Naslovna stranica Čet, 13.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Nagrada za životno djelo ULUPUH-a
[ 18.12.2017. ]

Industrijski dizajner Davor Grünwald primio je danas Veliku nagradu za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.
'Pionir u mnogim aspektima svoga djelovanja, individualac ali i visoko svjestan društvene odgovornosti svog djelovanja i važnosti zajedničkog nastupanja struke, Davor Grünwald s punim pravom zaslužuje ULUPUH-ovu nagradu za životno djelo', rečeno je na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici, gdje su dodijeljene i tradicionalne godišnje nagrade udruge.

Kako se napominje u obrazloženju, životni put Davora Grünwalda (Zagreb, 1943.) zrcali vrijeme i okolnosti u kojima je djelovao jednako kao što predstavlja uspješan primjer njihova nadilaženja.  

Za industrijski dizajn kao svoje životno zvanje odlučio se još kao student Elektrotehničkog fakulteta, pod dojmom izložbe talijanskog industrijskog dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt.

Kako u to vrijeme u Jugoslaviji nije bilo odgovarajućeg studija u Beču upisuje Odjel za industrijski dizajn na Akademiji primijenjene umjetnosti, a nakon školovanja se vraća se u Zagreb kao prvi formalno educirani industrijski dizajner na ovim prostorima.

U ULUPUH-u je s kolegama osnovao Sekciju za industrijski dizajn te pokrenuo nagradu Yu-Design. Osnovao je vlastiti dizajnerski studio Prodesign, te kao samostalni dizajner dizajnira niz elektroničkih kalkulatora za Tvornicu računskih strojeva, alatne strojeve za Prvomajsku (za što je kao najmlađi laureat 1974. dobio Nagradu grada Zagreba) te stolice za rad u tvornicama u suradnji s Tvornicom metalnog namještaja Jadran.

S obzirom da se ubrzo zabranila suradnja tvornica sa samostalnim profesionalcima 1975. napušta Hrvatsku i odlazi u Kanadu, gdje dizajnira široki raspon proizvoda, kompjuterske konzole, kompjuterske brze štampače, medicinske elektronske uređaje, poljoprivredne strojeve, geofizičke instrumente i naprave, geofizičke 'ribe' i 'ptice'.

Za jedan je geofizički uređaj dobio prestižnu Canada Design Award. Do 1984. godine radi za kanadsku tvrtku Delfax gdje s uspjehom realizira nekoliko koncepata brzih štampača, a od 1985. se u tvrtki Geonics posvećuje gotovo isključivo dizajnu proizvoda za geofizičku industriju.

Od početka karijere je aktivan u dizajnerskim organizacijama - član je Kanadskog udruženja industrijskih dizajnera, ULUPUH-a i Hrvatskog dizajnerskog društva koje mu je ove godine priredilo retrospektivu 'Davor Grünwald: Retrorama industrijskog dizajna 1968. – 2008.'.

U mirovinu odlazi 2008. godine, no i nakon toga se nastavlja baviti dizajnom.

Zgraf 12 - najbolji izložbeni projekt

Nagradu za najbolji izložbeni projekt dobila je Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12, koja se s temom 'Društvene reprize' održala od 9. do 24. siječnja u Laubi.

Ondje je bila postavljena glavna revijalna izložba međunarodno selektiranih radova te tematska izložba prema koncepciji i u selekciji gosta teoretičara Ricka Poynora o pojavi ponavljanja stilova u grafičkom dizajnu.

Uz tematsku izložbu u Laubi, u Galeriji ULUPUH bila je postavljena izložba plakata švicarskog dizajn studija Peng Peng (Klaus Fromherz i Martin Geel), dobitnika Grand Prixa Zgraf 11., a izložbeni program pratila su brojna događanja, stručne radionice za studente, predavanja te Večeri s programima Osobni znalac i Eduzgraf Kino.

Potkraj manifestacije održana je konferencija Dizajn u praksi, u organizaciji HDD-a i Veleučilišta Vern.

'Uz brojne svjetski ugledne dizajnere i teoretičare dizajna koji su sudjelovali u programu kao članovi žirija i predavači, Zgraf 12 pružio je najširoj i stručnoj javnosti jedinstvenu priliku za neposredan uvid u međunarodnu grafičko-dizajnersku produkciju te valorizaciju domaće produkcije u kontekstu aktualnih svjetskih dostignuća i trendova. To su trajni ciljevi ove manifestacije koja se trijenalno održava od 1975. godine', ističe se u obrazloženju nagrade.

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodijeljena je knjizi 'ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja' Ane Lendvaj, koju su uredile Dorotea Jendrić i Davor Klarić, a oblikovala Sanja Bachrach Krištofić.

Ta knjiga, kao 'značajan doprinos memoriji hrvatske primijenjene modne umjetnosti', obuhvaća dugogodišnje djelovanje Ane Lendvaj na proučavanju i popularizaciji hrvatske mode, posebno autora članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja čiji su protagonisti u proteklih 67 godina djelovanja udruge predstavljeni bogatim slikovnim materijalom.

Ona je istodobno edukativnog i povijesno-kritičkog karaktera, s obzirom da donosi 'inventar' modnih događanja, njihovih protagonista te društvene i gospodarske trenutke koji su pratili ili potaknuli događanja važna za oblikovanje odjeće tijekom 20. i na početku 21. stoljeća.

U okviru svoje izdavačke djelatnosti u proteklom je razdoblju objavio sedam knjiga i monografija.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika Ivanu Capanu

Nagradu za najboljeg mladog umjetnika dobio je Ivan Capan, arhitekt i oblikovatelj arhitektonsko-urbanističkih maketa.

Ivan Capan (1983., Zagreb) završio je Graditeljsku tehničku školu, visokogradnju te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagreb. Od 2008. do danas u suradnji s Igorom Kozlinom potpisuje niz arhitektonsko-urbanističkih maketa za javne natječaje i prezentacije projekata, a za svoj je rad višestruko nagrađivan.

'Oblikovatelji arhitektonsko-urbanističkih maketa sudjeluju u radu ULUPUH-a od njezina osnutka, a mladi autori poput Ivana Capana daju veliku nadu u nastavljanje ove vrijedne tradicije', stoji u obrazloženju.

Uz nagrade ULUPUH je dodijelio i priznanje za poseban doprinos ugledu udruge - uglednoj keramičkarki Dori Pezić Mijatović, koja redovito izlaže samostalno te sudjeluje na brojnim grupnim izložbama i relevantnim međunarodnim izložbama keramike.

Pohvale su uručene autorskom timu novog ULUPUH-ovog projekta Kreativci (Jelena Blagović, Tatjana Grgurina Vučetić, Lucija Gudlin, Jadranka Hlupić i Petra Krpan, Alen Novoselec, Sanja Rocco, Kruna Tarle, Maša Štrbac).

Riječ je o ciklusu online natječaja za djecu i mlade koji se veže uz ULUPUH-ove programe, čime se na kvalitetan način potiče mlade generacije da se okušaju u umjetničkom oblikovanju i dizajnu.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove su godine proglašeni Ljiljana Petrović, s Fakulteta primijenjenih umetnosti u Beogradu, Koraljka Kovač s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica 'Mimare' Lada Ratković-Bukovčan te Tomislav Kličko, kolekcionar domaće moderne i suvremene umjetnosti, osnivač Laube – kuće za ljude i umjetnost.

Dodjela nagrada za bolje razumijevanje umjetničkih kreacija

Zahvalivši u ime svih laureata Grünwald je izrazio nadu da će te nagrade i sve ono što im je prethodilo doprinijeti boljem razumijevanju dizajnerskih, keramičkih i drugih umjetničkih kreacija te promociji novih umjetnika. 'To će se u konačnici odraziti na ekonomski, društveni i kulturni razvoj Hrvatske', ustvrdio je.

Grünwald je rekao i kako mu je neizmjerno drago što se u društvu nagrađenih našao s Anom Lendvaj, na žalost posthumno, koja ga je svojedobno intervjuirala za Večernji list.

'ULUPUH-ova dodjela nagrada na neki je način rezime ove godine bogate umjetničkim stvaralštvom i prilika da se sjetimo svih autora koji su ostavili neizbrisiv trag', rekao je u ime pokrovitelja nagrade Gradske skupštine Grada Zagreba, njezin predsjednik Andrija Mikulić.

Izrazio je zadovoljstvo što Skupština prepoznaje rad i ciljeve udruge - odavanje počasti umjetnicima, unapređivanje i zaštita likovnog stvaralaštva i primjereno valoriziranje hrvatske umjetnosti.

Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal rekla je kako je od prijavljenih 59 kandidata ove godine u članstvo udruge primljeno 35 novih umjetnika, čime je broj članova premašio 1500.

Podsjetila je na bogate aktivnosti ULUPUH-a u protekloj godini. Među ostalim, realizirana su 24 izložbena projekta, od čega 16 u svojoj galeriji u Tkalčićevoj, a ostale u drugim galerijama u Zagrebu i izvan njega.

'Na tim smo izložbama predstavili veliki raspon primijenjene umjetnosti i dizajna autora raznih generacija, od najmlađih, studenata, do do doajena struke kojima se cjelovito vrednovao njihov životni opus', ustvrdila je Bakal.

Najavila je da će iduće godine nastaviti pravcem i ritmom koji su si zadali, s ciljem promocije i afirmacije primijenjene umjetnosti u svim njezinim segmetnima, od izložbi i radionica do izdavačkih projekata.

Nagrade, o kojima je odlučivao Umjetnički savjet i Upravni odbor ULUPUH-a, dodijeljene su u povodu 67. godišnjice od osnutka. (Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete