Naslovna stranica Sub, 17.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Komentar dana Arhiva članaka
 
Identitet i kontinuitet
[ 14.6.2005. ]

Autor: IVO BALUKČIĆ
Djelovanje Katoličke Crkve između Prvog i Drugog svjetskog rata na našim prostorima još uvijek nije dostatno vrednovano. To razdoblje u Crkvi u Hrvata bilo je posebno karakteristično po snažnijem djelovanju vjernika laika na društvenom i kulturnom planu. Uz različite udruge katoličkih muževa i žena, posebna se pozornost posvećivala kršćanskom odgoju djece i mladih kroz djelovanje Katoličke akcije koja je imala za geslo: Euharistija, Žrtva, Apostolat. Na svoj način bio je to nastavak Hrvatskog katoličkog pokreta koji je započeo 1900. s održavanjem Prvog katoličkog kongresa u Zagrebu.

Prema mišljenju povjesničara, teologa, sociologa i još ponekog živog svjedoka iz toga razdoblja, razlozi nedostatnog vrednovanja laičkog apostolata iz tog vremena u Crkvi u Hrvata su dvostruke naravi. S jedne strane, kroz skoro pola stoljeća, od 1945. pa do početka devedesetih godina prošlog stoljeća, postojala je samo 'državna istina'. Komunistička propaganda skoro sve je hrvatsko i katoličko iz tog vremena, pa tako i djelovanje Hrvatskog katoličkog pokreta, Katoličke akcije i drugih vjerničkih udruga proglašavala ustaškim i klerikalističkim. Uz komunističku propagandu na svim razinama društvenog života i među svim uzrastima, posebno se isticao komunistički tisak. Uz to, objavljivale su se knjige kojima je glavni cilj bio širiti mržnju protiv Katoličke Crkve i hrvatskog naroda sve do današnjih dana. Među takvim publikacijama ističu se tri: Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera (Zagreb 1946.) u kojima se nabraja 429 svećenika, redovnika i časnih sestara, „koji su protunarodno radili i počinili zločine“. Druga je knjiga Suđenje Lisaku, Stepincu, Šaliću i družini ustaško-križarskim zločincima i njihovim pomagačima (Zagreb 1946.), zatim knjiga Magnum crimen (Veliki zločin) Viktora Novaka, objavljena u Zagrebu 1948, Sarajevu 1960. i Beogradu 1986., što samo po sebi dosta govori. Tu su propagandu u stvarnom životu pratila umorstva svećenika, progoni, suđenja, dugogodišnja tamnovanja i zlostavljanja tolikih službenika Crkve: biskupa, svećenika, redovnika i istaknutih vjernika laika. U tim teškim godinama progona, Crkva u Hrvata pod komunističkim režimom bila je Crkva 'šutnje'. Na sve čudovišne optužbe i progone, Crkva se nije smjela braniti, a o njoj su mogli govoriti i pisati samo njezini progonitelji, piše povjesničar, akademik dr. Franjo Šanjek u knjizi Kršćanstvo na hrvatskom prostoru.

Drugi razlozi su unutarcrkvene naravi. Naime, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u našoj Crkvi vodila se određena polemika oko Hrvatskog katoličkog pokreta. Dr. fra Bonifacije Perović, pisac, predavač i odgojitelj hrvatske mladeži, osnivač brojnih đačkih društava i duhovnik sveučilišnog akademskog društva 'Domagoj', u knjizi Hrvatski katolički pokret (Ziral – Rim, 1976.) osvrćući se na tu polemiku piše: „Kada se, poslije pada Rankovića, već pomalo smjelo spominjati i raspravljati o hrvatskoj prošlosti i velikanima, slobodnije iznašati našu nedavnu povijest i kulturne napore, bilo je opravdano očekivati, da će se i novi naraštaj hrvatskih katolika nastojati duhovno povezati i obnoviti prekinutu nit sa svojim prethodnim naraštajem. Postojala je opravdana nada da će, koliko je moguće, upoznati i shvatiti njihov život i djelovanje, koji su, premda u drugom povijesnom trenutku i služeći se drugim metodama apostolata, ipak radili na istoj njivi Gospodnjoj, zbog čega su i bili ozloglašeni i progonjeni, te da će nastojati oprati ljagu nabačenu na svoju stariju braću. Promatrajući Hrvatski katolički pokret postkoncilskim očima, naša braća nisu trebala odobravati sve što smo mi onda radili. Kao što sin ne odobrava sve i kako je njegov otac radio, ali ostaje s njim životno i duhovno jedno, tako isti osjećaj i odnos smo očekivali od onih koji su nas zamijenili na njivi Gospodnjoj u Crkvi u Hrvata. Žalim što iz spomenutih spisa ne odiše taj duh zajedništva u nastupu za istu vjeru. Njihovo pisanje ne odiše težnjom, ako ne u svemu odobravati, barem shvatiti nas.»

Našoj Crkvi nakon nedavnog rata i izlaska iz komunističkog sustava otvara se neizmjerno polje rada. Utemeljene su i sigurno će se osnivati i nove vjerničke laičke udruge kako bi se što djelotvornije odgovorilo na današnje potrebe Crkve u suvremenom svijetu. Pritom je bitno imati na umu povijesno iskustvo Crkve na koje jasno upozorava Benedikt XVI. „Dijalog sa svijetom je moguć samo na temelju jasnog identiteta. Čvrst i jasan identitet uvjet je otvaranja“. Druga je bitna odrednica prema mišljenju sadašnjeg Pape: „odlučno suprotstavljanje onoj shemi prije i poslije u povijesti Crkve, a što je uostalom potpuno neopravdano po samim dokumentima II. vatikanskog sabora koji ne čine drugo doli potvrđuju kontinuitet katoličanstva. Ne postoji pred ili post koncilska Crkva: postoji samo jedna i jedina Crkva u hodu prema Gospodinu, uvijek sve više produbljujući i sve bolje shvaćajući poklad vjere koji joj je On povjerio. U ovoj povijesti nije bilo skokova i lomova, dakle ne postoji raspad kontinuiteta. Sabor nipošto nije želio uvesti podjelu vremena u kojem Crkva živi.“ ( J. Ratzinger / Vittorio Messori, Razgovor o vjeri, Verbum – Split, 2001. str. 31.)

 
[ 17.6.2006. ] Ideologije i obitelj
[ 16.6.2006. ] Hrvatska: Parazitska ili socijalna država?
[ 15.6.2006. ] Raj
[ 13.6.2006. ] Od Banje Luke do Bihaća
[ 12.6.2006. ] Ovisnost - problem svih!
[ 10.6.2006. ] Predizborna kampanja?
[ 9.6.2006. ] Kulen i ratni zločini – slavonski brendovi
[ 8.6.2006. ] Kult zabave i kultura smrti
[ 6.6.2006. ] Duh Sveti ponovno traži riječ
[ 5.6.2006. ] Zašto uvozimo tuđe, a naše je tako skupo?
[ 3.6.2006. ] Lica i naličja demokracije
[ 1.6.2006. ] Pobačaj i miran san
[ 30.5.2006. ] Opomena i pouka žrtava iz Burića štale
[ 29.5.2006. ] O Danu oružanih snaga Republike Hrvatske
[ 27.5.2006. ] Ostvarenja i okovi
[ 26.5.2006. ] Novi europski izbjeglice. Alarm!
[ 25.5.2006. ] Odijevanje za dostojanstvo
[ 23.5.2006. ] Posljednja prihvatljiva predrasuda
[ 22.5.2006. ] Crkva ima pravo braniti Božje stvorenje od začetka
[ 20.5.2006. ] Opasna neprincipijelnost
 
 
Sveta Elizabeta Ugarska
Sveta Elizabeta Ugarska cijeloga se života brinula za siromašne i bolesne.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete