Naslovna stranica Pet, 14.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
37. Večeri na Griču
[ 27.6.2018. ]

Izvedbom 'Carmine Burane' Carla Orffa Akademski zbor Ivan Goran Kovačić otvorit će sutra u četvrtak 28. lipnja popularnu zagrebačku ljetnu manifestaciju 37. Večeri na Griču. Manifestacija do 17. srpnja donosi devet glazbenih poslastica na atraktivnoj lokaciji Atrija Galerije Klovićevih dvora na Gornjem Gradu.

Organizator je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, čiji je ravnatelj Dražen Siriščević na konferenciji za novinare u Galeriji Klovićevi dvori u srijedu najavio 'još jedan uzbudljiv program bez konkurencije koji nitko ne može nadmašiti'.

'Trudili smo se prikazati najbolje, i to najbolje iz različitih žanrova', rekao je Siriščević.

Istaknuo je kako je program ove godine gotovo udvostručen u odnosu na godinu ranije, a devet veličanstvenih koncerata 'počinje vatrometno', nastupom Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, koji će, pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera i u pratnji istaknutih solista, sopranistice Ivane Lazar, tenora Ladislava Vrgoča i baritona Ljubomira Puškarića, izvesti glasovitu kantatu Carmina Burana njemačkog kompozitora Carla Orffa.

Pridružit će im se i Srebrenka Poljak i Domagoj Gušić na glasoviru, te 'najotkačenija grupa glazbenika na našim prostorima', Sudar Percussion.

Slijedi, u nedjelju 1. srpnja, 'jedan nesvakidašnji, uzbudljiv i urnebesni program', glazbeni kabare 'Mozart je živ!', u izvedbi MozART Groupa iz Poljske.

U utorak 3. srpnja, glumica i pjevačica Maja Posavec u pratnji gitarista Ivana Kapeca izvest će najveće hitove Leonarda Cohena, a 'Večer s Cohenom' Posavec je najavila kao 'pjesničku večer zajedničke meditacije koja nije samo još jedna posveta tom legendarnom glazbeniku'.

Slijedi večer filmske glazbe, 5. srpnja, uz Ansambl Nina Rote iz Italije, koji je Siriščević opisao kao vrhunsko glazbeno iskustvo pod zvjezdanim zagrebačkim nebom, koje donosi niz najpoznatijih glazbenih tema iz slavnih filmova, od 'Amarcorda', preko 'Doručka kod Tiffanyja', 'Titanica', 'Schindlerove liste', 'Život je lijep', te mjuzikala 'Kabaret' i 'Mačke' i drugih.

'Još jedan neobičan program' najavio je za nedjelju 8. srpnja, kada će 'udaraljkaška senzacija' Sudar Percussion, 'u svojem energičnom stilu' predstaviti najpopularnija djela pionira elektroničke glazbe Jean-Michela Jarrea. Dva dana poslije, 10. srpnja, nastupit će poznati mađarski violinistički virtuoz Roby Lakatos, 'ciganski violinist' koji će uz pratnju svojeg Ansambla izvesti atraktivni program ponajboljeg od romske i mađarske glazbene tradicije.

Svi koncerti održavaju se u prostoru Atrija Galerije Klovićevih dvora osim onoga u četvrtak 12. srpnja, kada se program nakratko seli u Veliku dvoranu Lisinski, gdje će Jazz orkestar HRT-a ugostiti poznate saksofoniste Victora Goinesa, Branforda Marsalisa, Rosarija Giulianija, Pericu Sambeata te Krzysztofa Urbanskog.

Glazbenici nastupaju pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella, a koncert je dio programa XVIII. svjetskog kongresa saksofonista, čiji je umjetnički ravnatelj Dragan Sremec, prodekan Muzičke akademije u Zagrebu, napomenuo kako je riječ o nastupu vrhunskih jazz glazbenika koji je tek 'vrh sante od 450 programa koji će biti u pet dana odigrani, odsvirani i odpredavani diljem Zagreba'. Nakon samog koncerta na terasi KD Lisinskog održat će se i jazz session u kojemu će sudjelovati i drugi sudionici kongresa.

U atrij Klovićevih dvora u nedjelju 15. srpnja stiže Bromley Youth Chamber Orchestra iz Londona – 'Više od 40 glazbenika doći će predstaviti mladost i radost glazbe izvodeći djela Händla, Mozarta, Elgara, Piazzolle i drugih', rekao je Siriščević, a nakon njih, 17. srpnja, 'pozornicu preuzimaju tri vrlo poznate dame', istaknute i nagrađivane glazbenice Marija Pavlović, Monika Leskovar i Martina Filjak, koje će svojim umijećem izvođenja djela Beethovena i Brahmsa zatvoriti 37. Večeri na Griču i publici manifestacije priuštiti 'nezaboravnu noć klasike i romantike'.

37. Večeri na Griču ostvaruju se u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Poljske i Mađarske, te uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević parafrazirala je pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja, 'koji je rekao da postoje samo dvije vrste glazbe: dobra i loša'. 'Svi ćemo se složiti da se ovdje radi o dobroj vrsti glazbe. Ovo je sve samo dobra glazba!', rekla je Pavičić Vukičević, te izrazila nadu kako će ovogodišnje Večeri biti uvertira u još uspješnije sljedeće izdanje, 'jer bez obzira na novac, entuzijazma i ljubavi nam ne nedostaje, a to je ono što pokreće svijet'.

(Hina)

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete