Naslovna stranica Sri, 17.1.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Papin nedjeljni nagovor
[ 10.12.2017. ]

'Pozvani smo posvetiti više pozornosti nevoljama bližnjih jer ćemo tako pomoći otvoriti put nade u pustinji tvrdih srdaca!' – istaknuo papa Franjo. Papa Franjo se danas u svom nedjeljnom nagovoru vjernicima na Trgu sv. Petra osvrnuo na temu druge nedjelje došašća, u kojoj nas liturgija upućuje kako prepoznati praznine našeg života i poravnati brda i doline ponosa, oholosti i samovolje te pronaći vremena za Isusa. Osvrnuo se i na podjelu Nobelove nagrade za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog naoružanja i Dan ljudskih prava. Papi je veoma stalo i do sumita o planetu, koji se prekosutra održava u Parizu. Izrazio je bol i blizinu indijskim narodima, koji su ovih dana bili teško pogođeni nevremenom u kojem je nestao veliki broj ribara, dok je stanovništvo Albanije izloženo jakim poplavama.

Jedna od bitnih praznina našeg života je pomanjkanje molitve, pa je došašće pogodan trenutak za intenzivniju molitvu i za rezervaciju prikladnog mjesta u duhovnom životu, a druga praznina bi mogla biti pomanjkanje karitativnih djela prema bližnjima, posebno prema najpotrebnijima naše pomoći i to ne samo one materijalne, već i duhovne – primjetio je Papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru te istaknuo kako smo pozvani posvetiti više pozornosti nevoljama bližnjih, jer tako ćemo poput Ivana Krstitelja pomoći otvoriti put nade u pustinji tvrdih srdaca. Moramo odstraniti sve prepreke na koje nailazimo na putu susreta s Gospodinom. Svi ti pothvati – kaže Papa – moraju biti poduzeti s radošću, jer služe za pripravu Isusovog dolaska, o čemu govori Ivan Krstitelj u današnjem Evanđelju. Glas u pustinji označuje ne samo mjesto u kojem je propovijedao Ivan, već podsjeća – kaže papa Franjo – i na potrebu obraćenja i pokore, koja će nam omogućiti da se pripravimo na susret s Gospodinom, koji će nas krstiti Duhom Svetim te preobraziti naš život njegovom snagom, a to je snaga ljubavi. Duh Sveti ulijeva u naša srca ljubav Boga neiscrpni izvor pročišćavanja novog života i slobode.

Osvrćući se nakon molitve Anđeo Gospodnji na dodjeljivanje Nobelove nagrade za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog naoružanja, Papa je primjetio kako se to priznanje poklapa s obilježavanjem Svjetskog dana ljudskih prava, što – prema njegovim riječima – svjedoči da su prava i nuklearno razoružanje usko povezana. Raditi oko zaštite dostojanstva svakog čovjeka, posebno onih najnemoćnijih i onih koji žive u najnepovoljnijim uvjetima, znači – prema Papinim riječima – odlučno raditi na izgradnji svijeta bez nuklearnog naoružanja. Bog nam omogućuje da surađujemo u izgradnji našeg zajedničko doma: da raspolažemo sa slobodom, razboritošću i sposobnošću upravljanja tehnologijom, ograničavanjem naše moći u službi miru i pravog napretka.

Papi je veoma stalo i do održavanja skupa o našem planetu u Parizu prigodom obilježavanja druge godišnjice Pariškog sporazuma o klimi, kojim se – kako je rekao – želi obnoviti obvezu za provođenje tog sporazuma i konsolidirati dogovorenu strategiju kako bi se uspješnije moglo suprotstaviti zabrinjavajućoj pojavi klimatskih promjena. Papa se žarko nada da će ovaj skup kao i brojne druge slične inicijative, pridonijeti osvješćenju za potrebu stvarnog prihvaćanja djelotvornih odluka za suprotstavljanje klimatskim promjenama i u isto vrijeme suzbijati siromaštvo i promicati potpuni ljudski razvoj.

 
[ 15.1.2018. ] Započeo Papin apostolski pohod Čileu
[ 14.1.2018. ] Papa na Iseljenički dan
[ 13.1.2018. ] Burna uočnica Papinog dolaska u Čile
[ 10.1.2018. ] Oslobođen još jedan biskup kineske Podzemne Crkve
[ 6.1.2018. ] Papina poruka uz svetkovinu Bogojavljenja
[ 4.1.2018. ] Sveta Stolica vođa na području pravâ izbjeglica
[ 3.1.2018. ] Papa o važnosti pokajanja i molitve za oproštenje
[ 1.1.2018. ] Svjetski je dan mira i prvi dan 2018. godine
[ 31.12.2017. ] Svaka je obitelj pozvana priznati prvenstvo Boga
[ 30.12.2017. ] Preminuo nadbiskup Giulio Einaudi
[ 30.12.2017. ] Papa: I jedna starica ima 'sensum fidei'
[ 28.12.2017. ] U svijetu ubijena 23 misionara u 2017.
[ 27.12.2017. ] Hodočašće sv. Franje Ksaverskog po Kanadi
[ 27.12.2017. ] Hodočašće povjerenja u Baselu
[ 26.12.2017. ] Dan molitve za progonjene kršćane
[ 21.12.2017. ] Papa Kuriji: Služenjem protiv raka zavjerâ
[ 17.12.2017. ] Papin Angelus
[ 10.12.2017. ] Papin nedjeljni nagovor
[ 9.12.2017. ] Marijina tajna je Riječ Božja!
[ 6.12.2017. ] Papin apel i zabrinutost zbog Jeruzalema
 
 
Sveti Antun, opat
Ovaj svetac, koji je postao patrijarh monaštva, umro je u 105. godini života.
Detaljan pregled članka
 
MIRNI KUTIĆ
Iz pera vjeroučiteljice Natalije Lidije Kivač.
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete