Naslovna stranica Pet, 19.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Akademija u čast bl. A. Stepinca održana u Zagrebu
[ 9.2.2018. ]

'Blaženi Alojzije Stepinac trebao bi biti proglašen zaštitnikom odvjetnika i sudaca' – rekla je njemačka sutkinja Claudija Stahl Svečana akademija u čast bl. Alojzija Stepinca održana je sinoć u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Postulatura bl. Stepinca predstavila je svoj Godišnjak o kojem su govorili rektor Bogoslovije Anđelko Košćak i postulator mons. Juraj Batelja. Posebna gošća akademije bila je njemačka sutkinja Claudia Stahl koja promiče ideju da se bl. Stepinca proglasi zaštitnikom odvjetnika i sudaca: 'On, koji se nikad nije htio tužiti. Pisao je da je njegova osuda bila političko ubojstvo nevinog čovjeka i da je posljedica te osude bila da je njegov fizički život dospio na rub groba. To mora biti upozorenje svima nama pravnicima, cijelom pravosuđu. Zato ga molim kao zaštitnika i zagovornika sudaca, da sudimo uvijek neovisno, da zastupamo kao suci samo istinu i pravednost'.

Stahl je naučila hrvatski jezik kako bi istražila kontroverze o Alojziju Stepincu, na čije je ime nailazila u kontekstu Trećeg Raicha. Kada je bio proglašen blaženim čitala je o jakoj kontroverzi oko njega i to je bio poticaj da počne istraživati, jer je htjela znati istinu.

'Molila sam Alojzija za njegov zagovor i za njegovu pomoć u ispitu. Obećala sam da ću posjetiti njegov grob te da hoću o njemu nešto pisati. Na koncu, uspjela sam u ispitu i dobila sam priliku postati sutkinja. Taj uspjeh je bio veliki znak i potres za mene. Bio je to duhovni dodir. Morala sam više znati o Alojziju jer sam željela održati svoje obećanje. Počela sam učiti hrvatski jezik jer sam uvidjela da bez znanja jezika nikada neću razumjeti što se s njime događalo. Sretna sam da sam mogla održati svoje obećanje i pokazati mu svoju zahvalnost. Prošle godine izašla je moja knjiga o Alojziju u Njemačkoj, životopis na njemačkom jeziku', rekla je Stahl. Svoju knjigu je poslala papi Franji, a od Državnog tajništva Svete Stolice dobila je zahvalan odgovor. Prvo svoje javno obraćanje javnosti u Hrvatskoj, imala je prekjučer na predstavljanju knjige ''Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca'' na Sveučilištu u Zadru. Postulator mons. Juraj Batelja nazvao ju je pomoćnicom u kauzi, a javnost je pozvao na promicanje istine o bl. Stepincu.


Novi drugi Godišnjak, kao svojevrsni nastavak prijašnjih tiskanih Glasnika bl. Alojzije Stepinac, donosi brojna svjedočanstva svetosti bl. Stepinca i nova zanimljiva saznanja o nekim događanjima koja su, kako je rekao mons. Košćak, 'svjesno i zlurado' bila prikazivana pod nekim drugim svjetlom, odnosno tamom. Kao ekskluzivu istaknuo je detaljnu analizu prometne nesreće kardinala Franza Königa kod Novog Marofa. Bečki kardinal je trebao nazočiti u Zagrebu na pogrebu kardinala Stepinca. „Mnogo novih, zataškanih činjenica, mnogo osnovanih sumnji očitovano je u tome članku. Gotovo isti scenarij zbio se u pogibiji dr. Mije Pišonića, tajnika zagrebačkoga nadbiskupa dr. Franje Šepera, i dvojice bogoslova Marijana Filkovića i Josipa Brebrića, o tome je također zaseban članak', naglasio je mr. Košćak.

Ističući da je 'temeljna nit, uporište i program života i djelovanja blaženoga Alojzija Stepinca ljubav, i to djelotvorna ljubav koja svoje izvorište ima u srcu Božjem, mons. Košćak je u svom preglednom izlaganju izdvojio i urednikov osvrt na riječi državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, a tiču se Stepinčeve kanonizacije. Prigodom razgovora s novinarima, odgovarajući kada će biti kanonizacija, rekao je da se tu ne radi o nekim našim računicama i vremenskim odrednicama, nego da je tu riječ, ponajprije, o Božjem vremenu koje je savršeno vrijeme. Nadalje je istaknuto da naša reakcija na tu izjavu ne bi trebala biti ljutnja, jer bi nas takav stav mogao odvesti na drugu stranu od one Božje.

Predstavljač je svratio pozornost i na postulatorovu konstataciju koja je važan prilog Stepinčevoj kanonizaciji: 'Ne postoji ni jedan dokument da je Sveta Stolica ikada upozorila nadbiskupa Stepinca za bilo koji prekršaj ljudskoga ili crkvenoga zakona, bilo da bi u nečemu pretjerao, bilo da je propustio nešto što je mogao učiniti i u odnosu na druge vjere i vjernike, i u odnosu na druge države i režime. Nadbiskup je nastupao prema svojim mogućnostima, u skladu sa svojom pastoralnom mudrošću, i sukladno postojećim crkvenim zakonima.

Godišnjak, uz ostalo, na svojim stranicama donosi i tekstove o slugama Božjim kardinalu Franji Kuhariću i biskupu Josipu Langu, u kojima se mogu prepoznati kao hrabri i u Kristu svjedoci istine i ljubavi prema Bogu, Crkvi i čovjeku.

 
[ 19.10.2018. ] Kardinal Bozanić mladima: Sveci su vam uzor
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
[ 1.10.2018. ] Blagdan sv. Jeronima
[ 30.9.2018. ] Gora: Hodočašće Sisačke biskupije
[ 27.9.2018. ] U Vepricu održan Studijski dan za svećenike SMN
[ 26.9.2018. ] Pokopan don Martin Sentić
[ 26.9.2018. ] Skup hrvatskih pastoralaca u Sarajevu
[ 26.9.2018. ] Najavljen projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 24.9.2018. ] Sarajevo: 100. obljetnica Kćeri Božje ljubavi
 
 
Sveti Pavao od Križa, Ivan Brebefski
Uz isusovačke misionare-mučenike koji su djelovali među Indijancima na području Sjeverne Amerike, Crkva se danas spominje i utemeljitelja Družbe pasionista.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete