Naslovna stranica Uto, 18.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Postavljaju se privremene barijere u Karlovcu
[ 3.3.2018. ]

Zbog skorašnjeg kopnjenja velikih količina snijega i mogućih novih oborina Hrvatske vode počele su postavljati privremeni zid između obala Korane i Mrežnice u Karlovcu. Na početku radova bio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da će to biti privremeno rješenje, a da je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade. To što je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade jamstvo je da se od gradnje neće odustati, te da će se učiniti sve da bude izgrađen u što skorijem roku, istaknuo je ministar Ćorić. Naglasivši da su to ipak dugogodišnji projekti, Ćorić je rekao da se za njihovu realizaciju puno učinilo u proteklih sedam mjeseci, a ova privremena rješenja dio su akcija kojima se 'u Karlovcu i Ogulinu brani svaka kuća koja se od poplava može obraniti'.

Ukupna dužina privremenih žičanih barijera punjenih šljunkom i pijeskom bit će oko pet kilometara, trebale bi biti postavljene u roku od 30 dana, a slična prepreka postavljat će se i u Ogulinu, za obranu od izlijevanja Gornje Dobre na gradske ulice. Takvo je rješenje direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao neprobojnim sustavom obrane. Ovi danas započeti radovi događaju se na Maloj Švarči, u neposrednoj blizini državne ceste D1, kod skretanja za Logorište, gdje su poneke kuće u proteklih pet godina bile pet puta poplavljene, rekao je Đuroković istaknuvši da će ovako uloženih nekoliko milijuna kuna biti manji trošak od novih mogućih šteta. 'Za sada nije poznato koliko će materijala biti potrebno, po kojoj će se cijeni moći nabaviti, odnosno koliko će sve koštati, ali bit će manje od ukupne štete samo jednog naleta vode koja poplavi oko 500 kuća, što je šteta od oko deset milijuna kuna. Zato ćemo unatoč gradnji trajnih nasipa sada postaviti i privremenu 'boks barijeru' i to na kotu najvećeg ranijeg plavljenja', rekao je Đuroković i naglasio da se prvi put u Hrvatskoj ovom metodom brani tako veliki prostor.

Budući da se ista metoda drugdje već koristi uspješno za obranu od poplave, kao i za sanaciju klizišta, otvara se pitanje zašto treba graditi nasip, zašto ovo rješenje ne bi moglo biti trajno, a u ime Hrvatskih voda Biljana Željeznjak odgovara da je dobro građeni zemljani nasip trajno rješenje, dok žičano pletivo i geotekstil ipak imaju određeni rok trajanja. Gradonačelnik Damir Mandić poručio je građanima jednog manjeg djela na obalama Kupe, gdje se ponekad izlijeva i Kupa, da će i njih zaštititi sličnim rješenjem, a župan Damir Jelić poslao je poruku privatnim vlasnicima zemljišta da budu spremni na suradnju, kako za privremeno ustupanje svog zemljišta na korištenje Hrvatskim vodama za brzu uspostavu privremenog protupoplavnog zida, tako i oko predstojeće nagodbe za otkup.

Otkup zemljišta za gradnju retencije u Ogulinu pri kraju je, 13 vlasnika katastarske općine Vitunj, na čijem će se zemljištu nalaziti retencija, bit će izvlašteni uz tzv. tržišnu naknadu, sve shodno Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade izgradnji „Retencije Ogulin s pripadajućim objektima na zemljištu“. Na mrežnoj stranici Hrvatskih voda objavljene su ovih dana visine naknada za izvlaštenje u Vitunju, od 31.000 kuna za nekretninu od 729 četvorna metara do 329.000 kuna za nekretninu od 690 četvornih metara, ovisno o, kako piše, utvrđenoj tržišnoj vrijednosti. Župan Damir Jelić najavio da će šest timova pravnika koji sada otkupljuju zemljište u Ogulinu posao intenzivirati i u Karlovcu, gdje je potrebno otkupiti čak 11.000 katastarskih čestica, ali sve pod upravom Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji, da bi se osigurali dokazi o stanju na terenu i vrijednosti nekretnina, sukladno nalazu i mišljenju imenovanih sudskih vještaka za geodeziju, graditeljstvo, poljoprivredu i šumarstvo.

Naime, Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade uređuje mogućnost da se neko izvlasti sa svoje nekretnine, ako za to postoji interes Republike Hrvatske, ali uz suglasnost Gradskog vijeća i Županijske skupštine, te uz preduvjet da postoji pravomoćna lokacijska dozvola za građenje ili izvođenje radova. (H)

 
[ 11.12.2018. ] Srednjoškolski sindikat o nasilju u školama
[ 30.11.2018. ] Mirovinska reforma u parlamentarnoj proceduri
[ 30.11.2018. ] Plenković najavio rast neto minimalne plaće
[ 29.11.2018. ] Ministrica Žalac o povlačenju novca iz EU
[ 18.11.2018. ] Oko 65 tisuća ljudi u Koloni sjećanja u Vukovaru
[ 18.11.2018. ] Nikad veća kolona i u Škabrnji
[ 17.11.2018. ] Sjećanje na stradanje Vukovara i Škabrnje
[ 12.11.2018. ] Vladina zadnja ponuda sindikatima - 3 posto
[ 11.11.2018. ] 100. godina od završetka I. svjetskog rata
[ 2.11.2018. ] Emil Bulić: Tražit ćemo podršku Vlade za plaće
[ 2.11.2018. ] Uljanik dobio novu upravu
[ 2.11.2018. ] Premijer Planković u posjetu Kini
[ 29.10.2018. ] Olujni vjetar i jako jugo duž obale
[ 22.10.2018. ] Počeo štrajk u Uljaniku i u 3. maju
[ 17.10.2018. ] U Sabor upućen paket zakona mirovinske reforme
[ 17.10.2018. ] Pavlović: Izvješće o potpisima je namještaljka
[ 17.10.2018. ] Kuščević: Nema dovoljno potpisa za referendume
[ 16.10.2018. ] U Brodogradilištu 3. maj pokrenut postupak mirenja
[ 15.10.2018. ] Uljanik: Radnicima nisu isplaćene plaće za rujan
[ 14.10.2018. ] Premijer komentirao prosvjed u Vukovaru
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete