Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz Crkve: Inozemne Arhiva članaka
 
Papa Kuriji: Služenjem protiv raka zavjerâ
[ 21.12.2017. ]

U Vatikanu na božićnom i novogodšnjem čestitanju Pape i Rimske kurije, Sveti Otac ponovno upozorio na opasnosti nazočne u Upravnoj administraciji Rimske Crkve.

Neka se svlada izopačena logika zavjerâ ili stvaranja malih krugova koji zapravo predstavljaju rak koji dovodi do autoreferencijalnosti, rekao je papa Franjo članovima Rimske kurije primivši ih danas u audijenciju u prigodi božićnog čestitanja.

Neka Božić, „blagdan vjere', otvori naše oči „kako bismo napustili sve što je površno, lažno, opako i prijetvorno, i kako bismo vidjeli ono bitno, istinito, dobro i autentično', želja je koju je Papa izrazio u svom obraćanju Rimskoj kuriji koje je primio u Klementovoj dvorani, prenosi Vatican News.
Papina razmišljanja o temeljnim i kanonskim načelima Kurije bila su također povezana s kontekstom aktualne reforme. Sveti Otac podsjetio je na „simpatične i znakovite riječi mons. Frédéric-François-Xaviera De Mérodea':

„Provođenje reformi u Rimu je kao da čistiš sfingu u Egiptu četkicom za zube, što pokazuje koliko je strpljivosti, predanosti i delikatnosti potrebno za postizanje tog cilja, jer je Kurija drevna, složena, časna institucija koju čine ljudi koji dolaze iz različitih kultura, jezika i mentalnih sklopova te je, strukturno i oduvijek, povezana sa službom primata rimskog biskupa u Crkvi'.

Kurija – rekao je Papa - je usmjerena ad extra budući da je i sve dok je 'povezana s papinskom službom, u službi Riječi i naviještanja Radosne vijesti'.

Ako bi, naprotiv, bila zatvorena, „upala bi u autoreferencijalnost, osuđujući se na samouništenje'. One koji rade u Rimskoj kuriji – „koja je pozvana obavljati svoju službu za dobro i u službi Crkava – mora pokretati „đakonski stav'.

Pozivajući se na ovu temeljnu službu, papa Franjo podsjetio je na drevni tekst sadržan u Didascalia Apostolorum gdje se kaže: „neka đakon bude uho i usta biskupa, njegovo srce i duša'.

Da bi dočarao osjetljivost i pažnju prema onome što je vani, Papa se poslužio slikom ljudskog tijela: osjetila „su naša prva veza sa svijetom ad extra'. Ona su „poput mosta', „naša prilika za povezivanje'.

„Osjećaji – rekao je – pomažu nam da shvatimo stvarnost i ujedno da se u nju smjestimo'.

„Ovo je vrlo važno da bi se prevladalo onu neuravnoteženu i izopačenu logiku zavjera ili malih krugova koji zapravo predstavljaju - unatoč svim njihovim opravdanjima i dobrim namjerama - rak koji dovodi do autoreferencijalnosti, koja se infiltrira čak i u crkvena tijela kao takva a osobito u osobe koje u njima rade.

Kad se to dogodi, tada se gubi radost Evanđelja, radost prenošenja drugima Krista i zajedništva s njim, gubi se velikodušnost našeg posvećenja', upozorio je Papa.

Tome se – objasnio je Papa – pridodaje još jedna opasnost: „to jest, osobe koje su izdale povjerenje ili se okoristile majčinstvom Crkve.

Riječ je o osobama koje su pažljivo izabrane kako bi dale veću snagu tijelu i reformi, ali – ne shvativši uzvišenost svoje zadaće – dopustile su da ih iskvari ambicija ili slavohlepnost, a kad ih se pažljivo udalji, lažno se proglašavaju mučenicima sustava, 'neinformiranog Pape', 'stare garde'... namjesto da se skruše i izmole mea culpa'.

„Osim tih osoba – dodao je papa Franjo - postoje i druge koje još uvijek rade u Kuriji, kojima se daje sve potrebno vrijeme da se vrate na pravi putu, u nadi da će u strpljivosti Crkve naći priliku da se obrate, a ne da to zloupotrijebe. Ne smije se pritom zaboraviti veliku većinu – većinu – ponovio je Papa – vjernih osoba koje ondje rade s hvalevrijednim zalaganjem, vjernošću, kompetentnošću, predanošću, pa čak i velikom svetošću'.

„Sinovsko zajedništvo u poslušnosti za služenje Božjem svetom narodu' – dodao je Papa - primarni je odnos. Taj odnos također mora postojati – objasnio je – među onima koji rade u Kuriji. „Zajedništvo s Petrom jača i učvršćuje zajedništvo među svim članovima'.

Dikasteriji Rimske kurije – primijetio je nadalje Papa – pozvani su biti „osjetljive antene': a antene za emitiranje „jer su sposobne vjerodostojno prenositi volju Pape i nadređenih'; antene za primanje „zahtjeva, pitanja, molbi, vapaja, radosti i suza Crkava i svijeta kako bi ih prenijeli rimskom biskupu'.

Temeljnu ulogu u odnosima s narodima ima vatikanska diplomacija, nošena „iskrenim i stalnim nastojanjem da Sveta Stolica postane graditeljicom mostova, mira i dijaloga'. Njezin jedini interes – objasnio je Papa – „jeste taj da bude lišena svakog svjetovnog ili materijalnog interesa'.
Još jedno područje od primarne važnosti – istaknuo je Sveti Otac – je odnos između Kurije i biskupija i partikularnih Crkava.

Temelji se na „suradnji, povjerenju a nikada na nadmoćnosti ili neprijateljstvu'.

Pohodi ad limina Apostolorum u tome smislu predstavljaju „veliku priliku za susret, dijalog i međusobno obogaćivanje'. Referirajući se na istočne Crkve, Papa je istaknuo kako „odnos između Rima i Istoka je odnos uzajamnog duhovnog i liturgijskog obogaćivanja'.

Papa je potom podsjetio kako će se u listopadu održati redovna opća skupština Biskupske sinode na temu „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja'.

„Pozvati Kuriju, biskupe i čitavu Crkvu da posvete posebnu pozornost mladima ne znači samo upraviti svoj pogled na mlade nego i staviti u središte pozornosti jednu goruću temu zbog složenosti odnosâ i hitnih pitanja kao što su međugeneracijski odnosi, obitelj, pastoralna područja, društveni život'.

Govoreći o temi ekumenskog dijaloga, Papa je podsjetio da „jedinstvo se postiže u hodu'.

„Sve teološke i ekleziološke razlike koje još uvijek dijele kršćane – rekao je – bit će prevladane jedino na tome putu'.

Osvrćući se na odnos Kurije s drugim religijama, Papa je među ostalim naglasio da „jedina alternativa civilizaciji susreta je neciviliziranost sukoba'.


Zaključni dio govora pape Franje Kuriji bio je posvećen Božiću:

„Božić nas, međutim, podsjeća da je vjera koja nas ne dovodi u krizu vjera u krizi, vjera koja nam ne pomaže rasti je vjera koja mora rasti; vjera koja pred nas ne stavlja pitanja je vjera o kojoj se moramo pitati; vjera koja nas ne oživljava je vjera koja mora oživjeti; vjera koja nas ne prodrma je vjera koja moramo prodrmati.

Zapravo, čisto intelektualna ili mlaka vjera tek je ponuda vjere, koja bi se mogla ostvariti kada zahvati srca, dušu, duh i čitavo naše bića, kada se Bogu dopusti da se rodi i uvijek iznova rađa u jaslama srca, kad dopustimo Betlehemskoj zvijezdi da nas vodi do mjesta gdje leži Sin Božji, ne među kraljevima i luksuzom, nego među siromasima i poniznima', rekao je Papa.
(Ika)

 
[ 9.12.2018. ] Rim: Sveti Otac opet iznenađuje
[ 8.12.2018. ] Papa: Tema vječnosti prilično je zanemarena
[ 28.11.2018. ] Papa: „Marija ne može biti majka korumpiranih”
[ 11.11.2018. ] Schönborn: Svi vojnici bili su djeca Božja
[ 1.11.2018. ] Papa: Sveci su naša najvjernija braća i sestre
[ 31.10.2018. ] Asia Bibi oslobođena svih optužbi
[ 28.10.2018. ] Završila Biskupska sinoda o mladima
[ 20.10.2018. ] Papa izrazio spremnmost za put u Pyongyang
[ 17.10.2018. ] Papina audijencija srijedom
[ 16.10.2018. ] Prije 40 godina za Papu izabran kardinal Wojtila
[ 14.10.2018. ] Velika kanonizacija u Vatikanu
[ 29.9.2018. ] Papa iz službe otpustio čileanskog svećenika
[ 25.9.2018. ] Papa Franjo u pohodu Estoniji
[ 23.9.2018. ] Potpisan Sporazum o imenovanju biskupa u Kini
[ 23.9.2018. ] Papina misa u Kaunasu
[ 21.9.2018. ] Estonija s radošću i nadom očekuje papu Franju
[ 19.9.2018. ] Papa ukazao na važnost poštivanja roditelja
[ 18.9.2018. ] Predstavlj dokument o strukturi Sinode
[ 17.9.2018. ] Objavljena 'Završna poruka' iz Poznana
[ 13.9.2018. ] Susret Pape i svih predsjednika BK iz svijeta
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete