Naslovna stranica Sri, 17.10.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
50. godina Kršćanske sadašnjosti
[ 13.6.2018. ]

Središnji događaj obilježavanja 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti bio je znanstveni kolokvij „Vjera i kultura' održan jučer u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Kršćanska sadašnjost, koju je, kako ta nakladnička kuća ističe, u razdoblju Jugoslavije pratio glas najvećeg katoličkog izdavača od Beča do Vladivostoka, obilježava pola stoljeća postignuća, ali i prijepora i poteškoća s komunističkim vlastima i s crkvenim krugovima i vlastima iz koji je 'izišla jača i čista obraza'. Obilježavanje nakon znastvenbog kolokvija nastavlja izložbom, programom „Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika“ i završava navečer euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali.

Teolog Stjepan Kušar kazao je da nove okolnosti djelovanja zbog društvene kakofonije izgledaju teže, ali da KS ne smije odustati od traženje puta i, kao i u proteklih 50 godina, stvaranja prostora dijaloga u kojem će se raspravljati o životu Crkve, društva i kulture.

Kušar je podsjetio na rečenicu jednog iz osnivačkog 'trolista Kršćanske sadašnjosti' Josipa Turčinovića (1933-1990) – druga dva su Vjekoslav Bajsić (1924-1994) i Tomislav Šagi-Bunić (1923-1999): 'Treba naći put da se angažiramo, a da se ne poreknemo' i kazao da će KS jedino tako ostati na putu i održati sposobnost za razgovor i otvorenost za druge ako bude slijedila ideju na kojoj je osnovana.

Kršćanske vrijednosti mogu nastati samo iz kršćanskog uvjerenja tj. iz djelovanja, kazao je Kušar i naglasio da traženja dijaloga neće poreći Crkvu, iako je bilo takvih ocjena, nego su naprotiv, odgovor na poziv Drugog vatikanskog koncila za osuvremenjivanjem i modernizacijom crkve.

Ravnatelj KS Stjepan Brebrić zahvalio je svima koji su doprinijeli da KS sa 100-150 naslova godišnje bude jedan od deset najvećih hrvatskih nakladnika. Pozivajući se na Tomislava Šagi-Bunića, kazao je da je KS više od nakladnika, te da se kroz interdisciplinarni odnos vjere i kulture bavi evangelizacijom knjigom.

Prorektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Gordan Črpić kazao je da su vodeći ljudi KS-a proročki djelovali, da je KS bila osporavana ali je poželio da Kršćanska sadašnjost i dalje bude na tom tragu i da zapravo bude „kršćanska budućnost“.

Skup su pozdravi državni tajnik kulture Ivica Poljičak i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić, čestitali KS-u na prinosima hrvatskoj kulturi i znanosti u pedeset godina postojanja i zaželjeli da i KS nastave raditi na razvoju kulturnog identiteta i boljitka ljudi.

Kršćanska sadašnjost d.o.o. najveći je hrvatski crkveni izdavač i nakladnik je Biblije, liturgijskih knjiga, crkvenih dokumenata, teološke, duhovne i vjerske literature, udžbenika, literature za djecu kao i audiovizualnih sredstava i pomagala. Svojim bibliotekama i periodikom KS pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja.

KS se bavi organizacijom skupova, među kojima se više desetljeća ističe 'Teološki četvrtak', znanstvenih simpozija, sudjeluje u raznim nacionalnim i biskupijskim vjerskim okupljanjima, a aktivna je i na medijskome području, kaže se. K tome, KS je od svojih početaka značajno prisutna na europskim i domaćim sajmovima knjiga, a u katoličkim i kršćanskim strukovnim organizacijama zauzima važno mjesto.

Centar KS prvih deset godina djelovanja razvio je razgranatu djelatnost te postao vrlo snažan pokret pokoncilske obnove. Tijekom narednih godina nizale su se nove biblioteke da bi danas dosegle broj od 38 biblioteka i više nizova te šest periodičkih publikacija.

Nakon izdanja tzv. Zagrebačke Biblije (1974.), KS je tiskala više prijevoda Novoga zavjeta, posebice poznatoga Duda-Fućakovog, te je izdala cijeli niz Biblija, od tzv. Franjevačke do Jeruzalemske i Ekumenske Biblije, a velik uspjeh postigla je i izdavanjem Ilustrirane Biblije mladih, koja se u KS-u tiskala u 11 svjetskih jezika te se distribuirala posebice po zemljama iza tzv. 'Željezne zavjese'.

(Hina)

 
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
[ 31.8.2018. ] Dani kulturne baštine
[ 30.8.2018. ] Deveti MAGfestival u Splitu
[ 29.8.2018. ] Izložba 'Pogled u dubinu' Dalibora Andresa u Sisku
 
 
Sveti Ignacije Antiohijski
Biskup i mučenik, jedan je od apostolskih otaca, izgrađivao je i utvrđivao temelje Crkve.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete