Naslovna stranica Sri, 18.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
'Isus nas poziva da ga stavimo u središte života'
[ 9.1.2018. ]

Prvi dan Katehetske zimske škole zaključen je misnim slavljem koje je u crkvi sv. Marije na zagrebačkom Dolcu predvodio nadbiskup Hranić. U tijeku je Katehetska zimska škola za osnovnoškolske vjeroučitelje, koja je jučer započela u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu na temu „Doprinos katoličkoga vjeronauka razvoju samostalnosti i odgovornosti učenika'. Dvodnevni stručni skup priređuje Nacionalni katehetski ured HBK i Agencija za odgoj i obrazovanje MZO, a rad prvoga dana zaključen je misnim slavljem koje je u crkvi sv. Marije na zagrebačkom Dolcu predvodio predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju HBK đakovačko-osječki nadbiskup dr. Đuro Hranić.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je, u kontekstu pročitanog evanđelja, govorio o Isusovom pozivu upućenom vjeroučiteljima i o vjeroučiteljskoj službi. 'Isus nas poziva da ga stavimo u središte svoga života i da ga slijedimo... Za kršćanina koji je u središte svoga života postavio Isusa svakodnevni posao postaje prinosom Bogu. Svakodnevni život postaje oltar na kojemu se darujemo Bogu', rekao je mons. Hranić.

'Niti jedan kršćanin, a posebno nitko od nas, ne bi trebao misliti da svoju službu može obavljati rutinski i bez posebnoga žara ili površno, makar nam se pojedine stvari činile nevažnima ili će netko brzoplet pored nas površnim primjedbama našu službu ocijeniti takvom, nevažnom ili možda ne toliko zahtjevnom. Bog vidi moj posao i službu, i ona ima važnost u Njegovim očima', istaknuo je propovjednik te poručio da je obveza biti strpljiv i osjetljiv za potrebe i osjećaje drugih ljudi među najvažnijim zakonima svakoga oblika služenja Bogu.

Misi su prethodile pedagoške radionice. Prva je bila „Projekt 'Trag dobrote' 20 godina Varaždinske biskupije kao primjer razvijanja socijalnih kompetencija učenika' koju su vodili vjeroučitelji Varaždinske biskupije. Sudionici su na temelju vlastitih iskustava navodili i analizirali projekte koje ostvaruju ili planiraju ostvariti u školskim ustanovama.

Vjeroučiteljima je predstavljen projekt „Trag dobrote' u prigodi proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Tom prigodom 1. listopada protekle godine misnim slavljem proslavljena je obljetnica, a uz to je oko 1500 učenika, zahvaljujući svojim vjeroučiteljima, razgledalo u Varaždinu izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije'. Izložba će se moći razgledati i u ovoj godini u Koprivnici, Čakovcu i Lepoglavi.

Druga radionica „Scenariji poučavanja – izazovi učenju i poučavanju' ponudila je sudionicima višenamjenske materijale, aktivnosti i ideje koje se mogu primjenjivati na brojne načine, ovisno o mogućnostima, predznanjima i potrebama vjeroučenika. Treća radionica imala je naziv „Objava sadržaja i suradnja putem digitalnoga repozitorija obrazovnih materijala – Edutorija'. Polaznici su se upoznali sa sustavom i mogućnostima koje on nudi te saznali na koji način mogu u njega pohraniti svoje pripreme nastavnih sati i druge korisne sadržaje za nastavu i školu.

Vjeroučitelji su danas poslušali predavanje prof. Žarka Bošnjaka na temu: „Odgovornost i samostalnost odgojno-obrazovnih radnika', te dr. Danijela Labaša koji je izlagao na temu 'Vjeronauk u školi' i 'EU Kids Online Hrvatska'.

Dr. Labaš je, među ostalim, ukazao na medijski odgoj za medijsku pismenost u okolnostima gdje djeca predstavljaju četvrtinu od više od tri milijarde korisnika interneta. Podsjetio je da zadaća medija nije samo informiranje i zabava, te da se medije koristi i zato da bi netko na njima zarađivao. Pozvao je vjeroučitelje da u pedagoškom radu ne demoniziraju medije, nego da ih pretvaraju u prijatelje jer će se tek tada shvatiti da medijima ne moraju robovati.

U plenarnoj raspravi otvoreno je, uz ostalo, pitanje i korištenja mobilnih uređaja i ostalih komunikacijskih sredstava u nastavnome procesu. Neki su vjeroučitelji ukazali na konkretne primjere vrijeđanja i ponižavanja među učenicima, ali i učitelja, putem društvenih mreža, osobito posredstvom facebook profila te upozorili kako u tim situacijama nisu zakonski zaštićeni. U raspravi je istaknuto da učenicima kroz pedagoški rad treba sustavno govoriti o dostojanstvu ljudske osobe i o poštivanju svakoga čovjeka, i na taj način dati im do znanja da se prati njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

 
[ 17.7.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 14.7.2018. ] Završilo 73. zasjedanje BKBiH
[ 11.7.2018. ] Kardinal Bozanić uputio sućut kardinalu Sodanu
[ 10.7.2018. ] Dubrovnik: Otvoren 'biskupski dom'
[ 9.7.2018. ] Glina: Spomen na tisuće ubijenih vojnika
[ 4.7.2018. ] Biskupi BKBiH pozvali na molitvu za Obiteljski dan
[ 2.7.2018. ] Karlovac domaćin 30. susreta misionara
[ 28.6.2018. ] Zagreb: Proslava Papina dana u sjedištu HBK-a
[ 26.6.2018. ] Deset je godina od uspostave Srijemske biskupije
[ 24.6.2018. ] Sisak: Otvorena šesta kuća Udruge Betlehem
[ 23.6.2018. ] Sisačka biskupija demantirala gradonačelnicu
[ 18.6.2018. ] Izjava Komisije 'Iustitia et pax'
[ 17.6.2018. ] Križevačka eparhija proslavila svojih 240 godina
[ 15.6.2018. ] Sveti Vid u Rijeci
[ 12.6.2018. ] Kardinal Bozanić: Potreban nam je 'Savez dobra'
[ 11.6.2018. ] Biskup Košić o stanju u društvu i ulozi Crkve
[ 10.6.2018. ] Karlovac: Proslava sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske
[ 10.6.2018. ] Izjava Vrhbosanske nadbiskupije
[ 9.6.2018. ] Zagreb: Proslava svetkovine Srca Isusova
[ 7.6.2018. ] Kardinal Cupich: Neka Bog blagoslovi Hrvatsku
 
 
Sv. Bruno
Bruno je bio biskup u gradu Segniu, u Laziju.
Detaljan pregled članka
 
Ljubav
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete