Naslovna stranica Sri, 18.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Otvara se 9. Organ vida
[ 6.9.2017. ]

Festival Organ Vida u devetom izdanju, što će se održati od 6. do 20. rujna na čak šesnaest lokacija, ponovno u Zagreb dovodi relevantne svjetske fotografe i trendove suvremene scene. Već tradicionalno, ta najveća međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi, ove godine pod temom 'Novi građani' okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake.

Direktorica Fesivala Marina Paulenka kaže kako će se unatoč gustom rasporedu programa koji se održava u puno zagrebačkih galerija i muzeja, sve moći jednostavno pratiti jer se ništa neće preklapati, dok će se prvoga tjedna svaku večer otvarati izložbe, koje će se potom moći razgledati do 20. rujna.

Objasnila je kako je ovogodišnja tema, 'Novi građani', proizašla iz ideje redefiniranja pojam novog građanina, čovjeka koji živi u postkapitalističkom 21. stoljeću, lišen je doslovne definicije vezivanja uz mjesto, grad i državu, niti je privržen nekoj vlasti.

Po njezinim riječima, uz sve društveno-političke teme i nepredvidljive izazove koji se odvijaju danas u svijetu željeli su vidjeti koja je naša odgovornost kao građana, ali i koja su to naša osobna previranja.

'Zanimalo nas je kako na sve to odgovaramo u digitaliziranom društvu u kojem smo udaljeniji nego ikada, kada je kolektivno znanje toliko veliko, a mi ponovno redefiniramo povijest', dodala je.

Paulenka ističe kako se na festivalu uvijek trude aktualno odgovoriti na zbivanja u svijetu kroz fotografiju. 'Ona nije nužno dokumentarna, već i konceptualna, osobna, ali itekako može pričati priče iz dijelova svijeta u kojem nikada nismo bili i zato je ta fotografija nama bitna', rekla je.

U proteklih se devet godina festival Organ Vida profilirao ne samo kao europski, već i kao svjetski fotografski festival. 'Za nas zaista puno znaju, o nama pišu Guardian i Time. Sretni smo što smo ucrtali Zagreb u tu mapu, jer iako je Hrvatska prepoznata kao turistička zemlja, možemo je promovirati i kroz umjetnost', rekla je Paulenka.

Dodala je kako festival u Zagreb dovodi umjetnike i kapitalna djela o kojima je, i sama kao fotografkinja, mogla samo sanjati, a smatra važnim i što Organ Vida pokreće inicijativu da se u Hrvatskoj osnuje institucija koja bi se brinula za fotografiju na svim razinama.

'Postoji potreba i želja da se to ostvari, riječ je o velikim projektima, a vjerujem da će se uz pomoć grada i države to dogoditi', ustvrdila je.

Jedna od novosti ove godine je i dodjela nagrade 'Marina Viculin', nazvane po prerano preminuloj povjesničarki umjetnosti, kustosici i ravnateljici Klovićevih dvora, zaslužnoj za promociju fotografske umjetnosti.

'Organ Vida smatramo platformom i zato smo uveli financijsku potporu za razvoj novog rada umjetnika i mentoriranje s međunarodom stručnjacima, što će rezultirati samostalnom izložbom', napomenula je Paulenka.

Novčani iznos od 25 tisuća kuna bit će dodijeljen jednom autoru ili umjetničkom kolektivu prema odluci međunarodnog žirija za završetak započetog umjetničkog projekta i izložbenu prezentaciju tijekom idućeg festivala.


Festival ove godine organizira ukupno trinaest izložbi, petnaest razgovora, dvije radionice, projekcije dvaju filmova o fotografiji.

Izložbeni program počinje već dva dana prije službenog otvorenja festivala, pa se u Galeriji Greta od 4. rujna mogu vidjeti fotografije tajvanskog umjetnika Šeng-Wen Loa 'Bijeli medvjedi', a dan kasnije u Galeriji Šira Davora Konjikušića 'Autocesta'.

Izložba finalista 'Novi građani' održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti, novom glavnom partneru festivala, a ondje će se predstaviti i retrospektiva proslavljenog Pietera Hugoa 'Vjerojatni svjetovi, radovi iz zapadne Afrike, 2005-2010.'

MSU predstavlja i instalaciju 'Sharkification' Christine de Middel, video-rad 'Imperial Courts' nizozemske umjetnice Dane Lixenberg, dobitnice fotografske nagrade Deutsche Börse te izložbe fotoknjiga 'Fotobookfestival Kassel' i dobitnika Dummy Award Kassel.

U Francuskom paviljonu će se izložiti novi rad nizozemske umjetnice Anouk Kruithof 'Ego, eco, crescendo', u galeriji Arheološkog muzeja rad Dragane Jurišić 'YU: Izgubljena zemlja', u Galeriji Kranjčar postavlja se izložba australsko-njemačke umjetnice Katrin Koenning 'Na neodređeno', a u Orisu - Kući arhitekture 'Jeliba, muette' Danka Stjepanovića

Muzej za umjetnost i obrt donosi izložbu suvremene finske fotografije 'Neovisnost kroz objektiv', koja se realizira u suradnji s Backlight Photo Festivalom i međunarodnim partnerima kao dio programa obilježavanja stogodišnjice finske neovisnosti 2017. godine.


Izložbeni program festivala prati bogati edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva, među kojime se ističe konferencija 'Izvan dokumentarnog”, kao svojevrsno proširenje festivalske teme - 9. rujna u MSU, čiji je središnji predavač David Bate.

'Organ Vida prvi put objedinjuje svoj diskurzivni program kao jednu konferenciju, na temu koja se nadovezuje na 'nove građane', da progovorimo i o ulozi oni koji fotografiraju i etici prezentacije fotografija', rekla je Lea Vene, koordinatorica konferencije.

Priređen je niz predavanja koja će, dijelom pomičući i granice klasične prezentacije, pokušati osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća.

Među ostalim, govorit će se o utjecaju društvenih mreža u dokumentarnoj fotografiji, novom načinu pričanja priče u suvremenom fotožurnalizmu, suvremenoj fotografiji na granici masovnih medija i umjetničke prakse, pitanju etike u fotografiranju rata.

Producentica Festivala Paola Orlić podsjeća kako su festivalski programi besplatni, čime se nastavljaju njihova nastojanja da približe fotografsku umjetnost široj publici, a zbog čega već godinama u Zagreb dovode kvalitetan program, unatoč činjenici da se festival organizira u gotovo gerilskim uvjetima, bez stalnog prostora i velikim dijelom uz pomoć volontera.

Festival Organ Vida održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba.

(Hina/hkr)

 
[ 18.7.2018. ] 52. Međunarodna smotra folklora
[ 17.7.2018. ] Preminula Marija Kohn (1934. - 2018.)
[ 16.7.2018. ] 43. Osorske glazbene večeri
[ 13.7.2018. ] 70 godina Posudionice i radionice narodnih nošnji
[ 12.7.2018. ] Izložba 'Titanic – Carpathia'
[ 11.7.2018. ] Mischa Maisky na Dubrovačkim ljetnim igrama
[ 10.7.2018. ] Otvorenje 69. Dubrovačkih ljetnih igara
[ 10.7.2018. ] Obnovljena biskupska palača u Dubrovniku
[ 9.7.2018. ] Retrospektiva Kuzme Kovačića u Hvaru
[ 6.7.2018. ] „Molitvenik sv. Ilije proroka'
[ 5.7.2018. ] 64. Splitsko ljeto
[ 5.7.2018. ] Histrionsko ljeto otvara 'Grička vještica'
[ 3.7.2018. ] 'Jalta, Jalta' i 'Gubec-beg' na Zagreb Classicu
[ 2.7.2018. ] Baletni ansambl HNK na Zagreb Classic
[ 29.6.2018. ] Glazbene večeri u sv. Donatu u Zadru
[ 28.6.2018. ] Varaždinske barokne večeri
[ 27.6.2018. ] 37. Večeri na Griču
[ 21.6.2018. ] Monografija 'Zlatko Keser/crteži'
[ 20.6.2018. ] Dodijeljene „Nagrade Vladimir Nazor“
[ 19.6.2018. ] Zagreb Classic
 
 
Sv. Bruno
Bruno je bio biskup u gradu Segniu, u Laziju.
Detaljan pregled članka
 
Ljubav
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete