Naslovna stranica Ned, 18.3.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Sabor: Oporba protiv plutajućeg LNG-a
[ 7.3.2018. ]

Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima, kojim bi se trebala ojačati investicijska klima, saborska je oporba iskoristila da se kritički osvrne na plutajući LNG terminal. Jačanje ulagačke klime, te jednostavniji i brži postupci pripreme investicijskih projekata glavni su ciljevi vladina konačnog prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima. Istaknuo je to predstavljajući ga danas u Saboru, Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Zakonom se među ostalim predlaže smanjenje financijskog limita vrijednosti projekta, a određuju se i kriteriji za strateške investicijske projekte. Antonić je kazao kako je od početka primjene zakona 17 projekata proglašeno strateškim, od kojih su 14 javni investicijski projekti, a tri su privatna. Realizacija svih tih projekata je u tijeku, a ukupna vrijednost je nešto više od 18 i pol milijardi kuna. Oni jamče otvaranje preko tri tisuće novih radnih mjesta, naglasio je Antonić.

Rasprava u Saboru dosad se najvećim dijelom svela na pitanje gradnje plutajućeg LNG terminala na Krku. Oporbeni zastupnici većinom tvrde da se tim projektom krše propisi, čak i Ustav, a nije, kažu, ni u skladu s prostornim planom općine Omišalj.

'Najavljuje se novi 'lex LNG', protiv kojeg je prosvjedovalo nekoliko tisuća stanovnika Omišlja, Krka, Rijeke i Primorsko-goranske županije. Taj zakon već u najavi je ozakonjenje kršenja Ustava, kršenja svih pozitivnih zakonskih propisa koji se odnose na strateške projekte, pa i ovog zakona', poručio je SDP-ov Željko Jovanović.
Osvrnuo se na kriterije koji se moraju ispuniti da bi nešto bio strateški projekt, ustvrdivši kako je prvi kriterij važeći prostorni plan i usklađenje s važećim prostornim planom. 'Plutajući LNG, koji se sada gura, nije u skladu s prostornim planom općine Omišalj, koja su podržali Primorsko-goranska županija i nadležno ministarstvo. Guranje plutajućeg LNG terminala je izravno kršenje zakona koji će stupiti na snagu kada ga usvojimo', ustvrdio je Jovanović.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) podsjećao je Most kako su, dok su bili u vladi, digli ruku za plutajući LNG terminal, dok se ovih dana od Ines Strenja Linić može čuti da je ta stranka protiv LNG terminala.
'Mi smo digli ruku tada za promjenu koncepcije sa kopnenog na plutajući temeljem dva kriterija. Jedno je brzina realizacije, a drugo je problem imovinsko-pravni na kopnu, odnosno na otoku koji je u neposrednoj blizini', pojašnjavao je tadašnje Mostove odluke njihov bivši ministar Slaven Dobrović.
Rekao je i kako je LNG izabran po kriteriju brzine i problema na kopnu. 'Ako postoje druga saznanja treba ih hitno uzeti u obzir. Međutim, i plutajući se može izvesti bez štetnog utjecaja. Glavni štetni utjecaj je primjena klora u morskoj vodi u kojem se kriju isparivači', rekao je.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) zapitao se koliko LNG košta prema projektu i koliko je novca osigurano. 'Koliko je susjednih država potpisalo čvrste ugovore o isporuci plina i kakvi su konkretni utjecaji na okoliš', pitao se dodajući kako 'plutajuća vlada ne zna i neće javnosti predočiti o čemu je riječ'.

HDZ-ov Tomislav Klarić referirao se na Dobrovićevu izjavu kako od Hrvatske 'nećemo napraviti prosperitetnu zemlju i dalje će ostati zemlja iz koje mladi odlaze'.
'S time bih se mogao složiti upravo zbog svega o čemu danas govorimo, pa i tog LNG terminala. Nećemo hidrocentralu, događanje naroda, prosvjedi, nećemo LNG terminal, najprije dok su na vlasti 'hoćemo plutajući', kada nismo na vlasti udri 'hoćemo kopneni, nećemo dimnjake, nećemo ništa'. Pa gdje će ti mladi raditi', pitao je Klarić.

Domagoj Ivan Milošević (HDZ) poručio je pak oporbi kako 'nema potrebe da budu protiv toga da se Hrvatska pojavi na karti Europe i da bude energetsko čvorište'.
'Naša geostrateška pozicija omogućava da se i kroz taj LNG, ne samo kroz LNG, pojavimo na karti Europe, da kroz to zapravo konačno kapitaliziramo svoj geostrateški položaj. Dakle, naša je odgovornost, a vidjet ćemo tko su ti investitori i kupci, pustimo to tržištu', rekao je HDZ-ovac. Nije, kaže, ekspert za ekologiju, ali podsjeća da i automobili zagađuju. 'Oni koji jedu meso, kažu i krave koje se uzgajaju zagađuju nemilo, sve zagađuje... Hvala Bogu, tehnologija napreduje i to jako napreduje. Dioki prije par desetljeća je sigurno zagađivao više na otoku Krku nego što će LNG, pa i plutajući, zagađivati', poručio je Milošević.

Zakonom, koji je pred zastupnicima u drugom čitanju, trebala bi se ojačati investicijska klima, povećati učinkovitost središnjih tijela državne uprave te ubrzati postupci potrebni za realizaciju strateških projekata.

Snižen je kriterij vrijednosti ukupnih kapitalnih troškova za odabir strateških projekata, propisano da raspolaganje nekretninama u vlasništvu Hrvatske obuhvaća šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javna ceste i vodno dobro. Utvrđena je i nadležnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Agencije za investicije i konkurentnost, te pojednostavljena procedura dokazivanja namjere realizacije prijavljenog strateškog projekta.
(HKR/Hina)

 
[ 17.3.2018. ] Prosvjedovali radnici HT-a
[ 17.3.2018. ] Plenković: nema potrebe za referendumom o IK
[ 17.3.2018. ] HGSS pripravan na poplavljenim područjima
[ 16.3.2018. ] MVPEI: Slovenija nema temelja za tužbu
[ 16.3.2018. ] Klizište i kod Petrinje, ugroženo desetak kuća
[ 16.3.2018. ] Hrvatska vojska pomaže u obrani od poplava
[ 16.3.2018. ] Prva medalja za Hrvatsku na ZPOI
[ 15.3.2018. ] Kostajnički stradalnici očekuju pomoć
[ 15.3.2018. ] Novi lijek umjesto Spinraze
[ 15.3.2018. ] Plenković obećao pomoć stradalima u Kostajnici
[ 15.3.2018. ] Vodni val prolazi sisačkim područjem
[ 15.3.2018. ] Opadaju vodostaji karlovačkih rijeka
[ 14.3.2018. ] Cjelovita mirovinska reforma do kraja godine
[ 14.3.2018. ] Caritas i Crveni križ uputili financijsku pomoć
[ 14.3.2018. ] Klizište još aktivno, vodostaj Une u opadanju
[ 14.3.2018. ] Umro stožerni general Stipetić
[ 14.3.2018. ] Klizište uništilo kuće
[ 13.3.2018. ] U odronu oštećeno desetak kuća- nema ozlijeđenih
[ 13.3.2018. ] Opadaju vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu
[ 13.3.2018. ] Rastu vodostaji, ali sporije
 
 
Sveti Ćiril Jeruzalemski
Crkveni naučitelj koji je svojim katehezama sustavno prikazao nauk o sakramentima inicijacije.
Detaljan pregled članka
 
Kako svijet učiniti boljim mjestom za život?
Autor: Stjepan Lice
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete