Naslovna stranica Čet, 15.11.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Izložba 'Balet i strast - Donacija Jelka Yureshe'
[ 5.12.2017. ]

Izložba 'Balet i strast - Donacija Jelka Yureshe' u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se večeras, a može se pogledati do 18. siječnja. Nakon prošlogodišnje izložbene uspješnice posvećene jednom od najizvođenijih baleta na svijetu, 'Orašaru', Muzej za umjetnost i obrt (MUO) ponovno je za adventsko razdoblje pripremio izložbu u čijem je središtu taj segment scenske umjetnosti - 'Balet i strast- Donacija Jelka Yureshe', koja će se otvoriti u utorak, 4. prosinca.

Uz pomoć kostima, baletnih papučica, nakita, ukrasa za kosu, plakata, naslovnica časopisa i raznih umjetnina izložba donosi priču o tome kako je dječak iz Zagreba, pod imenom Željko Jureša - kasnije Jelko Yuresha, postao jedan od najistaknutijih britanskih baletnih umjetnika, ali je i svojevrsno putovanje kroz neke od najljepših baleta 20. stoljeća.

Izložba se temelji na njegovoj donaciji Muzeju za umjetnost i obrt, jednoj od većih takvih donacija u svijetu. Na izložbi su prvi put predstavljeni raskošni kostimi dizajnirani za njega i njegovu životnu i plesnu partnericu Belindu Wright.

'Teško mi je gledati ove kostime, nikada ih nisam vidio ovako izložene, samo sam u njima plesao tijekom pedeset godina s Belindom i mogu reći da nam je bilo čarobno', rekao je Yuresha dan uoči otvorenja, provevši novinare izložbom.

Kaže kako je kolekciju sakupljao po cijelome svijetu, a dio nje već je donirao muzejima u New Yorku, Londonu, Parizu, Tel Avivu, Zurichu, gdje danas živi. 'Ovo sada je najveća donacija, takvu donaciju nisam vidio nigdje u svijetu', istaknuo je.

'Ponosan sam što sam postao engleski plesač, ovdje sam plesao samo kao jako maleni dječak', prisjetio se svoje prve uloge u dječjoj predstavi 'U carstvu patuljaka' 1943. u zagrebačkom HNK, u kojoj je glumio patuljka.

Nakon Zagreba otišao je u baletnu školu Ane Roje i Oskara Harmoša u Split, odakle je krenuo prema Londonu gdje susreće tada veliku baletnu zvijezdu Belindu Wright, koja mu uskoro postaje i životna partnerica.

Bio je izabran između 50 kandidaa za Belindina partnera za nastup pred kraljicom Elizabetom u Manchesteru 1958. godine. Ona je već bila velika zvijezda i na samom vrhu je bila više od tri desetljeća. Yuresha je također bio član nekih od najprestižnijih baletnih kuća, između ostalih Royal Balleta, a s Belindom je bio ambasador baleta British Councila diljem svijeta.

Iz Zagreba je otišao kao šesnaestogodišnjak, proputovao svijet nekoliko puta, no nije zaboravio hrvatski jezik niti je izgubio emocionalnu vezu s rodnim gradom. Iako živi u Zurichu, često dolazi u Pulu, gdje ima kuću.

'Ipak sam ostao Željko s Gornjega grada, ne Jelko, to nisam smislio ja, nego su novinari i kritičari tako pisali ne bi li se i na engleskom moje ime izgovaralo sa Ž', rekao je.

Njegova se donacija sastoj od tri glavne zbirke: kostimi, fotografije i slike te baletna literatura.

Tu su i predmeti, crteži i potpisane fotografije nekih od najistaknutijih protagonista baletne scene 20. stoljeća, Rudolfa Nurejeva, Olge Spesivceve, Mihaila Barišnjikova, Ane Pavlove, Maje Pliseckaje.

Zbirka predstavlja i radove nekih od vrhunskih baletnih kostimografa, poput Olivera Messela i Normana McDowella, koji svjedoče o vrhunskim produkcijama kazališnih pozornica Londona, New Yorka, Moskve, Pariza.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović smatra kako će ta donacija biti jedno od referentnih mjesta za buduće proučavaje svjetske povijesti baleta.

'U Hrvatskoj imamo jaku baletnu i kazališnu tradiciju, no nažalost još uvijek nemamo Muzej kazališta, Muzej baleta ili Muzej glazbe. MUO ovom donacijom otvara potpuno novu priču, jezgru nečega što će jednog dana postati neki muzej, bez obzira kako će se zvati, pa će se konačno toj važnoj umjetnosti posvetiti adekvatna pažnja', naglasio je.

Gašparović smatra kako je priča o Yureshinom životnom putu nevjerojatna, osobito što mu se u svemu tome javila i jaka strast prema kolekcionarstvu zahvaljujući kojoj sada MUO ima jednu od većih donacija.

Izložba 'Balet i strast' će biti otvorena do 18. veljače iduće godine, a autori njezina koncepta su Mladen Mordej Vučković i Davor Schopf.

Uz izložbu 'Balet i strast – donacija Jelka Yureshe' priređene su 'Isprepletene radionice', a bit će tu i tematski ciklusi u suradnji s trećim programom Hrvatskog radija i emisijom 'U svijetu baleta'.

Na tribinama u Muzeju za umjetnost i obrt organizirat će se razgovori s plesnim umjetnicima i kostimografima, uz Yureshu, gostovat će Irena Pasarić, Milko Šparemblek, Svebor Sečak, kostimografkinje Dženisa Pecotić i Elvira Ulip, Ljiljana Gvozdenović te Plesna skupina A.

Završnica tematskih ciklusa bi će 14. veljače na temu 'Ususret Valentinovu - Romeo i tri Julije', na kojoj će gostovati Sonja Kastl, Zlatica Bašić Stepan, Vesna Butorac Blaće i Dinko Bogdanić.

U sklopu 'Adventa u MUO' tijekom prosinca i siječnja održat će se niz događanja: izložba 'Na iglama - modni dizajn Igora Galaša', izložba radova japanske umjetnice Akiko Sato te brojni koncerti, radionice i druženja sa slavnim gostima iz svijeta baleta.

(Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Albert Veliki
Univerzalni genij svojega doba, učitelj Tome Akvinskoga.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete