Sv. Fidelis iz Sigmaringena
[ 4/24/2018 ]

U svome svećeničkom apostolatu propovijedao je ustrajno, a riječ mu je bila jasna i utješna, potkrijepljena velikom žrtvom i pokorom.

Na današnji je dan 1622. godine mučeničkom smrću svoj zemaljski život završio sv. Fidelis iz Sigmaringena, mladi i sposobni pravnik, doktor građanskoga i crkvenoga prava. Marko Roy, kako se otac Fidelis zvao prije nego je stupio među kapucine, promatrao je tadašnje teške okolnosti u kojima su se našli katolici u Njemačkoj. Bio je to Tridesetogodišnji rat. U vrijeme Lutherove reformacije, katolici su bili manjina i u brojnim protivštinama 'valjalo im je izdržati', kako je govorio prior kapucina.

Fidelis je rođen 1573. godine, a za svećenika je zaređen 1612. godine. U svome desetogodišnjem svećeničkom apostolatu propovijedao je ustrajno, a riječ mu je bila jasna i utješna, potkrijepljena velikom žrtvom i pokorom. Noću se često dizao i dugo molio i ujutro ponovno bio prvi na zajedničkoj molitvi. Uobičajeni post u korizmi otac Fidelis je znao produljiti i na više od pola godine.

Kad je zaređen za svećenika, napisao je i kratak spis pod naslovom Vježbe serafske pobožnosti. Bile su to privatne bilješke iz kojih isijava njegova vatrena duša, koja je gorjela za pomirenje i sjedinjenje rastavljene i zavađene kršćanske braće. Međutim, ubijen je u Švicarskoj za vrijeme jedne propovijedi. Otac Fidelis je 1729. godine proglašen blaženim, a 29. lipnja 1746. i svetim, odlukom pape Benedikta XIV.