Naslovna stranica Sri, 17.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
"Don Quijote" sanktpeterburškog baleta u Zagrebu
[ 8.6.2018. ]

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostilo je u četvrtak Državno baletno kazalište Leonid Jakobson iz Sankt Peterburga koje je publiku oduševilo izvedbom baleta Ludwiga Minkusa 'Don Quijote'. Gostovanje sanktpeterburškoga kazališta u Zagrebu upriličeno je u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova, a prije same izvedbe publici su se obratili intendantica Dubravka Vrgoč, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i guverner Sankt Peterburga Georgij Sergejevič Poltavčenko.

Večerašnja je predstava, istaknuo je Poltavčenko, kulturni dar Sankt Peterburga Zagrebu s kojim ga veže iskreno pedesetogodišnje prijateljstvo koje se održalo unatoč nesporazumima i turbulencijama kojih je bilo kroz to razdoblje. Kultura nas povezuje i zbližava, učvršćuje prijateljstvo i razvija odnose, dodao je Poltavčenko te podsjetio da je tim povodom priređena i izložba 'Katarina Velika - carica svih Rusa', koja se do konca srpnja može pogledati u Galeriji Klovićevi dvori.

Pola stoljeća prijateljstva zaslužuje ovo veliko slavlje, rekao je zagrebački gradonačelnik napomenuvši da u Sankt Peterburgu trenutačno gostuje izložba Arheološkoga muzeja 'Japodi - zaboravljeni gorštaci', a nedavno je vrlo uspješno gostovanje imao i zagrebački balet s predstavom 'Ana Karenjina'. Kultura, rekao je Bandić, otvara i druge oblike suradnje.

Balet u tri čina austrijskoga skladatelja Ludwiga Minkusa 'Don Quijote' koreografsko je ostvarenje danskoga plesača i koreografa Johana Kobborga i prva u nizu predstava koje će u Državnome baletnom kazalištu Leonid Jakobson biti postavljene u povodu 200. obljetnice rođenja jednoga od najslavnijih baletnih umjetnika svih vremena, franucskoga koreografa Mariusa Petipaa.

'Ovo je jedan od najveselijih baleta na svijetu. Svako kazalište moralo bi ga imati na repertoaru. Svaka emocija ovdje je dovedena do maksimuma, a to je uvijek izazov', rekao je Kobborg uoči premijere u prosincu 2017. u Sankt Peterburgu.

Ulogu Miguela de Cervantesa, koju je Kobborg dodao Petipaovoj verziji, odigrao je Artem Pihačov, u ulozi legendarnoga 'bistrog viteza od Manche', Don Quijotea nastupio je Sergej Davidov, a njegova vjernog slugu Sancha Panzu utjelovio je Leonid Hrapunski. .

U ulogama zaljubljenoga para Kitri i brijača Basilija, čija je priča u središtu ovoga baleta koji obiluje složenim tehničkim elementima, nastupili su međunarodno nagrađivani plesači Sofija Matjušenskaja i Andrej Sorokin, čiju je izvedbu zagrebačka publika nekoliko puta ispratila ovacijama i dugim pljeskom.

Kao krčmar Lorenzo, Kitrin otac koji pokušava otjerati Basilija, nastupio je Grigorij Ivanov. Bogati dvorjanin Gamache bio je Tasman Devide, toreador Espada Andrej Gudima, ulična plesačica Mercedes Elena Černova, a njezina prijateljica Floriku Ana Skvorcova.

Zagrebačka izvedba bila je prigoda za prvi nastup mladih balerina Nurije Kartamisove i Ekaterine Jaljinskaje u ulogama Amor i Mercedesine prijateljice Augustine.

U ulogama triju ciganki nastupile su Santa Kačanova, Angelina Grigorjeva i Darja Tokareva, dok je Vadim Smorodin nastupio u ulozi svećenika.

Scenograf i kostimograf predstave je francuski scenograf ruskoga podrijetla Jérôme Kaplan, kojega su za ovu verziju baleta nadahnule gravure Gustavea Doréa i njegove ilustracije za slavni roman.

Libreto i koreografiju potpisuje nagrađivani danski baletan i koreograf Johan Kobborg (1972.). Zapažene uloge ostvario je u Danskom kraljevskom baletu, Londonskom kraljevskom baletu i Covent Gardenu. Kao gost nastupao je u produkcijama milanske La Scale, sanktpeterburškog Marijinskog teatra i moskovskoga Boljšoj teatra te mnogih drugih uglednih svjetskih kazališta. Mnogi ugledni koreografi kreirali su plesne uloge posebno za njega, a sam se koreografijom počeo baviti 2005. godine.

'Don Quijote' je prva Kobborgova suradnja s Državnim baletnim kazalištem Leonid Jakobson, jednom je od najprestižnijih baletnih kuća ne samo u Rusiji, nego i na cjelokupnoj međunarodnoj kulturnoj sceni. Kazalište osnovano 1966., nosi ime slavnoga ruskog koreografa Leonida Veniaminoviča Jakobsona (1904.-1975.). Od 2011. godine ovim kazalištem upravlja Andrian Fadeev, ugledni ruski umjetnik čija je vizija razvijati jedinstveno kazalište koje vješto kombinira klasično i moderno, tradicionalno i inovativno.

Gostovanje sanktpeterburškoga baleta nastavlja se sutra, kada je na programu klasični balet Adolphea Adama 'Giselle', koji su postavili koreografi Jean Coralli i Jules Perrot prema libretu francuskih romantičarskih pisaca Julesa-Henrija Vernoya de Saint-Georgesa i Théophilea Gautiera.

 
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
[ 29.8.2018. ] Izložba 'Pogled u dubinu' Dalibora Andresa u Sisku
 
 
Sveti Ignacije Antiohijski
Biskup i mučenik, jedan je od apostolskih otaca, izgrađivao je i utvrđivao temelje Crkve.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete