Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Domaće Arhiva članaka
 
Nadbiskup Barišić na središnjem slavlju 3. SHKO
[ 16.9.2018. ]

Homiliju splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića na Trećemu nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu donosimo u cijelosti:

1. Drage obitelji, draga braćo i sestre! Na ovom svetom tlu Gospe od Otoka, mjestu našeg identiteta i krsnog preporođenja, za vrijeme 'majke sirota i zaštitnice udovica', kraljice Jelene, sagrađena je prva crkva u Hrvata posvećena Blaženoj Djevici Mariji.

Stoljećima kasnije, to jest 1976. godine, ovdje smo započeli naš hod buđenja svijesti za budućnost hrvatskog naroda koja i danas ovim Susretom obitelji raste. Održali smo se i konačno izišli na pozornicu svijeta. Održali smo se i opstojimo već četrnaest stoljeća, zahvaljujući snažnoj vjeri u Boga koju smo primili od naših predaka. Održali smo se jer smo čuvali i branili obitelj koja je izvor života i radosti!

Taj isti put obitelji i vjere vodi i okuplja nas i danas. Okuplja nas uvjerenje da je obitelj svetinja, put života i budućnosti, put Crkve i društva. U ovim vremenima potrebni su nam ovakvi susreti koji nisu izraz bunta niti su usmjereni protiv ikoga. Susreti su nam potrebni kao živo svjedočanstvo o ljepoti života koji se krije i rađa unutar braka i obiteljskog zajedništva. Često na to zaboravljamo, još češće nam se nameću suprotne slike o obiteljskom životu, a najmanje se daje prilika samoj obitelji da u istini progovori o svojoj svakodnevnici.

2. Svi smo djeca svojih roditelja, ali smo i sinovi i kćeri svoga vremena. Živimo u dinamičnom vremenu tolikih izazova, brzih promjena, mnoštva informacija, raznolikog znanja, tehničkih mogućnosti, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i odvijeka bilo jasno. Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je obitelj! Danas kao da više nismo u to sigurni.

A što je obitelj, progovaraju nam već malena djeca u svojim prvim slogovima: ma-ma; ta-ta! Jednu ženu zovu majkom, a jednog muškarca ocem. U bračnom zajedništvu ljubavi oca i majke prepoznaju dobrodošlicu, radost prihvaćanja i toplinu nježnosti. Dva draga lica ih obasjavaju! Djeca prepoznaju oca i majku kao dva lica iste ljubavi te žele rasti i radovati se životu na ramenima svoga tate, u zagrljaju svoje mame i na koljenima svoga djeda i bake. Djeca već na svom početku iskustveno svjedoče ono što bijaše u početku: 'Na svoju sliku stvori Bog čovjeka…muško i žensko stvori ih.' (Post 1,27) '…i bit će njih dvoje jedno tijelo' (Post 2, 24)

3. Univerzalno i povijesno iskustvo ljudskoga roda svjedoči da je brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. I to se nikada ne smije i ne može promijeniti! Život ima svoju logiku koliko god to netko nijekao. Čežnja za biti ljubljen i ljubiti kako bi se darovao život u obiteljskom zajedništvu, čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim Konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi. Nitko ne pamti samo brojeve, već imena i lice.

Čovjek nije bezličan broj, već je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja. Samo čovjek ima sličnost s Bogom i želju da, kao jedinstven i neponovljiv, sa srcem i dušom, ljubi i bude ljubljen. Ova želja za pripadanjem zajednici i sličnost s Bogom u darivanju novog života ne može nestati jer je dio identiteta svakog čovjeka! O tom nam svjedoče i toliki mladi koji u svojim snovima i u svojim odgovorima na anketna pitanja obitelj stavljaju na prvo mjesto, a sebe žele vidjeti u trajnom i plodnom bračnom zajedništvu.

