Naslovna stranica Sri, 23.5.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Međunarodni dan muzeja
[ 17.5.2018. ]

Stotinjak muzeja u šezdeset gradova diljem Hrvatske obilježit će u petak, 18. svibnja, Međunarodni dan muzeja koji se ove godine održava na temu 'Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika'. 'Muzeji su svjesni da živimo u digitalnom dobu koje nam nameće sasvim drugačiji oblik komunikacije među muzejima, ali i komuniciranja baštinskih sadržaja', rekla je voditeljica projekta Tončika Cukrov, u ime Muzejskog dokumentacijskog centra koji organizira manifestaciju proteklih 38 godina.

Na konferenciji za novinare najavila je da će muzeji ove godine pokazati što kreativno nude u interpretacijskom i prezentacijskom smislu, kao i u korištenju novih tehnologija, od računala i pametnih telefona do društvenih mreža, kako bi se posjetitelj osjećao ugodno, zabavljeno i educirano, da ga sadržaj zainteresira iako nije stručnjak.

'Danas više ne možemo reći da je muzej hram kao nekada, digitalno doba je stavilo nove izazove pred nas i muzeji se obraćaju suvremenom posjetitelju, publici koja je potpuno drugačija nego što je bila ranije', istaknula je.

Hiper-povezanost muzeja je termin koji u posljednjih petnaestak godina označava komunikaciju digitalnog doba, gdje su muzeji aktivni u društvu i mjesto su inkluzije za kulturne, obrazovne i socijalno-komunikacijske potrebe korisnika.

Na Međunarodni dan muzeja posjetitelji će, uz besplatan ulaz, imati priliku saznati, među ostalim, kako napraviti animaciju s poznatim povijesnim likovima iz prošlosti Hrvatske, kako 'lađariti' u muzeju, koje se kratke priče s audio vodiča o lokalitetu rijeke Ljuta u Konavlima mogu preslušati na osobnom telefonu ili tabletu, što rade migranti u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla', koji su novi pristupi u komunikaciji hrvatske književne baštine te zašto su muzeji izašli na ulicu.

U skladu s temom Muzejski dokumentacijski centar će objaviti svoje nove mrežne stranice 'Književna baština u muzejima' s vodičem kroz muzeje i zbirke koji posjeduju pojedine predmete ili pak cjelovite ostavštine književnika.

Korisnicima će u imaginarnom virtualnom muzeju moći razgledati petstotinjak različitih predmeta 261 književnika, unutar 602 muzeja i srodnih baštinskih ustanova, kao i popis petstotinjak referenci o različitim publikacijama, izložbama i projektima kojima je književna baština promovirana.

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu organizira radionicu izrade animiranog filma tehnikom stop animacije na temu ilustriranih povijesnih osoba za najmlađu publiku. Radionica počinje izradom scenarija, povezan je s aktualnom izložbom 'Nedostupna baština' i temelji se na ilustracijama koje je za izložbu napravio Milan Trenc.

Muzeji i galerije Konavala predstavit će audio vodič s kratkim pričama o lokalitetu rijeke Ljuta, koji je moguće preslušavati s osobnih telefona ili preko tableta koji se posuđuju na samom lokalitetu. Organizirat će i šetnju lokalitetom uz slušanje audio vodiča.

Muzej Lapidarium iz Novigrada donosi tri izložbe koja je svaka za sebe usmjerena na čovjeka i njegov život u obilju i u virtualnom dijalogu - 'AKT Barbara Luisi', 'Feat Treatt' i 'Grčki dnevnik' Bojana Mrđenovića i Stipana Tadića.

Tehnički muzej 'Nikola Tesla' predstavlja na taj dan projekt 'Nikola Tesla. Migrant', koji je osmišljen s ciljem da se taj zagrebački muzej pozicionira kao mjesto interkulturalnog dijaloga i susreta te okuplja sve one koji doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza.

Organizira i tribinu na temu 'Tehnologija i migranti/izbjeglice' na kojoj će se govoriti o tome u kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj im mjeri tehnologija pomaže ili odmaže.

U aktualnom 'tjednu muzeja', kada se obilježava i Europska noć muzeja, traje i manifestacija 'Muzeji izvan muzeja' u kojoj sudjeluju Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej 'Nikola Tesla' te 23. Edukativno-muzejska akcija Hrvatskog muzejskog društva 'Lađa', kojoj je ove godine domaćin Gradski muzej Karlovac.

Detaljan program manifestacije nalazi se na web stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

(Hina)

 
[ 22.5.2018. ] Ambiciozna nova sezona HNK u Zagrebu
[ 21.5.2018. ] Počinje 4. Zagreb Book Festival
[ 18.5.2018. ] Deset hrvatskih filmova u Puli
[ 17.5.2018. ] Međunarodni dan muzeja
[ 15.5.2018. ] Nagrađen Muzej Sinjske alke
[ 14.5.2018. ] Nagrađen Muzej betinske drvene brodogradnje
[ 11.5.2018. ] Počinje 25. festival glumca
[ 11.5.2018. ] 50. obljetnica Galerije naivne umjetnosti u Hlebin
[ 10.5.2018. ] Nacionalni nakladnički projekt 'Hrvatski velikani'
[ 9.5.2018. ] U Splitu počeo Mediteranski festival knjige
[ 8.5.2018. ] Počeo 5. Festival povijesti 'Kliofest'
[ 7.5.2018. ] U Zagrebu 'Muzeji izvan muzeja'
[ 4.5.2018. ] Umro redatelj Georgij Paro
[ 4.5.2018. ] Predstavljena knjiga 'Čitanja' Ive Frangeša
[ 3.5.2018. ] Hrvatska izložba na 16. Venecijanskom bijenalu
[ 2.5.2018. ] Najavljena izložba o Frankopanima u Rijeci
[ 30.4.2018. ] 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' u Vukovaru
[ 27.4.2018. ] Izložba crteža Đure Sedera u Galeriji Forum
[ 26.4.2018. ] 'Šezdesete' u Muzeju za umjetnost i obrt
[ 25.4.2018. ] Dodjeljene nagrade 'Grigor Vitez'
 
 
Sveti Ivan Krstitelj de Rossi
Vrstan propovjednik i ispovjednik, pred čijom je ispovjedaonicom uvijek stajao dugačak red pokornika.
Detaljan pregled članka
 
Iskrena vjera živi od mrvica
Autor: fra Mario Knezović
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete