Naslovna stranica Pet, 23.2.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Lokalni čelnici Krka protiv plutajućeg terminala
[ 6.2.2018. ]

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je da predloženi projekt izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju nije prihvatljiv Ahmetović je prenijela odluku kordinacije svih sedam gradonačelnika i načelnika otoka Krka koji su jednoglasno poduprli stajalište Općine Omišlja o neprihvatljivosti plutajućeg terminala. S tim u vezi koordinacija je poduprla općinu u svim pravnim i političkim postupcima pred domaćim i međunarodnim institucijama te je za 3. ožujka najavila potpisivanje peticije i prosvjed u Rijeci. Ahmetović je rekla da su na koordinaciji razgovarali o 'izmjeni odluke o strateškom projeku LNG terminala, gdje je Vlada na interesantan način ugurala riječ 'plutajući' kako bi, kako je i sama rekla, izbjegla sudske tužbe, što već indicira da je takav postupak i sam plutajući LNG terminal nezakonit'. Istaknula je kako strepe zbog najavljenog donošenja lex LNG-a, posebnog zakona koji bi 'doslovce derogirao postojeće zakone', te da su 'posebno zabrinjavajuće izjave premijera Andreja Plenkovića, gdje kaže da će se njime regulirati imovinsko-pravni odnosi, studija utjecaja na okoliš i davanje koncesije'.

Dodala je da je sve to već regulirano zakonskim propisima i kako nema razloga za donošenje lex LNG-a, osim ako se ne želi zaustaviti zakonska regulativa kako bi se ostvario nečiji interes, te da se još pitaju je čiji to interes. Istaknula da Općina Omišalj ni od jedne domaće institucije kojoj se obratila u vezi s tom problematikom nije dobila odgovor, pri čemu je navela Vladu, premijera Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministarstva turzima, zaštite okoiša te kulture. 'Ovo je poziv i znak gospodi koju sam navela da ovo nije problem Općine Omišlja i da ta općina nije usamljena u stavu da je plutajući terminal zakonski, ekonomski i ekološki problematičan, potpuno štetan za Omišalj, otok Krk i Primorsko-goransku županiju, pa i Hrvatsku', dodala je.

Ahmetović je rekla i da je koordinacija jednoglasno odlučila poduprijeti Općinu Omišalj u svim pravnim i političkim postupcima pred domaćim i međunarodnim institucijama. 'Osim toga, s obzirom na to da se naš glas ne čuje i da se najavom zakona možda kalkulira i s oduzimanjem ovlasti lokalnim jedinicama, mi ćemo kao kordinacija pokrenuti i ono što možemo na temelju zakona o referendumu – peticiju, to jest predstavku građana na razini Primorsko-goranske županije', istaknula je, dodajući da će 'predstavka početi 3. ožujka velikim prosvjedom na riječkome Korzu'.

Pozvala je sve građane da im se pridruže i kažu što imaju u zaštiti svojih interesa jer su to osobni interesi stanovnika Hrvatske i Primorsko-goranske županije i trebaju zaštititi svoj kraj. 'Vjerujem da će Vladi ipak nešto značiti imena onih koji za njih glasuju i omogućuju da Vlada radi, prima plaću i raspolaže njihovim sredstvima', istaknula je. Također je istaknula kako su, za su razliku od domaćih, Općini Omišlju odgovorile međunarodne institicije te da su se obratili europskoj agenciji INEA, koja je osigurala 102 milijuna za projekt, izravno Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, zatim Svjetskoj banci, Europskoj banci za obnovu i razvoj i Europskoj investicijskoj banci kao onima koji su u medijima izjavljivali da će financirati projekt ako se budu ostvarile sve pretpostavke. Rekla je da su te institucije odgovorile i pozvale općinu da ih i dalje izvješćuje o svemu te da će budno pratiti poštuju li se u sklopu investicije domaći propisi i direktive Europske unije.

U ime stanovnika Omišlja i šire Ahmetović je poručila premijeru Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana na energetskoj konferenciji izjavio da nismo naslijedili zemlju od predaka, nego je posuđujemo od potomaka, da se to - 'kad se radi mimo svih zakonskih propisa, mimo volje stanovništva otoka Krka, zove otimačina, a ne posuđivanje'. (H) 
[ 22.2.2018. ] Zbog snijega i olujnog vjetra pomaže i vojska
[ 22.2.2018. ] Uskoro odluka o novoj upravi Agrokora
[ 22.2.2018. ] Hrvatska ne napreduje u borbi protiv korupcije
[ 22.2.2018. ] Plenković: procesi u Agrokoru idu dalje
[ 21.2.2018. ] Očekuje se obraćanje premijera o Agrokoru
[ 21.2.2018. ] Strmotina ostavka ozbiljno upozorenje
[ 21.2.2018. ] Ramljak podnio neopozivu ostavku
[ 21.2.2018. ] U Zagrebu blokirano 11,45 posto radno sposobnih
[ 20.2.2018. ] Mediji: Ramljak ponudio ostavku?
[ 20.2.2018. ] Strmota podnio ostavku pred ministricom Murganić
[ 20.2.2018. ] Udruge nestalih sastale se s Vučićem
[ 20.2.2018. ] Hrvatska u vrhu EU po izloženosti siromaštvu
[ 20.2.2018. ] Lani 17.614 više umrlih nego rođenih
[ 20.2.2018. ] Dalić o navodnoj Ramljakovoj ostavci
[ 19.2.2018. ] G. Marić očekuje dokapitalizaciju Petrokemije
[ 19.2.2018. ] Svaka peta osoba u RH u riziku od siromaštva
[ 19.2.2018. ] 2017. prva godina bez minskih incidenata
[ 19.2.2018. ] Usuglašavanje novog KU-a do kraja ožujka
[ 18.2.2018. ] Orešković povukla kandidaturu
[ 17.2.2018. ] Splićani prosvjedovali zbog Karepovca
 
 
Sveti Polikarp
Bio je apostolski učenik te prijatelj mnogima koji su vidjeli Krista. Sami su ga apostoli potvrdili za biskupa.
Detaljan pregled članka
 
„Nauči nas moliti!“
Autor: fra Josip Vlašić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete