Naslovna stranica Pet, 23.2.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Svijećnica - Dan posvećenog života
[ 2.2.2018. ]

Osobe posvećenoga života svoj su Dan obilježile u Gospiću, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Osijeku i Braču.

Uoči Dana posvećenog života, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić održao je predavanje 'Redovničko posvećenje' za devetoricu redovnika i devet redovnica, skoro sve iz te biskupije. Nakon kraće rasprave, svi su pošli u gospićku katedralu u kojoj je misno slavlje predvodio biskup Križić, a koncelebrirali su umirovljeni biskup Mile Bogović i nazočni redovnici.

Biskup Križić je u homiliji naveo tri razloga za uspostavu ovog dana: 'Prvi razlog je zahvala Bogu za veliki dar Crkvi, jer je posvećeni život, tijekom povijesti, Crkvu obogatio mnogostrukim karizmama i mnogostrukim darovima Duha. Drugi razlog slavljenja je promicanje, poznavanje i poštovanje posvećenog života u Božjem narodu. Treći razlog je potreba da sami članovi posvećenog života postanu svjesniji svoga poslanja u današnjem svijetu'.

Redovnice i redovnici koji djeluju u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji u bjelovarskoj su katedrali svoj Dan posvećenog života proslavili u predvečerje blagdana Svijećnice.

Biskup Huzjak u svom je nagovoru ohrabrio redovnice i redovnike za buduće dane i radosno svjedočenje Evanđelja rekavši: 'Svjetlo koje čovjeka vodi je Krist Gospodin koji obasjava put u srcima apostola i ljudi. Vi, redovnice i redovnici, svjedočite svijetu svoju posvećenost i budite svjetlost na prosvjetljenje naroda, koje je vidio i sveti starac Šimun'. Nakon homilije su redovnici i redovnice obnovili svoje zavjete, a na kraju mise, zajedno s vjernicima, molili za nova duhovna zvanja.

Dan posvećenoga života redovnici i redovnice Slavonskobrodskog dekanata proslavili su euharistijskim slavljem koje je u franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva jučer predvodio župnik župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić.

U homiliji je podsjetio na riječi pape Franje, upućene svećenicima, redovnicima i redovnicama za nedavnog pohoda Peruu; da su pozvani zahvalno i ponizno, bez napuhavanja, prisjećati se prigode i trenutaka kada su bili taknuti milosrdnim Kristovim pogledom. Slavonskobrodski dekan spomenuo je i Papine riječi da ne smiju prezirati jednostavnost vjere svoga naroda ili izgubiti sjećanje i poštovanje prema onima koji su ih naučili moliti.

Povodom Dana posvećenoga života, koji se tradicionalno obilježava na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, susret osoba posvećenoga života Osječke regije održan je jučer u Vikarijatu Osijek.

Šezdesetak okupljenih redovnika, redovnica i članova svjetovnih instituta, pozdravio je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. Vladimir Dugalić, a predavanje s naslovom 'Za novo vino nove mješine' održala im je dominikanka dr. Ana Begić.

Spomenuti dokument Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života zadire izravno u posvećeni život, dotičući aktualna pitanja svake redovničke zajednice te usmjerava na važnost formacije i važnost službe odgojitelja. 'Glavni naglasak dokumenta je zajedništvo i supsidijarnost', naglasila je s. Ana.

Mons. Dugalić istaknuo je potrebu odvažnosti i rizika u življenju posvećenoga života danas. Osobe posvećenoga života pozvao je da Krista svjedoče ljubeći bez interesa, a potom ih potaknuo i na promišljanje o identitetu redovničkih zajednica u gradu Osijeku.

Redovnice i redovnici otoka Brača danas su pak u crkvi Očišćenja Blažene Djevice Marije u Dolu na Braču proslavili svoj Dan. U toj se župi Svijećnica, poznatija pod nazivom Kandalora, kao župna svetkovina slavi po višestoljetnim običajima. Svečano euharistijsko slavlje, u koncelebraciji sa svećenicima otoka Brača, predvodio je don Toni Plenković

Osvrnuvši se u homiliji na društvene poteškoće i probleme iz vremena starca Šimuna i proročice Ane, propovjednik je ustvrdio kako i naše vrijeme nosi svoje poteškoće i probleme. Upozorio je osobito na problem depopulacije, rekavši kako je to zajednički gorući problem.

'Naše župe stare i ispražnjuju se, tiho i polako nestaju nekad napučena sela. Ne uspjeva nas podići ni sve razvijeniji turizam i nikad razvijenija infrastruktura. Gase se polako, a izgleda neminovno, i naši samostani koji se svode na održavanje hladnoga pogona. I župnici se također muče jer i njih ima sve manje. Djelujemo sami sebi kao neko pastoralno vatrogasno društvo', primijetio je brački dekan.

'Nije rijetkost vidjeti da mnogi i od nas, iz takozvanoga posvećenog života, nestrpljivi na Boga, nasjednemo na obećanja i utopimo se u tu ponudu i potražnju, zaboravljajući na Boga, Jedinoga koji je donositelj stvarne utjehe, a ne djelitelj anestetika i antidepresiva koji samo privremeno otklanjaju problem', poručio je dekan Plenković. (HKR/IKA)

 
[ 21.2.2018. ] Molitelji '40 dana za život' uz Papinu relikviju
[ 21.2.2018. ] Nova knjiga o Stepincu predstavljena i u Sarajevu
[ 18.2.2018. ] Kardinal Puljić kod Svetoga Oca
[ 17.2.2018. ] Biskupu Uziniću uručena nagrada HHO-a
[ 14.2.2018. ] Korizma - svojevrsna inventura kršćanskog života
[ 13.2.2018. ] Korizmena poslanica uz „Tjedan solidarnosti"
[ 12.2.2018. ] 70 godina Hrvatske katoličke župe München
[ 11.2.2018. ] 'Crkvu istinski upoznaje onaj tko je voli'
[ 10.2.2018. ] Završila zasjedanja Druge sinode
[ 9.2.2018. ] Akademija u čast bl. A. Stepinca održana u Zagrebu
[ 8.2.2018. ] Važno je izgrađivati kršćansku nutrinu!
[ 7.2.2018. ] Novi ravnatelj i urednik o HKM-u
[ 6.2.2018. ] 'Molitveni doručak' Sisačke biskupije
[ 3.2.2018. ] Proslava svetkovine sv. Vlaha u Dubrovniku
[ 2.2.2018. ] Karitativno djelovanje redovničkih zajednica
[ 2.2.2018. ] Svijećnica - Dan posvećenog života
[ 31.1.2018. ] Poruka za Dan života: Majčinstvo 'junačko djelo'
[ 30.1.2018. ] Siniša Kovačić - glavni urednik HKM-a
[ 29.1.2018. ] Susret nadbiskupa i kanonika
[ 28.1.2018. ] Kotor: Biskupija se oglasila Priopćenjem
 
 
Sveti Polikarp
Bio je apostolski učenik te prijatelj mnogima koji su vidjeli Krista. Sami su ga apostoli potvrdili za biskupa.
Detaljan pregled članka
 
„Nauči nas moliti!“
Autor: fra Josip Vlašić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete