Naslovna stranica Čet, 13.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Nedostupna baština Hrvatskoga povijesnog muzeja
[ 12.12.2017. ]

Izložbom 'Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja' taj nacionalni muzej želi ukazati javnosti na potrebu preseljenja iz gornjogradske palače u primjerenijii prostor. Nakon desetljeća čekanja, zbog manjka prostora za adekvatno čuvanje muzejske građe i izložbenu djelatnost, taj muzej upućuje izložbeni apel da se konačno nađe primjereno rješenje za njegov smještaj.

Kroz sedam tematskih cjelina - politika, gospodarstvo, svakodnevica, obrazovanje, znanost, kultura i mediji, izložba predstavlja 216 predmeta, mali dio fundusa Muzeja koji je u Matoševoj ulici privremeno još od 1959. godine.

'Muzej ima više od dvije tisuće četvornih metara, no izložbena djelatnost odvija se na samo 240 četvornih metara, pa je on zapravo cijeli jedan veliki depo', rekla je Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja.

Podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske 2007. kupila Tvornicu duhana Zagreb u Klaićevoj za potrebe Hrvatskog povijesnog muzeja. 'Muzej je ishodio sve potrebne dozvole, dokumentaciju i napravio koncept stalnog postava, no projekt je izuzet iz naših ruku i krenula je prenamjena koja je ostala mrtvo slovo na papiru, a mi smo tu gdje jesmo', rekla je.

Brstilo kaže kako se taj problem mora pod hitno riješiti te s Ministarstvom kulture ishoditi način da se, pored pravnih problema, krene u realizaciju projekta. 'Nova zgrada je već deset godina na čekanju i propada', istaknula je.

Ela Jurdana, autorica koncepcije i scenarija izložbe, upozorava kako je Muzej već skoro šezdeset godina privremeno smješten u baroknoj palači koja ima svoje zadatosti, a od tada su se dogodile velike promjene, građa toliko narasla da se sjeverno krilo, u kojemu se nekada izlagalo, sada koristi isključivo kao depoi, a izložbe su samo u južnom krilu. 

Po njezinim riječima, jednako su loši uvjeti u Meštrovićevom paviljonu, gdje Muzej također djeluje i gdje se 'nalazi vrijedna građa koja je zapravo nedostupna'.

Izložba 'Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja' nastoji ukazati i na važnost realizacije prvog stalnog postava Hrvatskog povijesnog muzeja, pa je četrnaest kustosa odabiralo građu s različitih područja - od 450 predmeta u najuži izbor ušlo je njih 216 koji pokrivaju sve ono što muzej sakuplja i čuva.

'Nemamo samo reprezentativne predmete nego i one iz svakodnevnog života. Sakupljamo sve, od igle do lokomotive, točnije od šibica do modela željezničkog vagona Đuro Đaković', napomenula je.

Jurdana smatra da izložba pokazuje kako je HPM zaista nacionalni muzej s predmetima koji svjedoče o hrvatskom nacionalnom identitetu ili hrvatskim nacionalnim identitetima, ali i svu složenost sabiranja predmeta i samog položaja muzeja.

Građa predstavljena kao što je smještena u depoima

Građa je predstavljena slično kako je smještena u depoima što, kažu iz Muzeja, može izgledati nedolično kada se zajedno izlože portret Petra Zrinskog i oznaku za Židove, magnatski nakit i crtež Golog otoka, plemićku grbovnicu i policijski karton, no za razliku od čuvaonica, ta je građa barem dostupna i može se razgledavati.

U cjelini Politika izloženi su reprezentativni predmeti, koji obuhvaćaju povijest dijametralno suprotnih ideologija kroz medalje, zastave, žezla, portrete. Dio građe simbolizira ideje, stavove i nacionalne pokrete, suočava s prošlošću te izabranim zemljovidima pruža uvid u promjene država i granica, počevši od Austro-Ugarske do samostalne Republike Hrvatske.  

Među ostalim, podsjeća se na prijelomne godine i događaje iz hrvatske povijesti, primjerice: nakit i orden (1918.); medalja okupacije Primorja i Dalmacije (1941.); fotografija Trga bana Jelačića (1945.); plakat za Referendum (1991.); fotografija Predsjednika Franje Tuđmana prigodom primanja Republike Hrvatske u UN (1992.).

Politički su akteri predstavljeni građom koja im je pripadala ili ih je obilježila (putni kovčeg Eugena Kvaternika, žalba Stjepana Radića, iskaznica Ante Trumbića, policijski karton Josipa Broza i natpis Augusta Cesarca).  

Cjelina posvećena gospodarstvu podsjeća na najvažnije trenutke u razvoju države, od izgradnje cesta i željezničkih pruga, tranzitne trgovine, povezivanju Hrvatske, te putem karakterističnih proizvoda, ambalaže, reklama, plakata, naljepnica i sličnih predmeta.

Primjerice, Tvornicu stakla Osredek kod Samobora predstavlja 'Horvatski bilikum', na šumsko bogatstvo podsjeća ploča Državnih šuma, na utilitarnu djelatnost škrinjica 'Hrvatskog radiše', dok je period Jugoslavije predstavljen brodogradnjom, tvorničkom proizvodnjom i rudarstvom, Zagrebačkim velesajmom, rastom turizma. 

Svakodnevica je prikazana kroz predmete 's pričom' koji svjedoče o društvenom statusu (mačevi, lovačka puška, grb na prozorskom oknu, damski orden), lokalnoj specifičnosti i kontekstu (odora serežana, znak gostionice, fotografija Crikvenice), ovlastima (sudačko žezlo), kazni (sramotna maska). 
Na temu duhovnog života izložena je skulptura 'Hrvatski Isus“ i kandilo, simboli vremena predstavljeni su kapama s oznakama, torbom iz El Shatta, maskotom Zagija, mobitelom, a o ratu govore čizme vukovarskog branitelja, ratne fotografije iz Petrinje, ploča s upozorenjem o minskoj opasnosti i drugo.

Cjelina Obrazovanje donosi, među ostalim, Priručnik za geometriju posvećen habsburškom nadvojvodi, svjedodžbu polaznika Zagrebačke akademije, rasadišta prve generacije hrvatskih preporoditelja, studentski indeks iz vremena početaka studija medicine u Zagrebu, početnicu iz Drugog svjetskog rata.

'Znanost' predstavlja zemljovid Današnji Ilirik koji povezuje imena bana Petra Zrinskog, povjesničara i kartografa Ivana Lučića (Lucius) i čuvenog nizozemskog kartografa i izdavača Joannesa Blaeua, dragocjene globuse Zemlje i Neba, potrete i biste istaknutih znanstvenika, krovne znanstvene institucije. 

Predmeti s područja kulture darovani Muzeju izuzetno su vrijedni, od slika, reljefa, kazališnih kostima, crtež za animirani film 'Surogat', oskarovca Dušana Vukotića, a veći broj predmeta stigao je otkupom. Osim umjetnina, Muzej sakuplja i ulaznice, plakate, deplijane za kulturna događanja. 

Cjelina posvećena medijima donosi primjere ranih tiskopisa, knjižicu s ilustracijama procesa i pogubljenja Zrinskog i Frankopana, karikature koje ismijavaju političke protivnike, časopise i novine, Muzički ormarić RIZ-a i TV-prijamnik istog proizvođača, a tu je i kamera ratnog snimatelja Gordana Lederera

Likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, a vizualni identitet izložbe Milan Trenc, s povijesnim likovima koji ' bježe' iz neadekvatnih čuvaonica.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna iduće godine.

(HKR/Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete