Naslovna stranica Pon, 18.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Potpora programima kulture
[ 18.9.2017. ]

Ministarstvo kulture objavilo je Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu. Program je zasada organizira kao pilot projekt i u okviru njega će se osigurati pola milijuna kuna.

'Kroz intervjue s dionicima s područja kulture te različite studije i istraživanja uočili smo da je u Hrvatskoj veliki broj kulturnih djelatnika iznimno angažiran u različitim projektima koji se bave razvojem i poticanjem publike, no sadašnji sustavi javnog financiranja, državni i na razinama gradova, rijetko ih prepoznaju kao kategoriju i u velikom broju iznimno vrijedni napori se financiraju vlastitim sredstvima ili sredstvima iz drugih izvora', rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako se pitanje razvoja publike postavlja kao ključno, ne samo u financijskoj perspektivi Europske unije ili kroz projekt Kreativna Europa, već i u kulturnim politikama većine europskih država, pa i u Hrvatskoj.  'To je još jedan od razloga zbog kojeg je toj temi treba dodatni poticaj', ustvrdila je.

Putem natječaja se planira potaknuti najbolje projekte, no istovremeno prikupiti informacije o tome što su kulturnim djelatnicima prioritetna područja  koja treba poticati, te slijedom toga u narednim godinama oblikovati natječaj.

'Naša je ideja da natječaj bude za nekoliko mjeseci odmaknut od rezultata Javnog poziva za financiranje programa u kulturi, tako da se sredstva mogu koristiti kao komplementarna i da se kroz poziv dodatno uloži kako bi se privukla publika', dodala je.

Nakon što će biti usvojena Nacionalna strategija poticanja čitanja, planira ju se jednim dijelom financirati iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a razmatra se mogućnost i da se projekt 'Ruksak (pun) kulture' isto financira iz tog fonda.

'Sigurno je da ćemo kroz ovaj pilot natječaj vidjeti koje su još potrebe u području kulture koje bismo u sljedećim godinama mogli na taj način sufinancirati, a što osigurava dugotrajnije projekte i projekte s puno većim budžetima', napomenula je Obuljen.

Prijave se podnose od 18. rujna do 20. listopada, a razmatrat će ih posebno stručno povjerenstvo te uputiti prijedlog ministrici kulture koja će donijeti odluku o izboru programa. Najniži iznos će biti 20 tisuća kuna, a najviši 50 tisuća kuna, a programi će se provoditi od 1. prosinca do 1. rujna iduće godine.

Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju djelatnosti u kulturi, dok se predloženi programi mogu odnositi na sva područja kulture i umjetnosti - izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost (naročito programi poticanja čitanja), kulturnu baštinu i film te programe međunarodne kulturne suradnje.
Poticat će se projekti koji, među ostalim, nastoje povećati vidljivosti kulture u tehnološko-medijskom prostoru na inovativan i kreativan način ili povećanju sudjelovanja u kulturi ranjivih skupina, djece, mladih i starijih.

'Važno nam je i da se pokuša omogućiti mobilnost umjetnika i kulturnih sadržaja da oni budu dostupni i tamo gdje su kultura i umjetnika manje prisutna zbog dislociranosti i slabije prometne povezanosti', ustvrdila je voditeljica programa Maja Zrnčić.

Dodala je da će se posebna pozornost posvećivati interdisciplinarnim programima koji nastoje povezati kulturu i umjetnost s drugim područjima društvenoga djelovanja.

Uz prijavnicu koja se može preuzeti na internetskoj adresi Ministarstva kulture predlagatelji su dužni dostaviti, među ostalim, detaljan opis programa s pregledom svih predviđenih aktivnosti, kalendar održavanja i provedbe aktivnosti, pregled predviđenih troškova. (Hina)
 

 
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
[ 25.5.2018. ] Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 23.5.2018. ] Najavljena nova sezona koncertne dvorane Lisinski
[ 22.5.2018. ] Ambiciozna nova sezona HNK u Zagrebu
[ 21.5.2018. ] Počinje 4. Zagreb Book Festival
[ 18.5.2018. ] Deset hrvatskih filmova u Puli
 
 
Sv. Elizabeta iz Schönaua
Mističarka čiji je život obilježen pobožnošću prema Srcu Isusovu.
Detaljan pregled članka
 
Imati
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete