Naslovna stranica Čet, 13.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Papin drugi dan u Mijanmaru
[ 28.11.2017. ]

'Ljubimo jedni druge kao braća. Pa i ako se svađamo, svađajmo se kao braća, koja se opet pomire' Drugi dan Papinog boravka u Mjanmaru bio je posvećen susretima s državnim, društvenim i vjerskim predstavnicama. U popodnevnim satima po lokalnom vremenu, a jutarnjim po srednjoeuropskom Papa je otputovao zrakoplovom iz Yangona u novi glavni grad Mianmara Naypyidawu, gdje se susreo s Predsjednikom Republike Htin Kyawon i državnom savjetnicom i ministricom vanjskih poslova Republike Unije Mianmar Daw Aung San Suu Kyi, koji su se godinama borili protiv diktature vojnog režima s čijim se predstavnikom, generalom Min Aungom Hlaingom, vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga, Papa sinoć susreo. General Hlaing je naime do 2010. predsjedao vojnoj vladi i još uvijek ima jaku moć u zemlji. Aung San Suu Kyi je 15 godina provela u kućnom pritvoru. God. 1991. joj je dodijeljena Nobelova nagrada za mir. U svom prvom službenom govoru u Myanmar International Convention Centeru u Nay Pyi Tawu na susretu s predstavnicima građanskih vlasti, diplomatskog zbora i građanskog društva, Papa se osvrnuo na političko stanje u zemlji, u kojoj vladaju velike napetosti među etničkim manjinama, a napose progonstva pretežno islamske manjine plemena Rohindža, koje Papa izričito nije spomenuo. S njima će se susresti u četvrtak 30. studenog u Bangladešu. Pozvao je sve na uzajamno poštivanje ljudskih prava, posebno onih koji trpe.
Osvrnuvši se posebno na važnu ulogu vjerskih zajednica „u velikoj zadaći pomirenja i integracije', Papa je u 40-minutnom govoru na španjolskom jeziku pozvao na jedinstvo.

'Vjerske različitosti ne smiju biti izvor podjele i nepovjerenja, nego radije snaga za jedinstvo, oproštenje, toleranciju i mudro izgrađivanje zemlje', istaknuo je Papa dodavši da „religije mogu odigrati značajnu ulogu u zacjenjivanju emocionalnih, duhovnih i psiholoških rana onih koji su trpjeli u godinama sukoba'. „Crpeći snagu iz duboko ukorijenjenih vrijednosti, one mogu pomoći ukloniti uzroke sukoba, izgrađivati mostove dijaloga, tražiti pravdu i biti proročki glas onima koji trpe', nastavio je Papa, nazvavši „velikim znakom nade' činjenicu da se „vođe različitih religijskih tradicija ove zemlje trude zajednički raditi, skladno i u duhu uzajamnog poštivanja, na miru, pomaganju siromašnima i usvajanju istinskih vjerskih i općeljudskih vrijednosti'. „U nastojanju oko izgradnje kulture susreta i solidarnosti, oni pridonose općem dobru i postavljaju nužne moralne osnove za budućnost nade i blagostanja za naraštaje koji dolaze', napomenuo je papa Franjo.
Osvrnuo se i na pojam sklada, koji je među vjerskim vođama ne samo u Mianamaru, već i u cijeloj Aziji vrlo aktualan i istaknuo kako je mir preduvjet za sklad. Suvremeni svijet je sklon prihvatiti uniformnost, jednakost u postupcima, primijetio je Papa i objasnio kako to dovodi do zatiranja ljudskosti. To je – prema njegovim riječima - kulturna kolonizacija. Potrebno je stoga u prvom redu shvatiti bogatstvo naših etničkih, i vjerskih različitosti i polazeći od tih različitosti poduzeti dijalog, jer na taj način kao braća možemo mnogo naučiti. Papa je izrazio želja da se pripadnici vjerskih zajednica u Mianmaru osjećaju kao braća, pomažući jedni drugima. Vaša zemlja raspolaže ne samo velikim i različitim bogatstvom, primijetio je na kraju papa Franjo, dotaknuvši se na taj način najtežeg problema 54-milijunskog naroda, koji obiluje i etničkim skupinama. Ima ih više od stotinu. Međusobni sukobi razaraju zemlju i stvaraju stanovništvu velike probleme. Ipak ne smijemo se bojati tih razlika, naglasio je Papa i dodao: jedan je naš Otac – mi smo dakle svi braća. Ljubimo jedni druge kao braća, pa i ako se svađamo, svađajmo se kao braća, koja se opet pomire. Oni ostaju uvijek braća. Uvjeren sam da se na taj način može graditi mir, zaključio je papa Franjo svoj govor vjerskim predstavnicima u Mjanmaru. (IKA)

 
[ 9.12.2018. ] Rim: Sveti Otac opet iznenađuje
[ 8.12.2018. ] Papa: Tema vječnosti prilično je zanemarena
[ 28.11.2018. ] Papa: „Marija ne može biti majka korumpiranih”
[ 11.11.2018. ] Schönborn: Svi vojnici bili su djeca Božja
[ 1.11.2018. ] Papa: Sveci su naša najvjernija braća i sestre
[ 31.10.2018. ] Asia Bibi oslobođena svih optužbi
[ 28.10.2018. ] Završila Biskupska sinoda o mladima
[ 20.10.2018. ] Papa izrazio spremnmost za put u Pyongyang
[ 17.10.2018. ] Papina audijencija srijedom
[ 16.10.2018. ] Prije 40 godina za Papu izabran kardinal Wojtila
[ 14.10.2018. ] Velika kanonizacija u Vatikanu
[ 29.9.2018. ] Papa iz službe otpustio čileanskog svećenika
[ 25.9.2018. ] Papa Franjo u pohodu Estoniji
[ 23.9.2018. ] Potpisan Sporazum o imenovanju biskupa u Kini
[ 23.9.2018. ] Papina misa u Kaunasu
[ 21.9.2018. ] Estonija s radošću i nadom očekuje papu Franju
[ 19.9.2018. ] Papa ukazao na važnost poštivanja roditelja
[ 18.9.2018. ] Predstavlj dokument o strukturi Sinode
[ 17.9.2018. ] Objavljena 'Završna poruka' iz Poznana
[ 13.9.2018. ] Susret Pape i svih predsjednika BK iz svijeta
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete