Naslovna stranica Sub, 17.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti općenito: Domaće Arhiva članaka
 
Vlada odbacila oporbene optužbe protiv Kujundžića
[ 4.10.2018. ]

Vlada je sa sjednice Saboru predložila da odbije iskazati nepovjerenje ministru zdravstva Kujundžiću, odbacivši sve navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja koji je uputio 31 zastupnik. Zahtjev su potpisali zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, a premijer Andrej Plenković poručio je kako je Vlada detaljno elaborirala svoj odgovor na sve točke njihovog zahtjeva.

'U Saboru ćemo o toj temi govoriti ministar Kujunžić i ja', najavio je premijer.
Kujundžić je ocijenio kako je riječ o populističkome potezu, a ne ozbiljnome promišljanju o zdravstvenom sustavu.
'Sve što nama prigovaraju su naslijeđeni problemi od ranije, koje smo mi već otklonili ili su u zreloj fazi otklanjanja ili unaprjeđenja. Opet su pokazali da malo slabije to razumiju i da im je očito do populizma, igranja, a ne do ozbiljnog promišljanja o zdravstvenom sustavu', ustvrdio je.

Vladino očitovanje ima 20 stranica, a u njemu se kroz pet područja daje 26 odgovara na oporbene navode da Kujundžić nije ništa napravio ili nije napravio dovoljno u djelatnosti hitne medicine, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, na području financiranja i organizacije zdravstva, te u odnosu na bolnički zdravstveni sustav.

'Kao što je razvidno iz 26 odgovora, ova Vlada nije ni trena gubila kako bi otklonila postojeće slabosti kroz specijalističko usavršavanje, izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijama, nabavu skupe opreme diljem Hrvatske, izradu plana razvoja bolnica, izgradnju bolnica u Rijeci i Puli i, nadasve, početak gradnje Nacionalne dječje bolnice i Nacionalne sveučilišne bolnice u Zagrebu', stoji u odgovoru Banskih dvora.

Oporbeni su zastupnici optužili Kujundžića da nije reorganizirao rad HZZO-a i nije akreditirao i kategorizirao zdravstvene ustanove, a Vlada stiče da HZZO u cijelosti osigurava ostvarivanje prava ranjivih skupina, kao što je osiguravanje cjelokupne zdravstvene zaštite za djecu do 18. godine života, osoba s kroničnim psihijatrijskim, zloćudnim bolesti, zaraznim bolestima, uključujući i stanjima vezanim uz HIV infekcije, cjelokupno liječenje posljedica priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti, preventivnu zdravstvenu zaštitu školske djece, redovnih studenata, žena, osoba starijih od 65 godina, osoba s invaliditetom te zdravstvenu zaštitu vezanu uz transplantacijske programe.

Ističe i da HZZO u cijelosti osigurava obvezno cijepljenje, imunoprofilaksu i kemoprofilaksu, hemodijalizu, hitnu izvanbolničku medicinsku pomoć, palijativnu zdravstvenu zaštitu, kućno liječenje i zdravstvenu njegu u kući, lijekove s osnovne liste lijekova te patronažnu zdravstvenu zaštitu.

'Zavodu se svih proteklih godina nisu doznačavala cjelokupna sredstva prema utvrđenim propisima i prema izračunu osnovom stvarnog troška za provođenje zdravstvene zaštite po godinama izračuna. To je u određenoj mjeri utjecalo na financijsko poslovanje zdravstvenog sustava. Iako je u 2018. godini značajno povećan (za 20 posto) prihod HZZO-u od državnog proračuna, tj. sa 2,5 na 3 milijarde kuna u 2018. godini, to još nije cjelokupan iznos novčanih sredstava koje po zakonskim obvezama treba doznačiti HZZO-u (prema procjeni nedostaje 1,3 - 1,5 milijardi kuna)', navodi Vlada.

Vodeći računa o ograničenoj veličini financijski sredstava, racionalizacijom troškova Zavod je tijekom proteklih godina uspio uvrstiti na listu lijekova i na Popis posebno skupih lijekova veliki broj novoregistriranih, tzv. pametnih, iznimno skupih lijekova, ističu Banski dvori.

U odgovoru se navodi da je radi bolje standardizacije provođenja postupaka javne nabave unutar Ministarstva zdravstva provedena reorganizacija ustroja kojom je cjelokupna javna nabava organizirana odnosno okupljena na jednom mjestu čime je 'omogućena bolja kontrola i praćenje provedbe postupaka javne nabave'.

U pogledu kategorizacije zdravstvenih ustanova Banski dvori navode da će se taj postupak provesti po donošenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti i novog Pravilnika o uvjetima za razvrstavanje bolničkih zdravstvenih ustanova u kategorije.

'Vezano uz provođenje akreditacije zdravstvenih ustanova, nositeljima zdravstvene djelatnosti akreditaciju daje Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Planiranim projektom radnog naziva 'Uspostavljanje akreditacijskog sustava za bolničke zdravstvene ustanove' planira se uspostaviti sustav akreditacije u Republici Hrvatskoj; akreditacijski postupak se planira provesti u 15 bolničkih zdravstvenih ustanova u javnom vlasništvu, koje će biti odabrane javnim natječajem temeljem unaprijed definiranih kriterija', kaže se u Vladinu odgovoru.
(HKR/Hina)

 
[ 12.11.2018. ] Vladina zadnja ponuda sindikatima - 3 posto
[ 11.11.2018. ] 100. godina od završetka I. svjetskog rata
[ 2.11.2018. ] Emil Bulić: Tražit ćemo podršku Vlade za plaće
[ 2.11.2018. ] Uljanik dobio novu upravu
[ 2.11.2018. ] Premijer Planković u posjetu Kini
[ 29.10.2018. ] Olujni vjetar i jako jugo duž obale
[ 22.10.2018. ] Počeo štrajk u Uljaniku i u 3. maju
[ 17.10.2018. ] U Sabor upućen paket zakona mirovinske reforme
[ 17.10.2018. ] Pavlović: Izvješće o potpisima je namještaljka
[ 17.10.2018. ] Kuščević: Nema dovoljno potpisa za referendume
[ 16.10.2018. ] U Brodogradilištu 3. maj pokrenut postupak mirenja
[ 15.10.2018. ] Uljanik: Radnicima nisu isplaćene plaće za rujan
[ 14.10.2018. ] Premijer komentirao prosvjed u Vukovaru
[ 13.10.2018. ] Vukovar: tisuće se okupile na prosvjedu
[ 13.10.2018. ] Prosvjed u Vukovaru: očekuje se 20 tisuća ljudi
[ 8.10.2018. ] Hrvatska slavi Dan neovisnosti
[ 4.10.2018. ] Vlada odbacila oporbene optužbe protiv Kujundžića
[ 1.10.2018. ] Obljetnica napada na Dubrovnik
[ 27.9.2018. ] Uhićeni vozač ministra pred sucem istrage
[ 25.9.2018. ] Razbuktao se požar na Pelješcu
 
 
Sveta Elizabeta Ugarska
Sveta Elizabeta Ugarska cijeloga se života brinula za siromašne i bolesne.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete