Naslovna stranica Sri, 18.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti općenito: Inozemne Arhiva članaka
 
Florida se priprema za veliki uragan
[ 9.9.2017. ]

Američke vlasti pozvale su na evakuaciju čak 5 milijuna i 600 tisuća osoba na Floridi kojoj se približava uragan Irma. Riječ je o 25 posto stanovništva poluotoka. Oluja je ponovno dosegao 5. najvišu kategoriju, a do obala Floride trebala bi stići sutra ujutro kada će, prema procjenama, pogoditi Miami s vjetrom jačine 240 kilometara na sat. Oluja bi se potom trebala kretati prema Georgiji i Južnoj Karolini. Ranije je naredba o evakuaciji izdana za oko milijun stanovnika Floride, a stotine tisuća vozača autocestom pokušavaju napustiti poluotok. Guverner Floride Rick Scott kazao je kako je riječ o katastrofalnoj oluji takvu Florida nikada ranije nije doživjela. Stoga je pozvao sve na otočju Florida Keys, koje će biti prvo na udaru, da napuste svoje domove. Lokalne vlasti upozorile su da nijedno mjesto neće biti sigurno u arhipelagu, omiljenoj turističkoj destinaciji na jugu Floride. U Sjedinjenim je Državana već proglašeno izvanredno stanje za Floridu, Džordžiju i Južnu Karolinu, a prošireno je i na Virginiju. Saveznim i lokalnim vlastima pomoć će pružati mornarica, koja je na teren poslala 300 ljudi i 27 helikoptera, nosač aviona, razarač i još dva plovila.

A tijekom jutra Irma je stigla do Kube s naletima vjetra od 260 kilometara na sat. Prije dolaska uragana, na otok su se obrušile obilne kiše. Iz predostrožnosti je evakuirano milijun osoba, a u glavnom gradu Havani proglašena je uzbuna. Inače, pogođenom području prijeti još jedan uragan- Jose koji je narastao na kategoriju četiri s vjetrom jačine od 240 kilometara na sat. Otoci Sveti Martin i Sveti Bartolomej ponovno su proglasili crvenu uzbunu. Prema meksičkoj obali u isto se vrijeme kreće i nešto slabiji uragan Katia, ali koji bi, prema prognozama, prilikom udara na kopno mogao doseći snagu velikog uragana.

Istovremeno, u Meksiku se povećava broj žrtava potresa koji je jačinom 8,2 po Rihteru pogodio jug zemlje. Prema posljednjim podacima, u najsnažnijem potresu koji je u više od osam desetljeća zatresao Meksiko poginula je više od 60 osoba. Stradale su siromašne južne države Oaxaca i Chiapas. Najveći teret katastrofe podnio je grad Hučitan (Juchitan). U ruševinama su se našli dijelovi gradske vijećnice, hotel, crkva i druge građevine. Na mjesto stradanja došao je i meksički predsjednik Pena Nieto kako bi nadzirao akcije spašavanja. Gradonačelnik Hučitana potres je, pak, nazvao najstrašnijim trenutkom u povijesti grada.

A u sklopu apostolskog pohoda Kolumbiji, papa Franjo je izrazio blizinu svima onima koji trpe zbog posljedica razornog potresa koji je pogodio Meksiko, te da moli za njih kao i za one na karipskom području, koji su pogođeni uraganom Irma. Pratim situaciju i molim se za njih, kazao je. Sveti je Otac molitvu izrekao na kraju misnog slavlja kojeg je pred oko 400 tisuća vjernika predvodio u gradu Villavicencio.

Na toj je misi blaženima proglasio oca Pedra Maríja Ramireza Ramosa i biskupa Jesusa Emilija Jaramila Monsalvea. U propovijedi je Sveti Otac pozvao stanovnike te zemlje da otvore vrata svakoj osobi koja je doživjela tragičnu stvarnost sukoba. Jer, kazao je, kada žrtve nadvladaju napast osvete, postaju najvjerodostojniji protagonisti u procesu izgradnje mira. Istaknuo je i kako pomirenje nije apstraktna riječ. Da je to slučaj, ono bi dovelo samo do neplodnosti i još veće udaljenosti, kazao je. Papa je u propovijedi istaknuo i druge bitne točke za pomirenje, a među njima i potrebu nadilaženja šovinističkog stava prema ženama. Nešto ranije Sveti je Otac predvodio i molitveni susretu nacionalnoga pomirenja. Najprije je slušao osobna svjedočanstva žrtava, kao i počiniteljâ nasilja i njihove jezive pripovijesti o patnji i zlostavljanju. Potom je istaknuo kako u Vilavičenco nije došao kako bi im rekao što trebaju činiti, nego da zajedno s njima plače i zagrli ih, dok oni svojoj zemlji pomažu da napravi prvi, težak, ali i temeljni korak prema miru. Rekao je i kako nam je svima potrebna ljubav i oprost.(H)

 
[ 17.7.2018. ] Japan i EU potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
[ 15.7.2018. ] Hrvatska je druga na svijetu
[ 13.7.2018. ] Dalić: 'Što nam je teže, to smo bolji'
[ 11.7.2018. ] Hrvatska u finalu!!!!
[ 9.7.2018. ] Tajland: još četvorica dječaka spašena
[ 7.7.2018. ] Hrvatska u polufinalu !!
[ 6.7.2018. ] Američki državni tajnik stigao u Pjongjang
[ 6.7.2018. ] Počeo sastanak pet sila i Irana u Beču
[ 5.7.2018. ] Austrija poslala BiH šatore za migrante
[ 2.7.2018. ] Lopez Obrador novi je meksički predsjednik
[ 1.7.2018. ] Hrvatska u četvrtfinalu!
[ 1.7.2018. ] EU: Austrija preuzela predsjedanje
[ 30.6.2018. ] Merkl postigla dogovor sa 14 zemalja
[ 30.6.2018. ] Kardinal: nekom odgovara iseljavanje Hrvata iz BiH
[ 29.6.2018. ] Čelnici EU-a postigli kompromis oko migracija
[ 28.6.2018. ] Summit EU-a posvećen migrantima
[ 28.6.2018. ] Trump i Putin sastaju se 16. srpnja u Helsinkiju
[ 27.6.2018. ] 'Nemojte dolaziti ako ne možete ući legalno'
[ 24.6.2018. ] Sastanak čelnika EU o migrantskoj krizi
[ 24.6.2018. ] Turska:počeli predsjednički i parlamentarni izbori
 
 
Sv. Bruno
Bruno je bio biskup u gradu Segniu, u Laziju.
Detaljan pregled članka
 
Ljubav
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete