Naslovna stranica Uto, 25.9.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Plenković o susretu s papom i kardinalom Parolinom
[ 7.10.2017. ]

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s obitelji i izaslanstvom u Vatikanu se danas susreo s papom Franjom. Prvu audijenciju kod Svetog Oca premijer je iskoristio za razgovor o završetku postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te jačanju odnosa Vatikana i Hrvatske. 'Naravno da sam iskoristio ovu prigodu da Svetoga Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cijene, koji očekuju njegov posjet. Moj je dojam da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimjereniji za takav posjet', rekao je premijer u izjavi za hrvatske novinare u Vatikanu. On je izrazio zadovoljstvo zbog audijencije kod Svetog Oca te potom susretom s državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Rekao je kako smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske.

Rekao je da su razgovarali i o postupku kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. 'Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se dogodilo da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu'. Papa Franjo je zadovoljan s radom mješovite komisije koja je završila svoj rad prije nekoliko mjeseci, rekao je premijer. 'Koliko sam ja stekao dojam, upoznat je sa sadržajem rada i očekujem da upravo na tragu onoga što je vidio, što inače misli o kardinalu Stepincu, da idemo u smjeru donošenja konačnih odluka'.

Osim s Papom, premijer je razgovarao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, a posjetio je i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. Rekao je da je s kardinalom Parolinom razgovarao o nizu tema: bilateralnim odnosima, postojećim ugovornim odnosima, onome što se zbiva u europskom kontekstu, situaciji u jugoistočnoj Europi kao i o 'važnoj ulozi Hrvatske koja treba projicirati svoje iskustvo pa i političku stabilnost na susjede koji imaju ambicije priključiti se europskom projektu'. Istaknuo je da 's te strane i Vatikan gleda na nas kao jednu točku koja je bitna za procese u BiH i našem susjedstvu'. Kako je dalje rekao, u razgovoru s državnim tajnikom bilo je riječi o odnosima sa svim susjedima pa su se dotakli i Slovenije. Ponovio je hrvatski stav da RH želi rješavati otvorena granična pitanja sa Slovenijom kroz dijalog i rekao je da je upoznao državnog tajnika sa stajalištem Hrvatske.

Rekao je i da su se dotaknuli i cijelog europskog projekta, osobito s papom Franjom koji je u povodu 60. obljetnice Rimskih ugovora, kad su se posljednji put susreli u Rimu, uputio nekoliko ključnih poruka nade i optimizma. 'Mislim, kada usporedim te njegove poruke od prije pola godine i ono o čemu razgovaramo danas, da se među europskim dužnosnicima primila ta ideja udahnjivanja nove snage, novog optimizma i nove ambicije', rekao je Plenković. Prema njegovim riječima, važno je da Hrvatska sa svojim iskustvom nastoji biti u onom užem krugu zemalja koje nastavljaju konstruktivnim pristupom europski projekt.

Na pitanje novinara je li detaljnije s Papom razgovarao o statusu Hrvata i suživotu u BiH, premijer je odgovorio da je Sveti Otac bio u BiH prije dvije godine te da je to bio jako važan posjet i signal. 'Naravno da sam mu prenio našu svesrdnu, otvorenu, snažnu potporu BiH, njenoj funkcionalnosti, našoj brizi da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna....s naglaskom na položaj Hrvata u BiH'. Rekao je da je prenio hrvatska stajališta o BiH te da smatra da ih se u Vatikanu cijeni i prepoznaje kao jedan stav koji je doprinos budućnosti i funkcionalnosti BiH i opstanku hrvatskog naroda u toj zemlji.

Zamoljen da komentira to što je znao bio na meti kritika dijela svećenika, Plenković je rekao da na to ne namjerava reagirati. Rekao je da je došao u Vatikan kao čovjek, kao vjernik, a sada i predsjednik Vlade RH sa željom da unapređuje odnose. 'Takav odnos imamo s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj, s Biskupskom konferencijom i zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem', rekao je. Prema njegovim riječima taj dijalog je 'kontinuiran, sustavan, pun povjerenja i suradnje'. Međutim, istaknuo je kako smatra da postoje veliki izazovi u društvu na kojima se mora raditi zajedničkim snagama, poput demografske revitalizacije društva. 'To je ono na čemu ću ustrajati. Postoje nekada situacije gdje imamo određenih kritičkih tonova, ali ja na to ne namjeravam reagirati', ustvrdio je.

Što se tiče povrata crkvene imovine, rekao je da su o tome razgovarali samo u kontekstu slučaja Dajle, ali da je to prvenstveno unutarnje crkveno pitanje te da se radi na rješavanju tog pitanja. Podsjetio da je prije otprilike mjesec i pol dana potpisan ugovor prema kojem se vila u Puli daje Pulskoj biskupiji. 'Politika moje Vlade će biti da sve one brojne, zamršene, pravne probleme koji možda traju desetljećima pokušamo rješavati na učinkovitiji i na brži način'. Upitan je li potrebna revizija vatikanskih ugovora, premijer Plenković je rekao da nije potrebna i što se tiče njega i njegove Vlade da će poštovati postojeće ugovore koji, kako je ocijenio, kvalitetno reguliraju odnose, objavljeno je na portalu dnevnik.hr. (ika)

 
[ 24.9.2018. ] Pavić zadovoljan-sindikati spremaju prosvjed
[ 23.9.2018. ] Horvat: Moguća je promjena strateškog partnera
[ 22.9.2018. ] Rejtinška agencija podigla izglede
[ 21.9.2018. ] 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
[ 18.9.2018. ] Ministar Marić: Potrebno je povući određene poteze
[ 18.9.2018. ] Plenković o zahtjevima za tematskom sjednicom
[ 17.9.2018. ] Marić: Jamstva Uljaniku opasnost za proračun
[ 17.9.2018. ] Božinović o prosvjedu u Vukovaru
[ 13.9.2018. ] Plenković: Tražimo rješenje za Uljanik
[ 13.9.2018. ] Miletić: Očekujemo odgovore
[ 10.9.2018. ] Ignorirati Vučića
[ 9.9.2018. ] Obljetnica akcije Medački đep
[ 9.9.2018. ] Popravlja se vodostaj Vrljike
[ 9.9.2018. ] Tridesetak migranata zatečeno na području Grobnika
[ 8.9.2018. ] I drugi zainteresirani za brodogradilišta?
[ 8.9.2018. ] Penava pozvao na prosvjed
[ 7.9.2018. ] Stožer o scenarijima zatvaranja Rafinerije u Sisku
[ 7.9.2018. ] Ćorić: Ne očekujem jednostrane poteze MOL-a
[ 6.9.2018. ] Vladi o Uljaniku, povećanju mirovina i školstvu
[ 6.9.2018. ] Milinović: Vratit ću se u HDZ
 
 
Sveti Nikola von Flüe
Ovaj svetac, kojeg Švicarci štuju kao svoja zaštitnika, 20 je godina živio samo od svete pričesti, ne uzimajući nikakve hrane.
Detaljan pregled članka
 
Kako se otvoriti ljubavi?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete