Naslovna stranica Pet, 19.1.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Natječaj za Uskrs fest 2018.
Natječaj za Uskrs fest 2018.
Želite li i vi biti dio Uskrs festa 2018, ali ne u publici nego na pozornici,. onda je ovo obavijest za vas.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Arena ipak otvorena za utakmice EP-a
[ 10.1.2018. ]

Europsko rukometno prvenstvo održat će se u Areni Zagreb bez obzira na neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH, izvijestili su iz Ingre d.d. Iz Ingre d.d. su priopćili i da je nakon održanog Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. u Areni Zagreb ostao nepodmiren dug prema Laništu d.o.o, tvrtki članici Ingra Grupe koja je izgradila Arenu Zagreb, od oko 1,5 milijuna kuna što nije želio podmiriti ni Hrvatski rukometni savez, Grad Zagreb niti Vlada RH (organizatori prvenstva), pa su prije održavanja Europskog rukometnog prvenstva zatražili od Hrvatskog rukometnog saveza da se unaprijed osiguraju ukupna potrebna sredstva za što su i dobili odgovarajuća uvjeravanja od HRS-a, kako se ne bi ponovio slučaj iz siječnja 2009. Sve potrebne tehničke pripreme za održavanje prvenstva tvrtka 'Lanište' obavila je na vrijeme, tako da ne postoje nikakve prepreke za održavanja prvenstva, naglasili su iz 'Ingre'. Europsko prvenstvo u rukometu počinje u petak, 12. siječnja, a u Areni Zagreb igrat će se i završnica tog sportskog natjecanja.

'Ingra' je u priopćenju podsjetila kako su Vlada RH i Grad Zagreb 13. lipnja 2007. sklopili Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine Arene Zagreb te preuzeli proračunsku obvezu da idućih 28 godina osiguraju sredstva za plaćanje godišnje zakupnine prema Ugovoru o zakupu između Laništa d.o.o. i Zagrebačkog holdinga od 14. lipnja, svaki u polovici iznosa. Tim sporazumom jasno su definirane obveze javnog partnera, a Ugovorom o zakupu kojeg su sklopili Zagrebački holding i Lanište (u ime Vlade RH i Grada Zagreba) definirane su obveze privatnog partnera (Laništa) koje su u potpunosti ispunjene. Ugovoreno je da će do dana konačnog dovršenja građevine (15. prosinca 2008.), zakupnik (Zagrebački holding) uplatiti zakupodavcu (Laništu) depozit u iznosu koji odgovara 12 mjesečnih zakupnina uvećano za iznos pripadajućeg PDV-a. Usprkos činjenici da depozit nije uplaćen u roku, Lanište je omogućilo održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. Depozit je naknadno uplaćen u lipnju 2009. i na njega nije obračunata kamata premda je ugovorena u iznosu od 15 posto na sve dospjele, a neplaćene obveze, napominju iz 'Ingre'.

Dodaju i da se za potrebe izgradnje Arene Zagreb 'Ingra' odnosno 'Lanište' zadužilo kod inozemne banke za kredit u iznosu od 50 milijuna eura uz promjenjivu kamatnu stopu, a da ukupni trošak izgradnje Arene Zagreb uključivo komunalne naknade, naknade za vode, šume i sva ostala davanja iznosi više od 115 milijuna eura. Depozit je, kako su izvijestili, platio Zagrebački holding iz vlastitih sredstava, a ne ugovorni javni partner (Vlada RH i Grad Zagreb). 'Budući da smo bili u obvezi redovnog podmirenja obveza prema inozemnoj banci, a nismo na vrijeme primali ratu zakupnine, to smo isplatili iz depozita', istaknuli su te dodali da iznos od 17,5 milijuna kuna do danas nije vraćen na depozitni račun protivno odredbama Ugovora o zakupu koje predviđaju nadopunu u roku od 15 dana od dana korištenja depozitnih sredstava.

Podsjećaju i da je temeljem Ugovora o zakupu, zakupoprimac (Zagrebački holding u ime Vlade RH i Grada Zagreba) imao mogućnost jednokratnog otkupa 'Arene Zagreb' u osmoj godini korištenja za iznos od 80,5 milijuna eura jednokratnom uplatom, što nije iskoristio. 'Nastavno na tu činjenicu, a sukladno dodatku Ugovora o zakupu, zakupodavac (Lanište) je primijenio indeksaciju za prethodnih sedam godina kada indeksacija nije bila primijenjena i došlo je do iznosa temeljem nalaza financijskog vještaka, a koji je na zahtjev Zagrebačkog holdinga plaćen u šest jednakih kvartalnih rata bez kamata u razdoblju od 15. lipnja 2016. do 15. rujna 2017.,a ne jednokratno kao što je bilo predviđeno Ugovorom o zakupu. Iz svega gore navedenog vidljivo je da je Lanište – Ingra uložilo znatna sredstva u izgradnju, opremanje i održavanje Arene Zagreb i da je sukladno Ugovoru o zakupu ispunilo sve svoje ugovorne obveze, a, s druge strane, u nizu slučajeva, Vlada RH i Grad Zagreb nisu ispunili svoje obveze sukladno Zajedničkom sporazumu i Ugovoru o zakupu iz 2007.', stoji u priopćenju.

Iz Ingre napominju kako je Vlada RH pokrenula postupak utvrđivanja ispravnosti priloženog Nalaza financijskog vještaka nakon proteka više od godinu dana od dospijeća navedene obveze koja je dospjela u siječnju 2017. Također dodaju da je suglasnost Vlade RH i Grada Zagreba s Nalazom financijskog vještačenja jedan od važnijih dokumenata za sastavljanje financijskih izvještaja za 2017. za Lanište d.o.o. i zahtjev je revizora koji provodi reviziju financijskih izvještaja Laništa za 2017. U priopćenju naglašavaju da Zagrebački holding posljednjih nekoliko godina u potpunosti ispunjava sve svoje obveze pravovremeno, i da je zajednička suradnja Holdinga i Laništa zaslužna za sve spektakularne događaje koji su se događali, koji se događaju i koji će se događati u Areni. Izražavaju i žaljenje što je Zagrebački holding 'u poziciji usamljenog javnog partnera' i što, kako dodaju, Vlada RH i Grad Zagreb nisu ispunjavali preuzete obveze. (H)

 
[ 18.1.2018. ] Još nema odgovora EK oko Uljanika
[ 18.1.2018. ] Premijer Plenković o Agrokoru
[ 18.1.2018. ] Ina obustavila isporuku plina Petrokemiji
[ 18.1.2018. ] Kujundžić o terapiji inovativnim lijekovima
[ 18.1.2018. ] Premijer o Fitchu, Pelješkom mostu
[ 17.1.2018. ] Aktualno prijepodne o Uljaniku, Ini, cenzuri...
[ 17.1.2018. ] Ina sutra obustavlja isporuku plina Petrokemiji?
[ 16.1.2018. ] Sabor sutra nastavlja s radom
[ 16.1.2018. ] Butković: 'Projekt Pelješkog mosta ide dalje'
[ 16.1.2018. ] U pripremi izmjene saborskog Poslovnika?
[ 16.1.2018. ] EK nema otvorenih pitanja za gradnju mosta
[ 15.1.2018. ] Radnici Uljanika prijete štrajkom
[ 15.1.2018. ] Rekordna turistička sezona
[ 15.1.2018. ] 20. obljetnica mirne reintegracije u Vukovaru
[ 15.1.2018. ] Obljetnica priznanja i mirne reintegracije
[ 14.1.2018. ] Plenković pozvao da se pomogne Hrvatima u BiH
[ 13.1.2018. ] 'Čim prije vratiti investicijski rejting'
[ 13.1.2018. ] Fitch podigao rejting
[ 13.1.2018. ] Utakmica Hrvatska-Srbija bez incidenata
[ 12.1.2018. ] Sve je spremno za početak rukometnog prvenstva
 
 
Mučenici Družbe Isusove
Uz 68 mučenika Družbe Isusove, Crkva danas pred nas stavlja i brojne svjedoke vjere vrijedne spomena i nasljedovanja.
Detaljan pregled članka
 
HELENA
Iz pera vjeroučiteljice Natalije Lidije Kivač.
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete