Naslovna stranica Sri, 18.7.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Sacro ritam 1000
u četvrtak 19. travnja 1000-to izdanje emisije sacro ritam. Detalji uskoro!
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Voćarska c. 106,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 460 99 99
pgm: (+385) 01 460 99 88
fax: (+385) 01 460 99 77
web: www.hkr.hr
e-mail: hkr@hkr.hr
Vjerski program:
vjerski@hkr.hr
Informativni program:
info@hkr.hr
Kulturni program:
kultura@hkr.hr
Glazbena redakcija:
glazbena@hkr.hr
Dječji program:
djeca@hkr.hr
Sustav "Prijatelji":
prijatelji@hkr.hr
Voditelji:
voditelji@hkr.hr
Tehnika:
tehnika@hkr.hr
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: nazahtjev@hkr.hr
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
64. Splitsko ljeto
[ 5.7.2018. ]

Premijerom obnovljene izvedbe Verdijeva 'Nabucca' na Peristilu u subotu, 14. srpnja otvara se 64. Splitsko ljeto. Tijekom festivala na 13 ambijentalnih pozornica do 14. kolovoza bit će izvedena tri operna, deset dramskih, osam baletnih i sedam koncertnih naslova, a otvorit će se i tri izložbe te održati promocija knjige, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u kazalištu.

Ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko najavio je da će se festival ove godine, koja je proglašena europskom godinom kulturne baštine, vratiti antici i pučkom kazalištu te da će biti otvoren premijernom obnovom Verdijeva Nabucca na Peristilu. Ovogodišnji će festival, dodao je, svima nama stvoriti priliku da zastanemo i razmislimo do koje mjere našu baštinu imamo pravo komercijalizirati i dovoditi u pitanje njezinu opstojnost, a time i pitanje svojega identiteta.

'Splitsko ljeto smo pokušali vratiti njegovim repertoarskim korijenima i vjerujem da ćemo ostvariti bogat i sadržajan program, kao i da će naša publika i posjetitelji grada moći uživati u izvrsnim umjetničkim ostvarenjima. Ovoga ljeta u sklopu Heritart festivala prvi put ostvarujemo suradnju i sa Solinskim kulturnim ljetom, pa će naša dva plesna programa biti izvedena u amfiteatru u Saloni, a dan prije početka Splitskog ljeta ćemo u rimskom teatru u talijanskim Ostijama izvesti balet 'Zaštitničko more' koji će biti izveden i na Ljetu, a uz to i dramsku premijeru Eshilove 'Orestije' koja će se izvesti na samom rubu grada, u Sitnom Gornjem', najavio je Golovko.

Ravnatelj drame Trpimir Jurkić najavio je da će publika, uz premijeru 'Orestije', moći pogledati i reprize 'Suze i smij staroga Splita' te 'Bužu' na Carrarinoj poljani.

Od gostovanja na programu su koprodukcijska predstava 'Barufe' Goldonija i Lucića u Carla Goldonija u izvedbi kazališta iz Pule, Kopra, Trsta i Nove Gorice, 'Famozna' Petera Quiltera u izvedbi zagrebačkih Histriona te 'Mizantrop' riječkoga HNK koje će biti izvedene na pozornici splitskoga HNK, dok će podrumi Dioklecijanove palače ugostiti predstave 'Za umrijet od smijeha' Christophera Duranga u izvedbi Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, 'Orfej sluša radio' Pavlice Bajsić Brazzoduro u izvedbi kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, 'Dvoje' Jima Cartwrighta u izvedbi Teatra Exit te 'Da kraj bude lijep' Mohameda El Khatiba u izvedbi ljubljanskoga Mini teatra, MG Ptuj i Novoga kazališta Zagreb.

Ravnatelj opere Ivo Lipanović najavio je povratak na Peristil 'Nabucca', koji je splitskoj publici prirastao srcu. Riječ je o obnovi predstave nedavno preminuloga redatelja Georgija Para, koju postavlja njegova asistentica Jelena Bosančić. Publika će nakon toga moći uživati i u 'Aidi', jer, kako je rekao Lipanović, festival konačno Peristil dobiva na dvadesetak dana.

'Do sada smo Peristil mogli koristiti samo tjedan dana, pa se sada zahvaljujem gradonačelniku i Gradskom vijeću koji su nam to nakon puno godina omogućili. Publika će tradicionalno moći uživati i u 'Eri s onoga svijeta' koji će se održati na Česmi u Vrlici', kazao je Lipanović.

Baletni program ponudit će Baletnu gala večer, koprodukciju splitskog i riječkog baleta 'Bernstein pleše', 'Connect' Igora Kirova, te njegovu '5 do 12' na Sustipanu, a tu su i 'Staging a play: Tartufe' Matije Ferlina, 'Zaštitničko more' i 'Mediterraneo suite', koje se izvode u Amfiteatru Salona.

Za ljubitelje glazbe na klaviru će na koncertu u Kaštilcu svirati Aljoša Jurinić, a koncerte će održati i Hrvatski barokni ansambl, gitarist Petar Čulić, klarinetist Branimir Norac, Zagrebački solisti i Goran Tudor.

U Palači Milesi i Galeriji Kula otvorit će se izložba Vlade Marteka 'Na kraju manirizma - priprema za umjetnost', u Galeriji fotografije u Marmontovoj 'The end' Ante Verzottija, u Galeriji Meštrović 'Umjetnik kod Meštrovića' Frane Missie, dok će u Kazališnoj kavani Split biti upriličena promocija monografije Gordane Gadžić 'Hod po rubu, s Ivicom'.

(Hina)

 
[ 17.7.2018. ] Preminula Marija Kohn (1934. - 2018.)
[ 16.7.2018. ] 52. Međunarodna smotra folklora
[ 16.7.2018. ] 43. Osorske glazbene večeri
[ 13.7.2018. ] 70 godina Posudionice i radionice narodnih nošnji
[ 12.7.2018. ] Izložba 'Titanic – Carpathia'
[ 11.7.2018. ] Mischa Maisky na Dubrovačkim ljetnim igrama
[ 10.7.2018. ] Otvorenje 69. Dubrovačkih ljetnih igara
[ 10.7.2018. ] Obnovljena biskupska palača u Dubrovniku
[ 9.7.2018. ] Retrospektiva Kuzme Kovačića u Hvaru
[ 6.7.2018. ] „Molitvenik sv. Ilije proroka'
[ 5.7.2018. ] 64. Splitsko ljeto
[ 5.7.2018. ] Histrionsko ljeto otvara 'Grička vještica'
[ 3.7.2018. ] 'Jalta, Jalta' i 'Gubec-beg' na Zagreb Classicu
[ 2.7.2018. ] Baletni ansambl HNK na Zagreb Classic
[ 29.6.2018. ] Glazbene večeri u sv. Donatu u Zadru
[ 28.6.2018. ] Varaždinske barokne večeri
[ 27.6.2018. ] 37. Večeri na Griču
[ 21.6.2018. ] Monografija 'Zlatko Keser/crteži'
[ 20.6.2018. ] Dodijeljene „Nagrade Vladimir Nazor“
[ 19.6.2018. ] Zagreb Classic
 
 
Sv. Bruno
Bruno je bio biskup u gradu Segniu, u Laziju.
Detaljan pregled članka
 
Ljubav
Autor: vlč. Vladimir Kerečeni
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete