Naslovna stranica Pon, 18.6.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Virtualni katalog 'Sjećanja na 20. st.'
[ 8.3.2018. ]

U nedostatku muzejskog prostora i čekanju preseljenja u novu zgradu, Hrvatski povijesni muzej objavio je web stranicu 'Sjećanja na 20. stoljeće:Izbor dokumenata iz osobnih i obiteljskih ostavština'. Vrijednost stranice je u tome što kroz pojedinačne i osobne sudbine, s više od tisuću originalnih dokumenata govori o povijesti ovih prostora, rečeno je na predstavljanju u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.

'Osnovni sadržaj je podijeljen u jedanaest cjelina, ostavština s dokumentarnom građom, od dnevničkih zapisa i dokumenata o školovanju ili vojnoj službi do razglednica i korespondencije koja svjedoči o osobnim događajima, ali i općoj situaciji i vremenu u kojoj su nastali', rekla je autorica Dubravka Peić Čaldarović, muzejska savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Po njezinim riječima, ta skupina izvora bit će korisna istraživačima povijesti 20. stoljeća, ali i predstavnicima drugih humanističkih znanosti, psiholozima, povjesničarima umjetnosti, pedagozima, pravnicima, liječnicima, studentima.

'Nastavnici povijesti u školama također mi mogli izdvojiti određeni broj dokumenata sa stranica i zainteresirati učenike da čitaju izvore i analiziraju ih. Tako bi promijenili stil podučavanja, a da pritom ne moraju izaći iz učionice', smatra.

Peić Čaldarović ističe kako je to tek mali dio dokumentarne zbirke Muzeja. 'U budućnosti planiramo nadopuniti sadržaje, povezati pojedine podteme, uvesti audio zapise, tako da projekt s vremenom postane multimedijski i interaktivni', najavila je.

Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu je rekao kako je bio veliki izazov raditi s tako opsežnom građom i dvodimenzionalnim dokumentima, no pomoglo je što je građa bila inventarizirana, katalogizirana te sadržajno i tematski dobro obrađena.

Stranica je koncipirana kao virtualni katalog i izložba koji ilustrira sudbine stanovnika prošlostoljetnog hrvatskoga kulturno-povijesnog prostora - slom Austro-Ugarske Monarhije, svakodnevni život stanovnika međuratne Hrvatske u okviru nove jugoslavenske države, teško naslijeđe II. svjetskog rata (iskustva zatočenika fašističkih logora, boraca NOP-a i stanovnika NDH), politički progoni i izolacija stradalnika iz poslijeratnog komunističkog perioda jugoslavenske povijesti (KP domovi i Goli otok).

Kroz jedinstvena i autentična svjedočanstva prikazuju se promjene tradicionalnih društvenih vrijednosti, nove uloge i način identifikacije pojedinaca unutar zajednice, velike pomake u razvoju znanosti i tehnologije.

Građa predstavlja ostavštine pet obitelji – Baj, Javoršek, Sudar, Kumičić i Švob, te četiri osobne ostavštine – dr. Milivoja Jambrišaka, dr. Anke Matić, Antuna Antolovića i Hrvoja Macanovića.

Pri izboru se vodilo računa da svaka od njih sadržajnom i tematskom raznolikošću reprezentira jednu od najopsežnijih zbirki Muzeja te da sve zajedno kronološki obuhvaćaju cijelo 20. stoljeće i istovremeno ilustriraju ključne događaje i pojave hrvatske novije povijesti.

Najveća po broju predmeta, ali i vremenskom rasponu je ostavština obitelji Baj, a najmanja Grge Šore koja se fokusira na period njegova trogodišnjeg zatočeništva na Golom otoku s kojega je donio svoje dnevničke bilješke.

Zanimljiva je i ostavština Hrvoja Macanovića, prvog hrvatskog profesionalnog sportskog novinara, koji je preživio fašistički konclogor Mauthausen. Dokumenti su podijeljeni u dvije skupine, prva i opsežnija donosi službene izvještaje o zatočenicima logora s područja bivše Jugoslavije, a druga materijale pretežno osobnog ili privatnog karaktera.

Sve se može pogledati na http://sjecanjana20st.hismus.hr/hr/.

 
[ 15.6.2018. ] Međunarodni dječji festival u Šibeniku
[ 14.6.2018. ] Predstavljen Međunarodni program Pule
[ 13.6.2018. ] 'Carmina Burana' otvara 37. Večeri na Griču
[ 13.6.2018. ] 'Ljeto u prijestolnici' programi u Rijeci
[ 13.6.2018. ] 50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 12.6.2018. ] Japanski dizajn u Zagrebu
[ 11.6.2018. ] Umro istaknuti hrvatski kipar Šime Vulas
[ 8.6.2018. ] "Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 6.6.2018. ] Večeri na Griču u Zagrebu od 28. lipnja
[ 5.6.2018. ] Knjiga 'Katolička crkva i Domovinski rat'
[ 4.6.2018. ] 11. Smaragdni eco film festival
[ 1.6.2018. ] Večer hrvatskog folklora u Rimu
[ 31.5.2018. ] 4. Festival kršćanskog kazališta
[ 29.5.2018. ] Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora"
[ 28.5.2018. ] Najavljeni 27. Dani hrvatskoga filma
[ 25.5.2018. ] Cest is d'Best od 30. svibnja u Zagrebu
[ 23.5.2018. ] Najavljena nova sezona koncertne dvorane Lisinski
[ 22.5.2018. ] Ambiciozna nova sezona HNK u Zagrebu
[ 21.5.2018. ] Počinje 4. Zagreb Book Festival
[ 18.5.2018. ] Deset hrvatskih filmova u Puli
 
 
Sv. Elizabeta iz Schönaua
Mističarka čiji je život obilježen pobožnošću prema Srcu Isusovu.
Detaljan pregled članka
 
Imati
Autor: don Ante Mateljan
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete