Naslovna stranica Pon, 20.11.2017.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Započelo 71. plenarno zasjedanje BK BiH
[ 3.11.2017. ]

Biskupi BK BiH okupili su se danas u prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata u Sarajevu na svom 71. redovitom zasjedanju pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

U svom je pozdravu kardinal Puljić podsjetio da su u razdoblju od prošlog zasjedanja, održanoga sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, 'društveni život u BiH obilježile brojne političke napetosti i intrige, koje su stvarale negativnu klimu u javnosti i urušavale nadu ljudima ove zemlje'. Posjetio je i na objavljene statističke podatke prema kojima je u posljednjih pet godina iz Bosne i Hercegovine odselilo oko 150 000 ljudi. Također je spomenuo zabrinutost Hrvata zbog neravnopravnosti s druga dva naroda u BiH.

'Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti, pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela stranka biti važnija od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi. S tugom u srcu moram primijetiti da je gotovo sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li 'naš' ili 'njihov', odnosno je li na 'našem' ili na 'njihovom' teritoriju, pa se prema tome dijele prava', upozorio je kardinal Puljić.

Dodao je da su u dragoj mu domovini Bosni i Hercegovini brojni ljudi, tamo gdje su u manjini, već godinama precrtani i od većine drugih i drugačijih, ali i od većine u vlastitom narodu. 'Tako se opravdava licemjerje po kojem se i veliki dio svoga naroda stavlja u stanje potrebe za skrbnikom, pa čak i niječe njihovo postojanje u velikom dijelu vlastite domovine, a da se u isto vrijeme za njih istinski ništa ne čini. Biti na strani slabog i nemoćnog sigurno je put Božji i put istinskog čovještva, pa tako i put Crkve, ali i istinske politike', naglasio je kardinal Puljić.

Posebno je istaknuo da je, prema mišljenju ogromne većine stručnih ljudi, za brži napredak Bosne i Hercegovine nužno mijenjati daytonski okvir s ciljem stvaranja normalne funkcionalne države jednakopravnih naroda i građana u svakom dijelu zemlje:

'Važno je i stvaranje pozitivnog ozračja koje je itekako povezano sa stanjem duha i moralnih vrijednosti u čemu i Crkva, kao i mnogi drugi segmenti društva, nužno treba nastaviti davati svoj doprinos'. Izrazio je nadu da će i predstavnici vlasti u Banjoj Luci napokon preuzeti financiranje tamošnjega Katoličkog školskog centra, po uzoru na vlasti u šest drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je da biskupi, među ostalim, razmotre apostolsko pismo pape Franje u vezi s pripremom i odobravanjem prijevodâ bogoslužnih knjiga. Također će razmišljati o karitativnom djelovanju, kao i inicijativama na planu opstanka i povratka.

Na zasjedanju prvi put kao delegat Hrvatske biskupske konferencije sudjeluje i šibenski biskup Tomislav Rogić, a tijekom prijepodnevnog dijela dvodnevnog zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Večeras u 18 sati biskupi će slaviti misu u katedrali Srca Isusova, a prigodnu propovijed uputit će vojni biskup u BiH Tomo Vukšić. Sutra ujutro biskupi će pak slaviti euharistiju u kapeli Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i susresti se s bogoslovnom zajednicom. (HKR/KTA)

 
[ 18.11.2017. ] Misa za žrtve Vukovara
[ 16.11.2017. ] Pomoć nadbiskupije bolnici u Zadru
[ 15.11.2017. ] Biskup Uzinić na slavlju sv. Nikole Tavelića
[ 13.11.2017. ] Spomenik Majke Terezije na Trsatu
[ 10.11.2017. ] Angažman Crkve u Europskoj godini kulturne baštine
[ 10.11.2017. ] Biskup Košić o gradnji spomenika bl. Stepincu
[ 9.11.2017. ] Zadarski svećenici o očinstvu i majčinstvu
[ 9.11.2017. ] Svećenički sabor Banjalučke biskupije
[ 7.11.2017. ] Kardinal poziva na obilježavanje 19. studenoga
[ 6.11.2017. ] Spomendan bl. Serafina Glasnovića Kodića
[ 3.11.2017. ] Započelo 71. plenarno zasjedanje BK BiH
[ 3.11.2017. ] Drvarski katolici dvostruko obespravljeni!
[ 2.11.2017. ] Svetkovina Svih svetih
[ 2.11.2017. ] Dani socijalne zauzetosti u Splitu
[ 31.10.2017. ] Kardinal Parolin na misi u katedrali u Zagrebu
[ 30.10.2017. ] Kardinal Parolin na HKS-u
[ 28.10.2017. ] Vrhbosanska nadb. posvećena Bezgr. Srcu Marijinu
[ 27.10.2017. ] Program dolaska kardinala Parolina
[ 26.10.2017. ] Biografija kardinala Parolina
[ 25.10.2017. ] Pastoral studenata u Požegi i Virovitici
 
 
Sveta Janja Asiška
Uz sestru sv. Klare, Janju Asišku, Crkva se danas spominje i svete Matilde von Hackenborn, koja je promicala pobožnost Srcu Isusovu.
Detaljan pregled članka
 
Učiti od djece
Autor: vlč. Perica Matanović
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete