Naslovna stranica Pon, 17.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti općenito: Inozemne Arhiva članaka
 
Počela izborna kampanja u BiH
[ 7.9.2018. ]

Ulice većine gradova u BiH osvanule su obljepljene plakatima s kojih se smješe kandidati na izborima zakazanim za 7. listopada. Prvog dana izborne kampanje koja će trajati do 6. listopada najviše entuzijazma pokazao je aktualni član predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji se nada još jednom četvorogodišnjem mandatu u državnom vrhu.

On je već u šest sati bio na ulicama Banje Luke zajedno s Vukotom Govedaricom, predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) koji želi postati predsjednik Republike Srpske.

'Ja sam okrenut društvu u kojemu čovjek može normalno živjeti', kazao je Ivanić dodajući kako s optimizmom čeka idućih trideset dana.

Hrvatskim glasačima poruku su poslali iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), neformalne organizacije koja okuplja izabrane hrvatske dužnosnike u tijelima vlasti na svim razinama.

Hrvate su pozvali da budu svjesni 'vrijednosti i težine svoga izbornoga glasa' kojega bi trebali dati onima 'koji ne trguju s hrvatskom konstitutivnošću i koji kao svoj glavni politički cilj imaju osiguravanje pune konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata s druga dva konstitutivna naroda'.

'Ovim putem i svim Bošnjacima, kao i njihovim političkim predstavnicima upućujemo snažan poziv i dobronamjernu poruku da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju povjerenja među konstitutivnim narodima te uspostavi legitimne, stabilne, funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH', stoji u izjavi HNS-a.

Radi se o očitom apelu Bošnjacima da odustanu od potpore Željku Komšiću čija kandidatura za hrvatskog člana predsjedništva predstavlja ozbiljan izazov predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću.

U utrci za fotelju hrvatskog člana predsjedništva još su tri kandidata. Dijana Zelenika iz HDZ 1990, Boriša Falatar iz Naše stranke (NS) i Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke 'Radom za boljitak'.

Za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH natječe se šest kandidata, a analize pokazuju kako najviše izgleda imaju Šefik Džaferović kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) koja tradicionalno ouplja najveći dio bošnjačkog biračkog tijela, ambiciozni Fahrudin Radončić kojemu će ovo biti treći pokušaj da se domogne mjesta u državnom vrhu te Denis Bećirević iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH).

Za srpskog člana Predsjedništva BiH četiri su kandidata no izvjesno je kako će se glavna bitka voditi između Ivanića i aktualnog predsjednika RS-a Milorada Dodika koji unatoč zakonskoj zabrani već mjesecima vodi izbornu kampanju koristeći javne resurse, svakodnevno ostvarajući ceste, tvornice, škole i bolnice i koji ima neskrivenu i apsolutnu medijsku potporu entitetskog javnog servisa RTRS.

Dodik je već najavio kako će mu u kampanji pomagati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kojeg kao gosta kani dovesti u RS dva dana uoči izbora, a u istoj funkciji vidi i posjet ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji bi u Banjoj Luci trebao boraviti 17. rujna.

Iz koalicije nevladinih udruga 'Pod lupom', koja nadzire izbornu kampanju i izbore objavili su kako su u proteklim mjesecima zabilježena 364 slučaja preuranjene izborne kampanje za što su odgovorna 32 politička subjekta. Među njima prednjači Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

No ni on niti njegova stranka zbog toga neće snositi nikakve sankcije jer je to zakonska siva zona s obzirom da su kaznene mjere predviđene samo za plaćeno oglašavanje prije službene kampanje što je u ovakvim slučajevima nemoguće dokazati.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH su uoči početka izborne kampanje uputili apel da se ona vodi bez 'negativne i neodgovorne retorike koja potiče podjele'.

U zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), misije OESS-a u BiH i Vijeća Europe od lokalnih je političara zatraženo da se bave pitanjima bitnima za građane, kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije.

Na izborima 7. listopada oko 3,3 milijuna registriranih birača imat će priliku izravno birati novi saziv predsjedništva BiH, državnog te dva entitetska parlamenata, predsjednika i dva dopredsjednika RS-a te zastupnike u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Za 518 pozicija natječe se gotovo 7,5 tisuća kandidata iz 53 stranke, 36 koalicija i 34 neovisnih.

BiH izbore dočekuje bez rješenja problema delegiranja zastupnika za Dom naroda parlamenta Federacije BiH a time i za Dom naroda parlamenta BiH.

Ustavni sud BiH je odredbe izbornog zakona koje su regulirale to pitanje stavio izvan snage još 2016., a političke se stranke otad nisu usupjele dogovoriti o novom rješenju pa je neizvjeno kako će se nakon izbora konstituirati zakonodavna i izvršna vlast na državnoj i na razini Federcaije BiH.
(HKR/Hina)

 
[ 11.12.2018. ] Božinović odbacio optužbe HRW-a
[ 11.12.2018. ] Juncker: EU neće ponovo pregovarati o brexitu
[ 30.11.2018. ] Počinje summit G20: u fokusu globalna trgovina
[ 29.11.2018. ] Nove napetosti u Azovskome moru
[ 29.11.2018. ] Ukrajina, klima, trgovina: najnapetiji summit G20
[ 12.11.2018. ] I dalje se širi najsmrtonosniji požar u Kalifornij
[ 11.11.2018. ] Pariz: Macron upozorio na današnje opasnosti
[ 2.11.2018. ] Plenković: Kina se zanima za ulaganja u RH
[ 2.11.2018. ] Pronađeni motor i kotači srušenog zrakoplova
[ 29.10.2018. ] Merkel se više neće kandidirati za kancelarku
[ 29.10.2018. ] Srušio se Boeing 737
[ 8.10.2018. ] Završili izbori u BiH
[ 29.9.2018. ] 384 poginula u potresu i cunamiju
[ 25.9.2018. ] Sindikat pomoraca: Oteti pomorci su dobro
[ 23.9.2018. ] Grabar Kitarović na zasjedanju UN-a
[ 18.9.2018. ] Tri mora: potvrđen popis prioritetnih projekata
[ 14.9.2018. ] Rekordne oborine i vjetrovi na istoku SAD-a
[ 13.9.2018. ] Nakon Poljske i Češka stala uz Orbana
[ 9.9.2018. ] Policija zaustavila Vučića na cesti za selo Banje
[ 9.9.2018. ] Neizvjestan ishod izbora u Švedskoj
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete