Naslovna stranica Ned, 17.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
'Tko pjeva zlo ne misli' premijerno u HNK
[ 29.9.2017. ]

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoju je novu sezonu otvorilo sinoć premijerom predstave 'Tko pjeva zlo ne misli' prema istoimenom filmu Kreše Golika, u režiji Renea Medvešeka. Predstava 'Tko pjeva zlo ne misli' na pozornici središnjeg nacionalnog teatra oživjela je antologijske likove slavnog predloška u inscenaciji koja će se pokazati jednim od najvećih kazališnih hitova sezone, smatra većina gledatelja.

Redatelj Medvešek nije imao lak zadatak: predstavu inspiriranu jednim od najgledanijih hrvatskih filmova svih vremena kazališna će publika neizostavno dočekati s golemim 'predznanjem', dobro poznavajući praktički sve replike i odnose i prije nego što su se zbili na sceni.

Vjernim transponiranjem na pozornicu središnjeg zapleta šarmantnog filmskog ljubavnog četverokuta, uz pomno odabran postav, Medvešek je u HNK-u Zagreb postavio toplu glazbenu komediju koja u vatrometu glumačkih bravura Zrinke Cvitešić, Dušana Bućana, Ivane Boban i Krešimira Mikića vješto i uz puno autentičnog humora spliće i raspliće sudbine zagrebačkog gornjogradskog bračnog para Šafranek – Ane i Franje, Anine sestre usidjelice Mine, te slučajno u njihov život zalutalog gospona Fulira.

Kultna četvorka kojoj su život davne 1970. na filmu udahnuli Mirjana Bohanec, Franjo Majetić, Mia Oremović i Relja Bašić dobila je u glumcima nacionalnog teatra ravnopravne kazališne pandane bogato razrađenih likova čije romantične peripetije pričaju priču (malo)građanskoga života Zagreba između dva svjetska rata, gdje obitelj Šafranek živi svojim svakodnevnim udobnim purgerskim životom.

Dok službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest, Ana Šafranek vene u braku s muškarcem koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi, dok Fulir podjednako tako ne primjećuje ne baš suptilna nametanja neugledne Mine, kojoj je 'bubu u uho' stavio Franjo, dosjetivši se da bi joj Fulir bio odlična partija za brak.

Iz proznog predloška za film, 'Dnevnika malog Perice' Vjekoslava Majera iz 1942. godine, rodila se rasna komedija zabune kojoj kultnu urnebesnu duhovitost daju životni dijalozi puni nezaboravnih citata od kojih su mnogi postali dijelom urbane povijesti Zagreba.

Izgovara ih uglavnom Franjo, koji u glumačkoj interpretaciji Dušana Bućana zadržava izvornu šaroliku karikaturalnost bezbrižnog klauna dobra srca prošaranu bljescima izvanredne lucidnosti, ali uz osobnu nadogradnju koja ga čini punokrvnom kazališnom personom čiji nastup izaziva salve smijeha.

Zrinka Cvitešić besprijekorno igra dokonu malograđansku kućanicu, Ivana Boban oduševljava kao sitničava neugledna usidjelica Mina, a briljantnu je karikaturu ostvario i Krešimir Mikić u ulozi Fulira, koji je tog jedinstveno karakteriziranog šarmera utjelovio uz toliko duhovitosti da je teško ostati ravnodušan i na samu njegovu pojavu.

Redatelj koji svoje predstave temelji ponajviše na radu s glumcima, Medvešek je scenu prepustio njihovim međusobnim, energičnim i neumornim interakcijama. Kazališnu dimenziju poznatom predlošku pruža okvir unutar kojega je smještena radnja: nema teške scenografije koja bi vizualno opterećivala predstavu, stan Šafranekovih čini nekoliko komada namještaja, stolice i stol koji se po potrebi premještaju. Uobičajene kućne radnje, pa i odlasci vlakom na izlet, ostvaruju se mimikom - sve je u dijalozima, u kojima se ne odstupa od teksta izvornika.

Dvorište koje predstavlja njihov svijet funkcionalno ih okružuje uz neprekidne upadice u njihov intimni prostor zbora glumaca – pjevača, jer 'Tko pjeva zlo ne misli' predstava je s puno pjevanja popularnih šlagera kao što su 'Marijana', 'Kak taubeka dva', 'Fala', 'Kukavica' i drugi.

Taj zbor glumaca čine Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk i Mirta Zečević. Na sceni su čitavo vrijeme i glazbenici Ivan Colarić (klavir), Matija Antolić (ukulele), Jeremija Bundalo (violina), Stjepan Vuger (harmonika) i Vinko Vujec (kontrabas).

Kolažna struktura filma, temeljena na Majerovu romanu, u kojemu svakodnevni obiteljski ritam uredno bilježi sin Šafranekovih Perica, djelomično je prenesena i na predstavu, s time da je dječakova uloga svedena na tek pokoju usputnu repliku iz usta glumice Dore Lipovčan.
Priči iz kultnog Golikova filma širi kontekst daju dokumentaristički elementi posredovani putem radio-aparata, onodobnog tehnološkog čuda koje i vizualno – svojom veličinom, i funkcionalno - u obliku vijesti, radio drama i reklama za razne proizvode, usluge i kulturna događanja, kojima se dotiče događaja u međuratnom Zagrebu ali i Europi – čini središnju točku oko koje se odvija svo to obilje radnji, interakcija, razgovora, pjevanja i ispijanja 'litrice'.

Kako moralne ograde Ane Šafranek polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, priča se polako zahuktava, da bi potom u spektakularnom finišu nakon prave filmske potjere za razotkrivenim ljubavnikom, sve sretno završilo njegovim vjenčanjem s brbljivom tetom Minom.

Brze izmjene scena, dijaloga i atmosfere, gotovo kabaretsko ozračje koje se miješa sa scenama obiteljskih razgovora, okupljanja oko stola, 'muških' rasprava u krčmi 'K Žnidaršiću', i raznih aktivnosti šarolike 'dvorišne populacije', gotovo dvosatnoj predstavi daju izuzetnu dinamičnost, sve do komičnoga razrješenja.

Da je interes za taj komad golem pokazuju dvije potpuno rasprodane pretpremijere što, uz premijernu izvedbu koja je digla publiku na noge, signalizira da je tom adaptacijom HNK Zagreb dobio predstavu koja bi mogla steći kultni status i postati jedno od onih kazališnih ostvarenja koja se godinama pamte.

Premijeri su među ostalima nazočili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je ocijenila da je redatelj Medvešek napravio 'sjajan posao'. 'Glumci su izvanredni, ansambl je sjajan. Mislim da je HNK Zagreb na najljepši način započeo sezonu i svima čestitam od srca', rekla je Obuljen Koržinek, u čijem je društvu bio i njezin slovenski kolega Anton Peršak.(Hina)

 
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
[ 25.5.2018. ] Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 23.5.2018. ] Najavljena nova sezona koncertne dvorane Lisinski
[ 22.5.2018. ] Ambiciozna nova sezona HNK u Zagrebu
[ 21.5.2018. ] Počinje 4. Zagreb Book Festival
[ 18.5.2018. ] Deset hrvatskih filmova u Puli
 
 
Sv. Grgur Barbarigo
Veliki nasljedovatelj sv. Karla Boromejskoga, promicatelj tridentske obnove u Crkvi.
Detaljan pregled članka
 
Dobri pastir štiti protiv vukova
Autor: fra Mario Crvenka
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete