Naslovna stranica Sri, 21.3.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Započelo 71. plenarno zasjedanje BK BiH
[ 3.11.2017. ]

Biskupi BK BiH okupili su se danas u prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata u Sarajevu na svom 71. redovitom zasjedanju pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

U svom je pozdravu kardinal Puljić podsjetio da su u razdoblju od prošlog zasjedanja, održanoga sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, 'društveni život u BiH obilježile brojne političke napetosti i intrige, koje su stvarale negativnu klimu u javnosti i urušavale nadu ljudima ove zemlje'. Posjetio je i na objavljene statističke podatke prema kojima je u posljednjih pet godina iz Bosne i Hercegovine odselilo oko 150 000 ljudi. Također je spomenuo zabrinutost Hrvata zbog neravnopravnosti s druga dva naroda u BiH.

'Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti, pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela stranka biti važnija od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi. S tugom u srcu moram primijetiti da je gotovo sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li 'naš' ili 'njihov', odnosno je li na 'našem' ili na 'njihovom' teritoriju, pa se prema tome dijele prava', upozorio je kardinal Puljić.

Dodao je da su u dragoj mu domovini Bosni i Hercegovini brojni ljudi, tamo gdje su u manjini, već godinama precrtani i od većine drugih i drugačijih, ali i od većine u vlastitom narodu. 'Tako se opravdava licemjerje po kojem se i veliki dio svoga naroda stavlja u stanje potrebe za skrbnikom, pa čak i niječe njihovo postojanje u velikom dijelu vlastite domovine, a da se u isto vrijeme za njih istinski ništa ne čini. Biti na strani slabog i nemoćnog sigurno je put Božji i put istinskog čovještva, pa tako i put Crkve, ali i istinske politike', naglasio je kardinal Puljić.

Posebno je istaknuo da je, prema mišljenju ogromne većine stručnih ljudi, za brži napredak Bosne i Hercegovine nužno mijenjati daytonski okvir s ciljem stvaranja normalne funkcionalne države jednakopravnih naroda i građana u svakom dijelu zemlje:

'Važno je i stvaranje pozitivnog ozračja koje je itekako povezano sa stanjem duha i moralnih vrijednosti u čemu i Crkva, kao i mnogi drugi segmenti društva, nužno treba nastaviti davati svoj doprinos'. Izrazio je nadu da će i predstavnici vlasti u Banjoj Luci napokon preuzeti financiranje tamošnjega Katoličkog školskog centra, po uzoru na vlasti u šest drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je da biskupi, među ostalim, razmotre apostolsko pismo pape Franje u vezi s pripremom i odobravanjem prijevodâ bogoslužnih knjiga. Također će razmišljati o karitativnom djelovanju, kao i inicijativama na planu opstanka i povratka.

Na zasjedanju prvi put kao delegat Hrvatske biskupske konferencije sudjeluje i šibenski biskup Tomislav Rogić, a tijekom prijepodnevnog dijela dvodnevnog zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Večeras u 18 sati biskupi će slaviti misu u katedrali Srca Isusova, a prigodnu propovijed uputit će vojni biskup u BiH Tomo Vukšić. Sutra ujutro biskupi će pak slaviti euharistiju u kapeli Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i susresti se s bogoslovnom zajednicom. (HKR/KTA)

 
[ 17.3.2018. ] Branitelji u zagrebačkoj prvostolnici
[ 15.3.2018. ] Istanbulska, napadi na mons. Komaricu, iseljavanje
[ 14.3.2018. ] Završeno zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK
[ 13.3.2018. ] Izjava kardinala Puljića
[ 9.3.2018. ] Sjednica Komisije za hrvatski martirologij
[ 9.3.2018. ] Hvarska biskupija dobila novog biskupa!
[ 8.3.2018. ] Dubrovnik: Ponovni blagoslov oskvrnute crkve
[ 6.3.2018. ] Sjednica Komisije Iustitia et pax BK BiH
[ 5.3.2018. ] U Sarajevu zasjeda Austrijska BK
[ 4.3.2018. ] Kraj Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH
[ 3.3.2018. ] Veliko hodočašće bl. Stepincu u Zagreb i Krašić
[ 2.3.2018. ] Austrijska BK zasjedat će u Sarajevu
[ 27.2.2018. ] Manifestacija 'Dani oca Ante Gabrića u Metkoviću'
[ 26.2.2018. ] Crkva spremna pomoći potrebnima u hladnoći
[ 24.2.2018. ] Biskup Košić o vjernicima i rodnoj ideologiji
[ 23.2.2018. ] Radni sastanak o ustrojstvu HKM
[ 21.2.2018. ] Molitelji '40 dana za život' uz Papinu relikviju
[ 21.2.2018. ] Nova knjiga o Stepincu predstavljena i u Sarajevu
[ 18.2.2018. ] Kardinal Puljić kod Svetoga Oca
[ 17.2.2018. ] Biskupu Uziniću uručena nagrada HHO-a
 
 
Sveti Serapion Thumujski
Uz ovoga sveca, koji je zajedno sa sv. Atanazijem na Nicejskom saboru zagovarao istinu o Kristovu božanstvu, danas slavimo i sv. Nikolu Fluea, zaštitnika Švicarske.
Detaljan pregled članka
 
Pilat i Kajfa
Autor: fra Ivan Bradarić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete