan na svom vlastitom groblju? Nažalost, u priopćenju iz župe Drvar zaključuje se da je po ovome Drvar rijedak i jedinstven slučaj, ne samo u državi Bosni i Hercegovini, nego možda i u cijeloj Europi.

 
[ 14.7.2018. ] Završilo 73. zasjedanje BKBiH
[ 11.7.2018. ] Kardinal Bozanić uputio sućut kardinalu Sodanu
[ 10.7.2018. ] Dubrovnik: Otvoren 'biskupski dom'
[ 9.7.2018. ] Glina: Spomen na tisuće ubijenih vojnika
[ 4.7.2018. ] Biskupi BKBiH pozvali na molitvu za Obiteljski dan
[ 2.7.2018. ] Karlovac domaćin 30. susreta misionara
[ 28.6.2018. ] Zagreb: Proslava Papina dana u sjedištu HBK-a
[ 26.6.2018. ] Deset je godina od uspostave Srijemske biskupije
[ 24.6.2018. ] Sisak: Otvorena šesta kuća Udruge Betlehem
[ 23.6.2018. ] Sisačka biskupija demantirala gradonačelnicu
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
[ 7.6.2018. ] Kardinal Cupich: Neka Bog blagoslovi Hrvatsku
[ 5.6.2018. ] U Rijeci najavljen program proslave Sv.Vida
 
 
Karmelićanke iz Compiegna
Smrt ovih 16 karmelićanki opisala je i Gertrud von Le Fort u svom romanu 'Posljednja na stratištu'.
Detaljan pregled članka
 
Potraga
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete