Naslovna stranica Sri, 26.9.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Mjesec hrvatske knjige posvećen enciklopedistici
[ 11.10.2017. ]

Mjesec hrvatske knjige 2017. posvećen je enciklopedistici, pod motom 'Sve na jednom mjestu' od 15. listopada do 15. studenoga sa više od dvije tisuće programa u 213 knjižnica diljem Hrvatske. Manifestacija će biti svečano otvorena u Crikvenici, otvorenjem novih prostora crikveničke knjižnice. Dio bogata programa te manifestacije, u koju se svake godine uključuje sve više knjižnica diljem Hrvatske, predstavile su u srijedu na konferenciji za novinare u Knjižnicama grada Zagreba članice Programskoga i organizacijskog odbora Alka Stropnik, Sanja Repanić-Blažičko i Ranka Javor.

Enciklopedistika - tema koja nastoji znanje vratiti u fokus

Enciklopedistika je odabrana za temu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige kako bi se obilježilo i 245 godina od objavljivanja prve velike Francuske enciklopedije koju su kao urednici potpisali Denis Diderot i Jean-Baptiste D'Alembert, rekla je Sanja Repanić-Blažičko. Istaknula je kako je drugi razlog za odabir baš te teme bio što se željelo propitati kakvo je danas 'stanje' znanja, koliko je ono uopće u fokusu s obzirom na tehnološka dostignuća koja često vode i u površnost.

Vrijeme u kojemu živimo snažno je obilježeno i brzinom što, rekla je Repanić-Blažičko, ne pogoduje čitanju. S tim u vezi, spomenula je knjigu njemačkoga pisca Sebastiana Fitzeka 'Terapija' u kojoj autor na kraju zahvaljuje svakom čitatelju koji je poklonio vrijeme njegovoj knjizi. Time smo, dodala je, htjeli apelirati na ljude da u vrijeme 'hiperprodukcije informacija i tiranije izbora', ipak izdvoje vrijeme za čitanje, knjigu i znanje, što je dragocjeno i stostruko se vrati.

Radionice Knjižnica grada Zagreba na Interliberu

U Mjesecu hrvatske knjige tradicionalna priredba je i Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila koji će se ove godine održati od 7. do 12. studenoga, a na kojemu će sudjelovati i Knjižnice grada Zagreba.

Kako je rekla Alka Stropnik, time se želi posjetiteljima Interlibera pokazati što sve knjižnice nude i što se u njima može raditi. Radionice će biti za djecu i mlade - od mlađe osnovnoškolske dobi do srednjoškolaca, a kao i svake godine, i ove će biti prilagođene središnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige - enciklopedistici. Pretraživat će se tradicionalne tiskane knjige i one digitalne, a jedna radionica namijenjena osnovnoškolcima bavit će se germanizmima u hrvatskom jeziku, djeca će pretraživati agramerski rječnik, naučiti nove riječi, a nakon toga bit će kreativni dio za izražavanje.

Srednjoškolcima je pak namijenjena radionica s uvodnim pomalo filozofskim dijelom i postavlja pitanje - koristimo li se paralelno rječnikom kada čitamo knjige na stranim jezicima kako bismo saznali značenje nepoznatih riječi, a novi mediji, za razliku od tradicionalnih, nude za to i nove mogućnosti.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv 'Čitanje ne dolazi u pitanje'

U sklopu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava od 2000. a u kojemu će sudjelovati mladi čitatelji i djeca koji će 'odmjeriti' znanje o trima pročitanim knjigama, a to su 'Mali ratnik' Tihomira Horvata, 'Pošalji mi poruku' Sanje Pilić i 'Milijunaši' Maje Brajko-Livaković. Riječ je o on-line kvizu koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz.

Voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Ranka Javor izvijestila je da je kviz do sada već riješilo 150 mladih čitatelja diljem Hrvatske. Završna svečanost, uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada, održat će se 15. studenoga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) gdje će se uz prigodni program s mladima družiti pisci čije su knjige i bile sadržaj kviza.

Iako je, kako je rekla, naziv kviza simpatičan optimistačan, Ranka Javor smatra da ipak malo dolazi u pitanje ali, objasnila je, njegova je svrha da se djeca potaknu na čitanje. Uvjerena je da će tomu pridonijeti zanimljivi naslovi koje natjecatelji trebaju pročitati te dodala kako kviz nije težak, a pitanja su jednostavna i zabavna. Uz kviz, istaknula je Javor, mladima je ponuđen i pristup on-line enciklopedijama pa će tako moći pretraživati Proleksis enciklopediju, Hrvatski leksikon, Hrvatski biografski leksikon, Filmski leksikon i Istarsku enciklopediju u kojima će pretražiti poneke od pojmova koji se spominju u romanima.

Kao i svake godine i ove će tijekom Mjeseca hrvatske knjige jedan dan pod nazivom 'Danas ti čitam' biti posvećen cjelodnevnom čitanju gdje god se to može učiniti, a to će biti 23. listopada.

Dan hrvatskih knjižnica - 11. studenoga obilježit će se dan uoči, odnosno 10. studenoga kada će biti dodijeljeno priznanje 'Knjižnica godine' ovogodišnjem laureatu - Knjižnici i čitaonici grada Preloga.

U Crikvenici je u srijedu počelo i Savjetovanje za narodne knjižnice koje će biti završeno 13. listopada na dan svečanog otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2017.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

(Hina)

 
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
[ 29.8.2018. ] Izložba 'Pogled u dubinu' Dalibora Andresa u Sisku
[ 29.8.2018. ] Započeo festival 'Dubrovnik u pozno ljeto'
[ 24.8.2018. ] Najavljeno snimanje filma i serije o Vukovaru
[ 23.8.2018. ] Josipovi umjetnički susreti u Karlovcu
[ 21.8.2018. ] 12. Vukovar Film Festival
[ 17.8.2018. ] Preminula Aretha Franklin
[ 16.8.2018. ] Počinje 20. Špancirfest
 
 
Sveti Kuzma i Damjan
Blizanci arapskog podrijetla, zaštitnici liječnika i apotekara.
Detaljan pregled članka
 
Zašto ne opraštamo?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete