Sveti Ivan od Križa
[ 12/14/2017 ]

Učitelj i duhovni vođa, redovnički starješina i organizator. Na nagovor sv. Terezije Avilske postao je obnovitelj muškog karmela.

Sv. Ivan od Križa, karmelićanin, mistik, obnovitelj reda i crkveni naučitelj. Rođen je u Španjolskoj 1542. godine i bio je posebno pobožan Mariji. U 21. godini stupa u karmelski red. Nakon što je postao svećenik, upoznao je svetu Tereziju Avilsku. Prepoznali su se u nastojanju oko obnove karmelskog života. Istina, Terezija je morala nagovoriti sv. Ivana da ne napusti Karmel iz želje za jačom molitvom i duhovnim životom. On je htio otići u kartuziju, ali mu je Terezija predložila da u Karmelu započne živjeti strože. Prihvatio je njezin prijedlog i postao obnovitelj muškog karmela.

Bio je učitelj i duhovni vođa, redovnički poglavar i organizator. Jedno je vrijeme bio i ispovjednik karmelićanki, na što ga je također nagovorila Terezija, velika obnoviteljica ženskog karmela. Kažu da s njim nije bilo moguće razgovarati o Bogu, jer bi on odmah došao u ekstazu. Umro je 14. prosinca 1591. godine. Svetim je proglašen 1726. godine, a 1926. papa Pio XI. podigao ga je na čast crkvenog naučitelja.

Sv. Ivan od Križa najznačajniji je crkveni naučitelj mistične teologije, čiji spisi pripadaju najvažnijim klasicima novoga doba. Izdvajamo 'Tamnu noć', veseli pjev duše koja postiže ujedinjenje s Bogom preko pobjede samoga sebe. Tu je i 'Uspon na brdo Karmel', prozno djelo o mističnom putu prema savršenstvu u aktivnom i pasivnom čišćenju duše. 'Duhovni spjev' je pjesma duše i Zaručnika, a 'Živi plam ljubavi' je pjev duše koja se ujedinjuje s Bogom. U svim tim djelima očituje se bogato duhovno iskustvo protkano dobrim poznavanjem Svetoga pisma i kulture onoga vremena.