Naslovna stranica Sri, 21.2.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Produljen rok za prijem skladbi na Uskrs fest 2018
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Otvorene 47. varaždinske barokne večeri
[ 23.9.2017. ]

Svečanim koncertom mađarskih Zbora Purcell i Orkestra Orfej u varaždinskoj katedrali sinoć su otvorene 47. varaždinske barokne večeri. Ovaj Festival najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, a kao specijalizirani festival rane glazbe jedan je od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu.

Unatrag sedam godina festival svake godine ima zemlju partnera, a ove godine to je Mađarska. Ravnatelj festivala Davor Bobić istaknuo je da na festival dolazi najbolje što mađarska kultura ima u smislu izvođenja autentične barokne glazbe.

A nakon što su Zbor Purcell i Orkestar Orfej iz Budimpešte, pod ravnanjem Györgyja Vashegyija, izveli Bachove „Kantate“ i „Magnificat“ te Handelovog „Zadoka, svećenika“ Večeri nastavlja koncertni program koji će do 2. listopada donijeti još 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te 15 koncerata u gradovima i mjestima četiri hrvatske županije. Među ostalima nastupit će orguljaš Xaver Varnus, lutnjist Istvan Konya, ansambl Marquise, barokni orkestar Savaria i Panonska filharmonija. Mađarskim vrsnim glazbenicima pridružit će se i domaći Varaždinski komorni orkestar, ansambl Camerata Garestin te Hrvatski barokni orkestar.

Tijekom deset festivalskih dana bit će održan i velik broj popratnih programa. Obilježit će se i tri obljetnice: 20 obljetnica osnivanja Varaždinske biskupije te 90. obljetnice rođenja Jurice Muraja i Josipa Klima.

'Visokim dosezima i neupitnom programskom konceptom Varaždinske barokne večeri postale su prepoznatljiv kulturni brend u svijetu', kazao je Davor Bobić te istaknuo kako se već stvorio popis zemalja koje čakaju svoj red kao zemlja parter. Najavljeno je da će zemlja partner idućeg izdanja festivala biti Japan.

Dobrodošlicu uzvanicima i ljubiteljima barokne glazbe u varaždinskoj katedrali poželio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Podsjetio je da je Varaždin danas proslavio dvije važne svečanosti – 26. obljetnicu pobjede nad neprijateljskom vojskom i svečanost glazbe, Varaždinske barokne večeri. Rekao je da je upravo pobjeda u Domovinskom ratu omogućila da Varaždin i dalje bude grad kulture.

„Naši susjedi Mađari, kao i mi, živeći ovdje na razmeđima velikih carstava i država, na razmeđima epoha, nosili su i dijelili gotovo istu sudbinu kao mi Hrvati. Često smo bili prijatelji, katkad neprijatelji, često suparnici, a katkad mislili i sanjali o istome. Kultura i glazba jesu ono što nas spaja i mi danas upravo zato moramo njegovati prijateljske odnose“, rekao je Čehok.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Istvan Ijgyarto istaknuo je da je Hrvatska jedan od najvažnijih mađarskih susjeda.

„Na Hrvate gledamo kao na prijatelje i trudimo se u svim područjima života pojačati veze između dviju zemalja. S radošću mogu tvrditi, da usprkos pojedinim poteškoćama, naša obostrana suradnja posljednjih godina pokazuje dinamičan razvoj. Ta se suradnja posebice odnosi na kulturu. Ovo naše predstavljanje okrunit će taj proces. Kultura je postala odlučujuća spona putem koje dalje jačamo povjerenje između naše dvije zajednice“, poručio je Ijgyarto s otvorenja Varaždinskih baroknih večeri.

47. Varaždinske barokne večeri otvorila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i njezina savjetnica Renata Margaretić Urlić.

„Gotovo pola stoljeća sjajnih izdanja ovog festivala zaslužuje posebno poštovanje, a pogotovo činjenica kako je one, za hrvatski narod sudbinske 1971. godine, upravo ovdje u kraljevskom Varaždinu nastala ideja avangardne forme, specijaliziranog festivala. Bilo je doista hrabro inaugurirati jedinstveni repertoar barokne glazbe kakav nije postojao u tadašnjoj Europi, nametnuti se snažnoj konkurenciji klasičnog, romantičnog repertoara i početi odgajati publiku koja se u Varaždin vraća svake jeseni, već punih 47 godina“, rekla je Margaretić Urlić otvarajući varaždinski festival.

Uz glazbeni program Varaždinske barokne večeri građanima Varaždina i gostima također će predstaviti kulturu i tradiciju mađarskih gradova Zalaegerszega i Szombathelyja.

 
[ 19.2.2018. ] U Muzeju Međimurja izložba 'Trag dobrote'
[ 16.2.2018. ] Splitska izložba o maslinama u Zagrebu
[ 15.2.2018. ] 18. Pepelnica umjetnika
[ 14.2.2018. ] Počinje 'KinoKino Festival'
[ 14.2.2018. ] Ususret ZagrebDoxu
[ 13.2.2018. ] Hrvatski brevijar
[ 12.2.2018. ] Izložba 'Beauty Within'
[ 9.2.2018. ] Knjiga 'Glasovi iz tmine' Krešimira Nemeca
[ 8.2.2018. ] 14. ZagrebDox od 25. veljače do 4. ožujka
[ 7.2.2018. ] Predstavljen 'Hrvatski iseljenički zbornik 2018.'
[ 2.2.2018. ] 'Zborna crkva svetog Vlaha u Dubrovniku'
[ 1.2.2018. ] Nagrada Anđelko Novaković uručena Željku Božiću
[ 31.1.2018. ] Knjiga Alojza Jembriha o moravskim Hrvatima
[ 30.1.2018. ] Održan kolokvij o Anti Stamaću
[ 29.1.2018. ] Monografija 'Cynthia Hansell Bakić'
[ 26.1.2018. ] 13. Noć muzeja 26. siječnja
[ 23.1.2018. ] 'Knjiga o sv. Jeronimu, Iliriku i Međimurju'
[ 19.1.2018. ] 'Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna'
[ 19.1.2018. ] Izložba 'Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje'
[ 19.1.2018. ] 'Odabrane komedije' Mire Gavrana
 
 
Sv. Petar Damiani
Jedan od najpoznatijih pisaca 11. stoljeća i jedan od najvećih sudionika takozvane predgrgurovske crkvene obnove.
Detaljan pregled članka
 
„Ja sam svjetlost svijeta.“
Autor: fra Josip Vlašić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete