Naslovna stranica Pon, 18.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Neizvjestan datum glasovanja o poslovniku
[ 5.3.2018. ]

Zbog zaostataka na dnevnom redu, koji su rezultat prošlotjedne maratonske rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika, sabor će ovog tjedna plenarno zasjedanje, umjesto u srijedu, početi već sutra. Još se ne zna kada će i hoće li ovoga tjedna biti sjednica Odbora za Ustav na temu spornog Poslovnika, ali je gotovo izvjesno da se o tom dokumentu neće glasovati ovoga petka. 'Ono što mi tražimo imaju vijećnici lokalne samouprave', izjavio je Hini šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručujući vladajućima da će, ako tako žele, glasovanje o Poslovniku trajati i 15 sati. Na prijedlog Poslovnika je, kaže, podneseno 476 amandmana. SDP je od njih spreman odustati ako se s vladajućima dogovore oko dva ključna amandmana.

Traže da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada - ujutro. Također, kako bi oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike, traže da se u roku tjedan dana, temeljem potpisa minimalno 20 zastupnika, mora održati rasprava o onoj točki koja je na dnevnom redu više od trideset dana, s tim da jedan zastupnik mjesečno može potpisati samo jedan takav zahtjev. Vladajući su, kaže, zasigurno svjesni da će u slučaju kompromisa prva na meti SDP-a biti Istanbuska konvencija. 'Ako se bude tjerao mak na konac onda ćemo mi za svaki idući zakon kojem se protivimo uputiti 500 amandmana, pa ćemo za svaki osjetljivi zakon glasovati petnaestak sati', poručuje Bauk. Što se tiče glasovanja o Poslovniku, SDP-ovci će si rasporediti svatko po petnaestak amandmana. 'Mi nećemo biti u dvorani, oni će pak morati biti u dvorani i držati kvorum kako bi ih odbijali, pa nema nikakvih problema', kaže ironično Bauk.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner priznaje kako je oporbeni filibuster (vremensko otezanje) legitiman, no smatra da to nije mudra odluka u odnosu na hrvatske građane. Ne zna još kada će biti sazvana sjednica Odbora za Ustav a, po njegovim saznanjima, ovog petka uopće nije predviđeno glasovanje. 'Ne znam još kada će biti sazvan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Moraju prvo službe napraviti tablice od svih tih pustih amandmana', rekao je Reiner Hini.

To s amandmanima je, kaže, isto što je oporba radila otežući prilikom rasprave o Poslovniku, pa je tako predložen 'svaki amandman za jednu riječ '. O tome je li HDZ spreman reterirati oko dva za SDP ključna amandmana zbog kojih tvrde da bi odustali od ostalih, Reiner kaže: 'Na žalost, već se par puta dogodilo, jer SDP nije homogen, da se jedno dogovorimo s nekim ljudima tamo, a onda na glasovanju ispadne drugačije'.
'Vjerujem da ćemo neke amandmane prihvatiti, a koji će to biti to ćemo tek vidjeti', rekao jer dodajući kako je većina njih besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne.

U šumi amandmana koji služe za ometanje izglasavanja Poslovnika vjerojatno postoje i oni koji se mogu prihvatiti, no prvo treba kroz tu šumu proći, dodaje Reiner. U vezi oporbenog filibustera kaže kako ne zna koliko im je to pametno. 'Nas su građani poslali u Sabor da za njih donosimo korisne zakone. Od nas ne očekuju da 36 sati raspravljamo o Poslovniku, koji se tiče isključivo saborskih zastupnika', tvrdi Reiner. Po njegovim riječima, u petak uopće nije predviđeno glasovanje o raspravljenim točkama, pa tako i o Poslovniku. 'Mi u petak ne planiramo glasovanje, koliko ja znam, to nije ni bilo u planu', rekao je, a na pitanje hoće li ovog tjedna biti bar sjednica Odbora uzvraća: 'I to ćemo vidjeti'.

Plenarni radni tjedan zastupnici započinju sutra raspravom o prijedlogu Zakona o uvjetima pružanja usluga carinskog zastupanja kojim se uređuje pitanje uvjeta po kojima osoba s poslovnim nastanom u Hrvatskoj u okviru registrirane djelatnosti može pružati usluge carinskog zastupanja u Hrvatskoj. (H)

 
[ 17.6.2018. ] Kod otoka Jabuke more prodrlo u teretni brod
[ 17.6.2018. ] Hrvatska svladala Nigeriju na otvaranju SP-a
[ 16.6.2018. ] Hrvatska igra prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu
[ 15.6.2018. ] Konvencija Hrvatskih izvoznika
[ 15.6.2018. ] Prosvjed protiv rada do 67 godina
[ 14.6.2018. ] Sabor donio 'lex LNG'
[ 14.6.2018. ] Širi se broj korisnika dječjeg doplatka
[ 14.6.2018. ] Plenković: Poruke o demografskoj revitalizaciji
[ 14.6.2018. ] Prihvaćen paket pravosudnih zakona
[ 13.6.2018. ] Narod odlučuje predao potpise za referendum
[ 13.6.2018. ] Vidović upozorila na siromaštvo građana
[ 13.6.2018. ] Narod odlučuje predaje potpise u Saboru
[ 11.6.2018. ] Božinović: Nećemo dopuštati ilegalne migracije
[ 11.6.2018. ] Predsjednica predstavila demografske mjere
[ 11.6.2018. ] 'Vatreni' otputovali u Rusiju
[ 10.6.2018. ] Zagrebački SDP bira novo vodstvo
[ 10.6.2018. ] Divjak: još tri tisuće i 400 novih stipendija
[ 10.6.2018. ] Lokalizirana dva veća požara u Zagrebu
[ 9.6.2018. ] Ospice: hospitalizirana žena iz Ploča
[ 9.6.2018. ] Podstrana:zasjedali guverneri i ministri financija
 
 
Sv. Elizabeta iz Schönaua
Mističarka čiji je život obilježen pobožnošću prema Srcu Isusovu.
Detaljan pregled članka
 
Imati
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete