Naslovna stranica Čet, 13.12.2018.
 
Misna čitanja
Katolički kalendar
Recept tjedna
Korisni linkovi
Program uživo
Arhiv emisija
Postani prijatelj
 
Raspored programa:
 
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
 
Otvoren natječaj za Uskrs fest 2019.
U emisiji Sacro ritam u četvrtak 22. XI. Marija Husar Rimac otvorila je natječaj za Uskrs fest 2019.
Detaljan pregled članka
 
Kontakt:
Hrvatski Katolički Radio
Ksaverska cesta 12 A,
10000 Zagreb
tel:  (+385) 01 563 5100
pgm: (+385) 01 460 99 88
web: www.hkr.hr
e-mail: [email protected]
Vjerski program:
[email protected]
Informativni program:
[email protected]
Kulturni program:
[email protected]
Glazbena redakcija:
[email protected]
Dječji program:
[email protected]
Sustav "Prijatelji":
[email protected]
Voditelji:
[email protected]
Tehnika:
[email protected]
 
Za emisije koje ste propustili poslušati, a nisu dostupne na stranici arhiva emisija, upit pošaljite na e-mail: [email protected]
 
Vijesti iz kulture Arhiva članaka
 
Histrionsko ljeto otvara 'Grička vještica'
[ 5.7.2018. ]

Glumačka družina Histrion otvorit će u nedjelju, 8. srpnja na Opatovini 33. Histrionsko ljeto premijernom izvedbom predstave 'Grička vještica' Marije Jurić Zagorke, u režiji Dražena Ferenčine. Otvorenje 33. histrionskog ljeta prvo je bilo najavljeno za subotu, no zbog utakmice hrvatske reprezentacije s ruskom, premijera je odgođena na nedjelju. 'Naša publika podjednako voli nogomet i kazalište, pa smo im tom odgodom izašli u susret', rekao je umjetnički ravnatelj Histriona Zlatko Vitez na konferenciji za novinare.

Veze Histriona i Zagorke su duge, ovo je njihova treća izvedba 'Gričke vještice' - prva je bila 1987. godine, druga 1994., a tijekom godina redovito su i s uspjehom izvodili i njezina ostala djela - ukupno šest premijera i više stotina izvedbi u Zagrebu i Hrvatskoj.


Vitez kaže kako je Zagorka još za života bila podcjenjivana i šikanirana kao spisateljica i kao novinarka, a i djela su joj rijetko bila postavljana na kazališnim pozornicama, što su Histrioni nastojali promijeniti.

Postavili su još i 'Kći Lotrščaka' (1990.), 'Viteza slavonske ravni' (1992.), 'Jalnuševčane' (1995.) i ponovno, prošle godine, iznimno dobro prihvaćenu 'Kći Lotrščaka'.

'Zagorka je simbol Zagreba, Hrvatske i Histriona. Mnogi ne znaju da smo Zagorki 1991. postavili spomenik u Tkalčićevoj ulici iako ga u posljednje vrijeme prisvajaju razne ženske udruge', napomenuo je Vitez.

Redatelj predstave Dražen Ferenčina kaže da nova verzija 'Gričke vještice' donosi za svakog ponešto i vjeruje da histrionska publika zasigurno neće biti razočarana.

'Gledatelji mogu očekivati strastvenu ljubavnu priču, ali i puno dvorskih, političkih spletki vezanih uz nacionalnu problematiku, borbu za ravnopravnost spolova. To su zapravo teme koje su, bez obzira što Zagorka progovara o svom vremenu, aktualne i danas i njima se i danas poprilično bavimo', istaknuo je.

Ferenčina je podsjetio i kako je na pisanje tog povijesnog romana Zagorku potaknuo biskup i mecena Josip Juraj Strossmayer, a osim što je osobno financirao tiskanje dvaju njezinih romana bio je zaslužan što su je zaposlili kao novinarku u 'Obzoru'.

'Zagorka je u to vrijeme imala problema s cenzorima s obzirom da je bila žena ispred svog vremena i kritički progovarala o svojoj stvarnosti. Zato ju je Strossmayer nagovorio da piše teme vezane uz povijest i na taj način govori o onome što želi', rekao je redatelj.

Predstava donosi dvije priče, jedna je o Neri kao vještici, a druga je njena intimna istraga o nepotpisanim ljubavnim pismima koje dobiva.

Po riječima dramaturga Vladimira Stojsavljevića, te dvije istrage, nepravedno suđenje vješticama i potraga za autorom ljubavnih pisama poslužili su Zagorki kao osnova za najčitaniji roman svih vremena na hrvatskom jeziku, 'Grička vještica', koji je oda ravnopravnosti muškaraca i žena, oda domoljublju i pravdi prije svega.

U poznatoj priči o mladoj i lijepoj pekarici, za kojom su ludovali mnogi muškarci, među kojima i uglednici s Griča i Kaptola, a koja zbog svoje ljepote, otvorenosti i neovisnosti biva optužena i uhićena kao vještica, glavne uloge tumače Mada Peršić i Janko Popović Volarić.

Peršić kaže kako je kontesa Nera uloga koju bi svatko u svojoj glumačkoj karijeri poželio, a poseban joj je izazov bio kroz nju se emocijom vratiti u svoje tinejdžerske godine kada je bila spremna 'ginuti' za ideale i ljubav.

Zahvalila je kolegama na lijepom iskustvu tijekom pripreme predstave, ali i slobodi koju su glumcima dali redatelj i dramaturg.

Janko Popović Volarić, u ulozi Siniše, također je zadovoljan suradnjom s kolegama, pa očekuje da će se atmosfera ostvarena tijekom proba osjetiti i u samim izvedbama pred publikom.

Prvi put s Histrionima surađuje Petra Težak u ulozi Terke, dok Sanja Marin tumači Zagorku i groficu Ratkay, uloge dviju žena za koje kažu da su podjednako borbene i odlučne.

Slavica Knežević glumi caricu Mariju Tereziju, Žarko Savić je gradski notar Sale, Ivan Grčić je Smole, Dinka Vuković glumi Jelicu, Ronald Žlabur Mikicu.

Tu su i Adnan Prohić, Tomislav Martić, Zlatko Ožbolt, Aleksandra Demše, Ivica Pucar, Martin Kuhar, Franjo Kuhar, Davor Svedružić, Jasna Palić Picukarić, Ivan Vukelić, Ivan Bošnjak, Justina Vojaković Fingler.

Kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Miljenko Sekulić. Autor glazbe je Arsen Dedić, a stihova Drago Britvić.

 
[ 2.11.2018. ] Revija lutkarskih kazališta u Rijeci
[ 25.10.2018. ] Izložba 'Okruženju usprkos' u Domu HDLU-a
[ 17.10.2018. ] Spomen-ploča Augustu Šenoi u Pragu
[ 11.10.2018. ] Predstavljen Hrvatski povijesni atlas
[ 10.10.2018. ] Retrospektiva Jadranke Fatur u MSU u Zagrebu
[ 3.10.2018. ] Retrospektiva Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima
[ 1.10.2018. ] Cabanel i Bukovac u Umjetničkom paviljonu
[ 28.9.2018. ] U HAZU kolokvij 'Hrvatski književnici i Ovidije'
[ 27.9.2018. ] 200 Biblija na brojnim svjetskim jezicima
[ 20.9.2018. ] Izložba 'Egipat u Hrvatskoj'
[ 18.9.2018. ] Izložba 'Marin Getaldić – pogled u novo doba'
[ 17.9.2018. ] 48. Varaždinske barokne večeri
[ 13.9.2018. ] 'Dnevnik iz tuđine'
[ 12.9.2018. ] Najavljena 112. sezona osječkog HNK-a
[ 10.9.2018. ] Dječje vinkovačke jeseni
[ 7.9.2018. ] Počinju Vinkovačke jeseni
[ 6.9.2018. ] Knjiga o Domovinskom ratu
[ 5.9.2018. ] Knjiga o slici Domovinskog rata u kazalištu
[ 4.9.2018. ] 'Pleterni ukras nekad i danas'
[ 3.9.2018. ] Kartografska baština u Kneževu dvoru u Dubrovniku
 
 
Sveti Andrija
'Prvopozvani', prvi je krenuo za Isusom, kojem je doveo i svoga brata Petra.
Detaljan pregled članka
 
Kako treba oprostiti?
Autor: vlč. Silvio Španjić
Detaljan pregled članka

Na web stranicama HKR-a najčeše
čitam vijesti
preslušavam program iz Arhiva
pretražujem raspored programa
slušam program "uživo"
čitam najave emisija
tražim kontakt informacije
Pregled statistike ankete