Katarina Švedska
[ 3/24/2017 ]

Kćerka svete Brigite Švedske Danas je blagdan Katarine Švedske, kcerke svete Brigite Švedske. Premda nikad nije proglašena svetom, vjernici je vec stoljecima slave kao sveticu. Katarina je bila cetvrto dijete od njih osmero. Rodila se 1331. godine i vec je vrlo rano bila zarucena. Sporazumno je s mužem odlucila da ce živjeti u potpunoj uzdržljivosti, što nije bila nikakva rijetkost u srednjem vijeku.

U vrijeme jubileja, 1350. godine bila je s majkom na hodocašcu u Rimu, i tamo ju je zatekla vijest o smrti muža Egarda. Otada prati majku Brigitu na svim njezinim putovanjima koja su cesto bila i velika životna opasnost za obje. Kad joj je majka Brigita umrla 1373. godine, pratila je njezin lijes iz Rima u Švedsku. Uskoro se vratila u Rim zbog pokretanja postupka za majcinu beatifikaciju. Nije docekala okoncanje postupka. Razboljela se, a zbog bolesti se nije mogla ni pricešcivati što joj je predstavljalo velike tegobe. Stoga je u njezinoj sobi bilo izloženo Presveto kojem se neprestano klanjala i castila ga. To joj je olakšavalo podnošenje teških boli. Umrla je na današnji dan 1381. godine, a zemni ostaci preneseni su iz Rima u Švedsku 1. kolovoza 1489. godine.

Danas je i sv. Josip Marija Tomasi kojega je papa Ivan Pavao II. proglasio svetim 1986. godine. Tomasi je bio preteca liturgijske obnove. Od malih je nogu cijenio liturgiju i jako se u nju uživljavao. Rodio se 1649. godine od oca vojvode od Palme kojega su suvremenici nazivali svetim vojvodom jer je utemeljio samostan benediktinki. U taj isti samostan ušle su njegove cetiri sestre, a poslije i njegova žena. Josip je stupio u red teatinaca. Posvetio se istraživackom radu po bibliotekama gdje je proucavao otacke spise. Zgodna je njegova izreka da nam je strpljivost potrebnija i od kruha, jer nam kruh treba dva put u danu, a strpljivost nam treba više od sto puta vec u jednom satu. Imenovan je kardinalom 1712. godine, a umro je 1. sijecnja 1713. godine.