4. U evanđelju smo čuli o slučaju gdje se ide na put života, na put bez Isusa ili ga se traži tamo gdje on nije. Opasno je hoditi bez Krista. U tome se vidi i današnja slika svijeta koji pokušava tražiti brak i obitelj tamo i u onome gdje oni nisu! Svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom. Isto tako, kada se govori o obitelji, najčešće se govori o njezinoj krizi, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu. Time se brak i obitelj predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja. Brak se vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno.

Mogli bismo reći da se borba za život i budućnost čovjeka danas u najvećoj mjeri događa upravo u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji. Unatoč tobože lošim prognozama za ishod te borbe, obitelj ne može biti poražena jer je u njenom temelju ljubav samoga Krista prema Crkvi, koja se preljeva u snagu održanja bračnih obećanja koja ste jedno drugom dali na vjenčanju. Bračna ljubav je neopoziva jer svoj temelj ima u neopozivoj ljubavi koju Krist ima prema Crkvi.

5. Na Devetom svjetskom susretu obitelji papa Franjo reče: 'Božja se ljubav u našem svijetu utjelovila u obitelji, te po svjedočanstvu kršćanskih obitelji u svakom naraštaju ima moć probiti svaku zapreku kako bi pomirila svijet s Bogom te od nas učiniti ono što smo oduvijek bili određeni biti – jedna ljudska obitelj koja zajedno živi, u pravednosti, u svetosti, u miru.' Na to nas podsjeća i sv. Ivan: 'Ljubljeni! Gledajte koliku nam je ljubav darovao otac. Djeca se Božja zovemo i jesmo!' (1 Iv, 3,1)

Doista, Božja ljubav je prisutna u hramu bračnog zajedništva. (usp. Amoris laetitiae, str. 246.) Njegova ljubav je snažno prisutna u današnjem svijetu preko nezamjenjivog otajstva bračne ljubavi i obiteljskog zajedništva. Što je danas više potrebno nama u Lijepoj našoj od autentičnog zajedništva? Samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima poražavajuće demografije, malih plaća, nezaposlenosti, neradne nedjelje, pobačaja, škola bez prvašića, odlaska mladih…

Obitelj je škola zajedništva u kojoj je Krist prisutan, mjesto je u kojem se od prvih životnih koraka uči pravednosti koja je prožeta milosrđem! Nasljedujući Krista u božanskoj pravednosti možemo se suprotstaviti svim nepravednim i urušenim oblicima društvenih odnosa koji od jednih čine bogataše bez truda, a od drugih svakodnevno umorne i osiromašene koji jedva preživljavaju do kraja mjeseca.

6. Hrabri oče i neustrašiva majko, dar života kojega ste primili po svojoj djeci otvara vas i povezuje u mistični odnos s Bogom, darivateljem života. Toga je bila svjesna i starozavjetna žena-majka Ana koja zahvaljuje Bogu na daru djeteta kojega ona sa svoje strane zahvalno daruje Bogu. Dragi roditelji, ne umanjujući vaša nastojanja da djeci osigurate sva sredstva potrebna za normalan život, ne zaboravite ono najvažnije, ono što je djeci najpotrebnije.

Osim kruha, njima je važnija vaša blizina i podrška. Potrebna su im usmjerenja kako bi bili sigurniji i kako bi se razvijali u što zrelije i odgovornije osobe. Koliko god vam se ponekada čini da im je moderna tehnologija privlačnija od razgovora s vama, oni ipak duboko čeznu za razumijevanjem i prihvaćanjem, za živom riječi, za vašim pogledom i toplinom. Nitko vas u tome ne može zamijeniti!

7. Ponosne obitelji, vaše su svakodnevnice puno više prožete pozitivnim obiteljskim događajima koji ostavljaju snažne i radosne tragove na vaše živote. I to je ona radosna povijest koje se sjećate i koja vas nosi u trenutcima poteškoća i nejasnoća. Jasno je da će tih trenutaka biti. Stoga je važno da se osim sjećanja na radosne trenutke vašeg zaručničkog i bračnog zajedništva, svakodnevno susrećete i s Gospodinom u zajedničkoj molitvi kako bi mu rekli svoje brige i obiteljske potrebe, kako bi ga zamolili da vam pomogne pokazati ljubav, da mu zahvalite za život i za sve dobro u vašim životima. Zajednički hod molitve ima svoj vrhunac za euharistijskim stolom, osobito nedjeljnom. Isus kuca na vaša vrata kako bi podijelio s vama kruh i vino – svoje tijelo i krv.

Dragi supružnici, u slavlju nedjeljne euharistije obnavljate svoj bračni savez vjernosti i ljubavi, jer dok čujete Božju ljubav: ovo je moje tijelo, moja krv za vas, zar vas to ne podsjeća na sklapanje vašega bračnog saveza? Zapravo isto ste rekli: ovo je moje tijelo i moja duša za tebe! (Usp. Amoris laetitae, str. 248-249)

8. Blaženi Alojzije Stepinac u svoje vrijeme reče: 'Nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji!' To itekako vrijedi i danas. Obitelj je naše finale, naš zajednički nazivnik. Obitelj ne smije imati oporbu! Zato s ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio pred nekoliko dana u Irskoj, a izmijenit ću samo ime države: 'Molim da Hrvatska, dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke, koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti.'

Najsnažniji glas ove titrajuće melodije ste vi, drage obitelji, svjedočanstvo vaših života i življenje vlastite vjere. Stoge je neizmjerno važno da se još snažnije uključite u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj. Vaša je uloga nezamjenjiva i neponovljiva za živote vaše djece i boljitak Domovine. O tom svjedoči i jedna svetica koja je bila ovdje u Solinu 1976. godine, sveta Majka Terezija koja reče: 'Nikada se ne bih posvetila služenju siromasima da u svojoj obitelji nisam naučila ljubiti, uvažavati i pomagati siromahe.'

9. Braćo i sestre! Obitelj je i dijagnoza i terapija našeg hrvatskog društva! Koja obitelj? Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost. Zato, zauzmimo se da ovaj Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji bude novi iskorak i snažno ohrabrenje svima nama u Crkvi i društvu; da nam obitelj bude u središtu naše trajne pažnje i zajedničke odgovornosti; da nam u središtu obitelji bude prisutan Isus i majka Marija: izvori života i radosti. Kriste, budi naša sreća! Kriste, budi naša radost! Kriste, budi nam život Ti!

A ti, majko Marijo, Kraljice obitelji, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

 
[ 30.11.2018. ] U Hrvatskoj ravnatelj međunarodnog ureda JRS-a
[ 23.11.2018. ] Predrasude o katoličkim školama u Hrvatskoj
[ 10.11.2018. ] Članom Augustinaca postao don Pavao Medač
[ 6.11.2018. ] Vukovar: Inicijative franjevaca za 18. studenoga
[ 25.10.2018. ] Renovabis upoznat s planovima HKS-a
[ 24.10.2018. ] Zanemaruje se istina o Hrvatskom Caritasu
[ 21.10.2018. ] Novi đakoni krčke i riječke Crkve
[ 19.10.2018. ] Kardinal Bozanić mladima: Sveci su vam uzor
[ 18.10.2018. ] Kreće projekt '72 sata bez kompromisa'
[ 13.10.2018. ] Priopćenje s plenuma HBK
[ 12.10.2018. ] 'Zlato bačeno u blato i dalje ostaje zlato!'
[ 11.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher održao predavanje na HKS-u
[ 10.10.2018. ] Nadbiskup Gallagher u Hrvatskoj
[ 9.10.2018. ] Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje HBK
[ 8.10.2018. ] Predstavljena nova Papina knjiga 'Zdravo Marijo'
[ 7.10.2018. ] Vojska, policija i branitelji u Mariji Bistrici
[ 6.10.2018. ] Akcija Hrvatskoga Caritasa za Indoneziju
[ 5.10.2018. ] Proslava blagdana sv. Franje Asiškog
[ 4.10.2018. ] Solin: Zahvalnica za Nacionalni susret obitelji
[ 3.10.2018. ] Stepinac bezuvjetno poslušan Božjoj volji
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete