Naslovna stranica Sub, 24.3.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Odabrane skladbe za Uskrs fest 2018.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Revija lutkarskih kazališta Rijeka
[ 27.10.2017. ]

Dvadeset i druga revija lutkarskih kazališta Rijeka, na kojoj će sudjelovati 17 kazališta iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 3. do 11. studenoga u Rijeci. U ovogodišnjim predstavama promišljat će se o slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti i snazi dječje mašte, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi.

Kako je kazala ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, uz hrvatska, predstavit će se i kazališta iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te po prvi puta kazališta iz Grčke i Kine.

Revija će svečano biti otvorena predstavom iz Bosne i Hercegovine 'Odisej – San o povratku', u produkciji Dječjeg kazališta Repubilke Srpske iz Banja Luke. Scenarij i režiju potpisuje Biserka Kolevska, a riječ je o višestruko nagrađivanoj predstavi o jednom od grčkih mitova.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je da se u kazalištu ove godine kroz reviju, kao i u ovogodišnjoj sezoni Gradskog kazališta lutaka Rijeka, vraćamo starim pričama i bajkama, propitujući ih iz pozicije današnjeg vremena. 'Ovogodišnjim predstavama promišljamo o slobodama, odrastanju, zajedništvu, važnosti prihvaćanja različitosti, snazi dječje mašte. A sve to kroz magičnu moć lutkarstva koje kao medij nudi bezbroj maštovitih mogućnosti izražavanja', kazala je.

Najavljene su predstave 'Črčke' Plesnog teatra Ljubljana, ljubljanskog Teatra AEIOU i UO VRUM iz Zagreba, zatim 'Pipi Duga Čarapa' Gradskog kazališta lutaka Rijeka, 'Pjevaš li pod tušem?' Lutkarskog kazališta Skantzi iz grčkog Tripolija, 'Iza pet gora' Dječje kuće umjetnosti i Lutkarskog kazališta Fru Fru iz Ljubljane, 'Nevidljiva' Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar te 'Vještica Dragica' Lutkarskog kazališta Maribor i teatra Puna kuća iz Zagreba.

Bit će prikazane predstave 'Basne iz sjene' Dječjeg kazališta Kragujevac, 'Putovanje i zgode šegrta Hlapića' Zagrebačkog kazališta lutaka, 'Som na cilom svitu' Gradskog kazališta lutaka Split, 'Karlson s krova' Kazališta lutaka Zadar, 'Gospođica Neću' Gradskog kazališta – Scene Gorica 'Dindim, o nježnosti' Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, 'S razlogom' Kazališne družine Pinklec iz Čakovca te 'Medvjed i mali' Lutkarskog kazališta Ljubljana i 'Bijeli jelen' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Iz Kine stiže 'Kineski lutkarski omnibus' u izvedbi Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta iz grada Jiangsa.

Najavljena je i interaktivna svjetlosna multimedijalna instalacija 'Svjetlosno igralište' kolektiva Cirkus Lumineszenz iz Austrije, radionica izrade štapnih lutaka s islandskom voditeljicom Grete Clough te tradicionalna lutkarska radionica i igraonica Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Programi će se održavati u gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u Dvorani kulture – Joga u svakodnevnom životu te u galeriji Kortil.

Ove godine uvedena je nagrada publike za najbolju predstavu u cjelini, koja će biti dodijeljena posljednjeg dana revije. Skulpturu nagrade publike 'Domino' izradila je Luči Vidanović, a dizajner je Vanja Cuculić. S nagradom publike povezana i i nagradna igra, jer će jedan od glasača, tj gledatelja osvojiti paket ulaznica za ovogodišnju sezonu Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da revija ima bogat program te da je riječko Gradsko kazalište lutaka značajno prisutno u kulturnom životu grada. Ono je važan partner u programu EPK 2020 i jedan od nositelja projekta Dječje kuće, u kojemu će dati poseban doprinos u osmišljavanju programa, dodao je.

Županijski pročelnik za kulturu Valerij Jurešić naglasio je da je Gradsko kazalište lutaka Rijeka nizom predstava i aktivnosti 'izašlo' i u manja mjesta u županiji i tako privuklo novu publiku.

Kao uvod u 22. reviju lutkarskih kazališta Rijeka, na riječkom Korzu je otvorena izložba fotografija lutaka autora Petra Fabijana.

 
[ 23.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Zagrebu
[ 21.3.2018. ] Izložba Emanuela Vidovića u Umjetničkom paviljonu
[ 20.3.2018. ] Knjiga 'Gospin pjesnik i glazbenik'
[ 19.3.2018. ] Knjiga „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“
[ 19.3.2018. ] 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića
[ 15.3.2018. ] 27. svečanosti Pasionske baštine
[ 13.3.2018. ] 14. Dani kršćanske kulture
[ 12.3.2018. ] Predstava 'Kradljivica ključeva' u Osijeku
[ 8.3.2018. ] Virtualni katalog 'Sjećanja na 20. st.'
[ 7.3.2018. ] 70. obljetnica zbora Ivan Goran Kovačić
[ 6.3.2018. ] Projekt za Hrvatski muzej naivne umjetnosti
[ 5.3.2018. ] Projekt za mlade
[ 2.3.2018. ] 'Jesus Christ Superstar' u Lisinskom
[ 1.3.2018. ] 'Zlatno pismo' klasik katoličke literature
[ 27.2.2018. ] 14. Zagrebdox
[ 22.2.2018. ] Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice
[ 22.2.2018. ] Državno priznanje 'Stilskim vježbama'
[ 21.2.2018. ] Manifestacija 'Dan hrvatske glagoljice'
[ 19.2.2018. ] U Muzeju Međimurja izložba 'Trag dobrote'
[ 16.2.2018. ] Splitska izložba o maslinama u Zagrebu
 
 
Katarina Švedska
Kćerka svete Brigite Švedske.
Detaljan pregled članka
 
Blažena Djevica Marija
Autor: fra Ivan Bradarić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete